| SOOC / Konstantinos Tsakalidis /
Επικαιρότητα

Επιστροφή στο σχολείο στις 10 Ιανουαρίου αλλά με rapid και όχι self test

Αλλάζει το πρωτόκολλο. Τι προβλέπει το βασικό σενάριο του υπουργείου Παιδείας για την επανέναρξη των μαθημάτων μετά την ανάπαυλα των εορτών των Χριστουγέννων
Protagon Team

Επιστροφή στα σχολεία με εργαστηριακό, αντί για αυτοδιαγνωστικό, τεστ και αλλαγή στους όρους αναστολής της διά ζώσης λειτουργίας ενός σχολικού τμήματος σε περίπτωση κρουσμάτων προβλέπει το βασικό σενάριο του υπουργείου Παιδείας για τη 10η Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του «kathimerini.gr», το βασικό σενάριο που προκρίνεται, είναι  μαθητές και καθηγητές να επιστρέψουν στα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου -ημέρα επαναλειτουργίας τους μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές- με rapid test (και όχι με self test).

Πρόκειται για μία αλλαγή που απαιτεί μεγάλη κινητοποίηση και προετοιμασία από την πλευρά της Πολιτείας, καθώς η διενέργεια rapid test σε όλους τους μαθητές της χώρας (περίπου 1,3 εκατ.) και τους δασκάλους τους μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, αποτελεί δίχως άλλο ένα πολυπαραγοντικό και δύσκολο εγχείρημα με τεράστιες κλίμακες.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», θα αλλάξει ο βασικός όρος για να περάσει ένα τμήμα σε τηλεκπαίδευση λόγω κρουσμάτων. Σήμερα υπενθυμίζεται, για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να έχει νοσήσει το 50%+1 των μαθητών του, ενώ τώρα το ποσοστό αυτό αναμένεται να μειωθεί στο 30%.

Προφανώς, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στην εφημερίδα, η κατάσταση της πανδημίας είναι δυναμική και τα τελικά μέτρα θα ληφθούν με βάση τα δεδομένα που θα υπάρχουν στα μέσα του πρώτου 10ημέρου της νέας χρονιάς.

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς θεωρείται ότι αυτό είναι θετικό για τους μαθητές, ενώ υπάρχει σχετική πίεση και από τους γονείς.