Αρκετοί αναλυτές παρατηρούν ότι η Κίνα εμπράκτως επιστρέφει στην παγκοσμιοποίηση που θρέφει τόσο την ίδια όσο και τη Δύση, συγχρόνως, δε, θεωρούν αυτά τα νέα εξαιρετικά για τον παγκόσμιο καπιταλισμό. Ο κινέζος πρόεδρος αποφάσισε να μας εκπλήξει, λένε.
Φαίνεται ότι στη συνάντηση των Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ στη Σύνοδο των G20, τον περασμένο Νοέμβριο στο Μπαλί, το «νερό μπήκε στο αυλάκι», ύστερα πότισε τα ξεραμένα από τα lockdown χωράφια του διεθνούς εμπορίου και πλέον, το λεφτόδεντρο με τα δολάρια καρπίζει και πάλι στην Ανατολή, αναμένοντας τη σοβαρή ανταπόκριση των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Αν έχει καταστεί καρπερό και το έδαφος στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και της Κίνας, αυτό θα το μάθουμε –όπως και οι κυρίως ενδιαφερόμενες χώρες, η Ρωσία και η Ταϊβάν– μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους, η οποία θα γίνει σε λίγες εβδομάδες στο Πεκίνο. Ολα, πάντως, δείχνουν ότι τώρα χτίζεται διακρατική εμπιστοσύνη, βασισμένη στο αμοιβαίο οικονομικό συμφέρον.
Πώς κατέληξαν σε πανηγυρισμούς οι αναλυτές; Είδαν στο Νταβός τον κινέζο αντιπρόεδρο Λιού Χε να ανακοινώνει ότι η Κίνα θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς το 2023, αφού η οικονομία της θα αναπτύξει στροφές ώστε να αφήσει πίσω της το απογοητευτικό +3% του 2022, ότι οι εξαγωγές της προς πάσα κατεύθυνση θα αυξηθούν, ότι οι κανόνες της αγοράς θα λειτουργήσουν απρόσκοπτα και μέσα στην επικράτειά της.
Μάλλον πέρασε ο μαοϊκός πυρετός που ταλαιπώρησε οψίμως τον κινέζο πρόεδρο και γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος – και ο γιατρός τού συνέστησε κούρα διαρκείας, με πολλά πολλά δολάρια να μπαίνουν καθημερινώς στο ταμείο, ώστε να τρώει το ρύζι του σε τακτική βάση και ο εργαζόμενος λαός.
Καλό είναι να μην υποτιμήσουμε όσα είπε ο Χε, λένε οι αναλυτές. Διότι αυτά προστίθενται σε άλλα ενθαρρυντικά μηνύματα που καταφθάνουν από το Πεκίνο. Για παράδειγμα, οι δαιμονοποιημένες εταιρείες ψηφιακών υπηρεσιών, όπως είναι οι Alibaba, Tencent, Didi, Meituan, κ.ά., στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων, επανέκτησαν την εμπιστοσύνη κόμματος και κράτους. Το καψώνι τέλος.
Μάλιστα, οι επενδυτές που παίζουν στα κινεζικά χρηματιστήρια (Σαγκάη, Σενζέν και Χονγκ Κονγκ) ενίσχυσαν ήδη τις μετοχές των εταιρειών αυτών. Ετσι, οι εταιρείες τεχνολογίας μάζεψαν περίπου 700 δισ. δολάρια σε αξία από τον Δεκέμβριο μέχρι τώρα.
Δεν είναι όμως μόνο τα μακροοικονομικά και μικροοικονομικά στοιχεία που βοούν για τη μεταστροφή των πραγμάτων στην Κίνα, ισχυρίζονται οι αναλυτές: πλέον υπάρχει ευελιξία και στο πολιτιστικό επίπεδο, άμεσα σχετιζόμενο με την επίσημη κινεζική ιδεολογία (η οποία οφείλει να είναι διακριτή από το εκάστοτε αμερικανικό όνειρο).
Ενδεικτικά, οι Κινέζοι επέτρεψαν την προβολή απαγορευμένων μέχρι πρότινος αμερικανικών φιλμ της εταιρείας Marvel. Πήραν, λοιπόν, άδεια και θα προβληθούν στις κινεζικές αίοθουσες τα φιλμ «Black Panther: Wakanda Forever» και «Ant-Man and The Wasp: Quantumania». Μάλιστα, θα παιχτούν άμεσα, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, μετά την κινεζική Πρωτοχρονιά. Ανοίγει λοιπόν μια αγορά όλως προσοδοφόρος για το Χόλιγουντ.
Οι λόγοι αποκλεισμού της Marvel δεν διευκρινίστηκαν ποτέ από πλευράς Κίνας, εικάζεται όμως ότι αφορούσαν την παρουσία σε ταινίες της εταιρείας ΛΟΑΤΚΙ ηρώων και «υπερηρώων», κλασικών φορέων του (παν)αμερικανισμού.