Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε οριακή ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και -παρόλο που η χρονιά θα κλείσει με ύφεση- θα καταγράψει ακόμα ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2017, εκτιμά η Κομισιόν στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της.
Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτέλεσε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), καθώς υπήρξε ακολουθία ανακοινώσεων της Ολγας Γεροβασίλη, του Γιώργου Κουμουτσάκου και του γραφείου Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη
Οι Βρυξέλλες αναθεώρησαν προς τα πάνω προηγούμενες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και τονίζουν ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών -αλλά και των καταναλωτών- θα έχουν θετική επίδραση. Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν προβλέπει ελαφρά μεγαλύτερη ανεργία.
– Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο των προβλέψεων (pdf στα αγγλικά)
Αναλυτικότερα, η Κομισιόν εκτιμά ότι το 2016 το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,3%, ενώ το 2017 η οικονομία θα αναπτυχθεί με 2,7%. Η εκτίμηση για το 2016 είναι καλύτερη από αυτή του Φεβρουαρίου όπου γινόταν λόγος για ύφεση 0,7% το 2016.
«Ενώ η δημοσιονομική εξυγίανση θα συνεχίσει να επηρεάζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, η μείωση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να αντισταθμιστεί εν μέρει από την θετική επίδραση των καθαρών εξαγωγών, υποστηριζόμενων από άλλο ένα καλό έτος για τον τουρισμό και από τις θετικές τάσεις στις εξαγωγές των αγαθών», σημειώνει η έκθεση.
Προσθέτει ότι «η υποχώρηση των αβεβαιοτήτων μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM θα πρέπει να υποστηρίξει την σταδιακή χαλάρωση των capital controls και την τροφοδότηση των επενδύσεων», σημειώνεται.
Το έλλειμμα το 2016 θα είναι στο 3,1% έναντι 7,2% το 2015 ενώ θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, στο 1,8%, το 2017. Πρόκειται για βελτίωση των προβλέψεων του Φεβρουαρίου όπου γινόταν λόγος για έλλειμμα στο 3,4% φέτος και 2,1% το επόμενο έτος.
Η Κομισιόν αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7% για το 2015, επίδοση σημαντικά καλύτερη από την αρχική πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα 0,25%.
Ακόμα και έτσι στην έκθεση σημειώνει ότι είναι αναγκαία πρόσθετα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ), που έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική πλευρά και περιλαμβάνουν το Ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό (1% του ΑΕΠ) και την φορολογία (1% στην φορολογία και 0,25% του ΑΕΠ από το ΦΠΑ) και το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου (0,75% του ΑΕΠ).
Πτωτικές τάσεις από το 2017, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα έχει και το χρέος, το οποίο πάντως το 2016 θα παρουσιάσει αύξηση για να βρεθεί στο 182,8% και το 178,8% αντίστοιχα.
Αντίθετα, η ανεργία το 2016 θα βρεθεί στο 24,7% και το 2016 στο 23,6%, μια πρόβλεψη δυσμενέστερη από τον Φεβρουάριο όταν γινόταν λόγος για 24% το 2016 και 22,8% το 2017.
Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η οικονομία έδειξε αντοχές χάρη στη θετική επίδραση του τουρισμού, την αυξημένη εσωτερική κατανάλωση αλλά και τις εξαγωγές, επιδόσεις που μετρίασαν την επίδραση των capital controls.
Πάντως, οι Βρυξέλλες επισημαίνουν και σειρά κινδύνων για αρνητικές εξελίξεις που προκύπτουν από τις δαπάνες για το Προσφυγικό.
Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα μείνει σε μέτρια επίπεδα με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη να κυμαίνεται στο 1,6% για το 2016 και την ΕΕ των 28 στο 1,8%. Οι προβλέψεις του Φεβρουαρίου μιλούσαν για 1,7% και 1,9% αντίστοιχα, υπάρχει δηλαδή μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω.
Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και μόνο το 2017 θα πέσει κάτω από το 10%ω το χρέος και το έλλειμμα θα καταγράψουν πτωτική πορεία και στην ευρωζώνη και στο σύνολο της ΕΕ. Ολα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο αδύναμης ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σχολιάζοντας τα πορίσματα της έκθεσης ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν και καταγράφονται περισσότερες θέσεις εργασίας, χρειάζεται ωστόσο περισσότερη προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από την ανισότητα.
Νέα μάχη Γεροβασίλη-Κουμουτσάκου
Οπως ήταν φυσικό οι προβλέψεις της Κομισιόν έτυχαν διαφορετικής ερμηνείας από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, ανέφερε ότι «οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνουν, για μια ακόμα φορά, ότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο άντεξε στην κρίση, αλλά βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της ανάκαμψης» και υπογραμμίζει ότι «η εικόνα αυτή δικαιώνει την επιμονή της κυβέρνησης στην σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από την στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων».
Η κυρία Γεροβασίλη τονίζει επιπλέον ότι «αυτοί που έσπευσαν να προεξοφλήσουν αδιέξοδα και αποτυχίες προσδοκώντας πολιτικά οφέλη, θα απογοητεύονται, ημέρα με την ημέρα, ολοένα και περισσότερο» και συμπληρώνει: «Τους ευχόμαστε καλό κουράγιο και ταχεία προσγείωση στην πραγματικότητα».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας στην κυβερνητική εκπρόσωπο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μετά την αναγκαστική ολιγοήμερη σιωπή, λόγω των εορτών του Πάσχα, το θράσος και η προπαγάνδα της κυβέρνησης επέστρεψαν. Επιχειρούν και πάλι εξαπάτηση. Τους θυμίζουμε όμως ποια είναι η πραγματικότητα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από ένα χρόνο, προέβλεπε:
– Ανάπτυξη 2,9%, ενώ σήμερα προβλέπει ύφεση 0,3%
– Μείωση της ανεργίας στο 23,2%, ενώ σήμερα την προβλέπει στο 24,7%
– Μείωση του δημοσίου χρέους στο 173,5% του Α.Ε.Π., ενώ σήμερα προβλέπει αύξησή του στο 182,8% του Α.Ε.Π.
Συμπέρασμα:
Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας χειροτερεύουν δραματικά.
Ας σταματήσουν να θριαμβολογούν για τις αποτυχίες τους που πληρώνουν ακριβά όλοι οι Ελληνες».
Το ΠΑΣΟΚ
«Τι άλλο πρέπει να γίνει για να συνειδητοποιήσουν το πόσο πολύ βλάπτουν την Ελλάδα και τον λαό μας;» διερωτάται το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι απαρτίζεται από «μαθητευόμενους και ανίκανους μάγους που ό,τι αγγίζουν γίνεται κάρβουνο».
Η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε σε ύφεση τις προσδοκίες για ουσιαστική ανάπτυξη, αποτρέποντας και την αναμενόμενη μείωση της ανεργίας. Παράλληλα, της επιρρίπτει ευθύνες για αύξηση του χρέους και μείωση των επενδύσεων.
Το Μαξίμου
Για «παραφωνία» που δείχνει «πολιτικό αδιέξοδο», κάνουν λόγο πηγές της κυβέρνησης ασκώντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ. Οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι «την ώρα που όλοι οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, μόνο το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να επενδύει στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης», σχολιάζοντας και την ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη για την έκθεση της Κομισιόν
«Αυτή η παραφωνία δείχνει πολιτικό αδιέξοδο», συμπληρώνουν.