Αριστερά πριν από το Brexit, δεξιά μετά | theguardian.com
Επικαιρότητα

Επιστρέφει από το 2019 το κλασικό μπλε βρετανικό διαβατήριο

Είναι μια νίκη για τους Brexiters, που πανηγυρίζουν με εθνική υπερηφάνεια την επαναφορά του κλασικού χρώματος στα ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία –επιτέλους- δεν θα γράφουν πια «Ευρωπαϊκή Eνωση»
Protagon Team

Ολο το αφήγημα των υποστηρικτών του Brexit στήθηκε πάνω στην επιστροφή στα παλιά και κλασικά, όταν το Λονδίνο δεν είχε να αντιμετωπίσει τον στενό κορσέ των χιλιάδων κανονισμών από τις Βρυξέλλες.

Τι άλλο λοιπόν θα μπορούσε να συμβολίζει καλύτερα την επιστροφή στα παλιά παρά η επαναφορά των εμβληματικών διαβατηρίων σε μπλε χρώμα αντί για τα κόκκινα που γράφουν «Ευρωπαϊκή Ενωση»;

Η επαναφορά του μπλε χρώματος του βιβλιαρίου είναι μια νίκη για το στρατόπεδο του Brexit, το οποίο είχε καταστήσει σημαντικό θέμα κατά την εκστρατεία του.

Ενας βουλευτής των Συντηρητικών είχε χαρακτηρίσει μάλιστα την εισαγωγή του ροζ –όπως έλεγε- ευρωπαϊκού χρώματος «εθνική ταπείνωση» γιατί «η βρετανική μας ταυτότητα αργά βυθιζόταν με μια τεχνητή ευρωπαϊκή ταυτότητα που έκανε τους Βρετανούς να αισθάνονται άσχημα».

Καλύτερα δεν θα μπορούσε να το εξηγήσει ο υπουργός Μετανάστευσης Μπράντον Λιούις: «Η αποχώρηση από την ΕΕ μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να αποκαταστήσουμε την εθνική μας ταυτότητα και να χαράξουμε ένα νέο μονοπάτι για εμάς στον κόσμο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι: «Το βρετανικό διαβατήριο είναι έκφραση της ανεξαρτησίας μας και της εθνικής κυριαρχίας – συμβολίζει ότι είμαστε πολίτες σε ένα υπερήφανο, μεγάλο έθνος».

Το βαθυκόκκινο χρώμα που έχουν σήμερα τα διαβατήρια καθιερώθηκε το 1988 όταν η ΕΕ εισήγαγε την ίδια μορφή διαβατηρίου για όλα τα μέλη της.

Το κλασικό βρετανικό μπλε είχε εισαχθεί τη δεκαετία του 1920.

Τα βρετανικά διαβατήρια επανασχεδιάζονται κάθε πέντε χρόνια για να ενσωματώνουν προηγμένα μέτρα κατά της πλαστογράφησης, εξηγεί ο Guardian.

Η νέα έκδοση πρόκειται να κυκλοφορήσει από το φθινόπωρο του 2019 όταν -καλώς εχόντων των πραγμάτων- το Brexit θα έχει πλέον ολοκληρωθεί. Από τον Μάρτιο του 2019 και μέχρι να κυκλοφορήσουν τα νέα διαβατήρια, θα κυκλοφορούν χωρίς την αναφορά στην ΕΕ. Την άνοιξη του 2019 θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τους ήδη κατόχους.