Η επιστροφή στη Σελήνη για τη NASA, το 2020 και ένα ταξίδι για συλλογή δειγμάτων από τον Αρη το 2026, είναι ανάμεσα στα σχέδια της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Τζιμ Μπράιντενσταϊν, παρουσιάζοντας στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ την πρόταση για τον νέο της προϋπολογισμό.
«Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία θα έχουμε χρήματα στον προϋπολογισμό μας για μια επανδρωμένη επιστροφή στο φεγγάρι. Ο πρόεδρος Τραμπ μας έδωσε την εντολή για επιστροφή στη Σελήνη και πρόκειται να το κάνουμε σύντομα, ίσως ακόμη και το 2019, αλλά τουλάχιστον το 2020», όπως είπε ο Μπράιντενσταϊν.
«Ενδιαφερόμαστε να μάθουμε για όλη τη Σελήνη, υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε γι’ αυτήν. Αυτή τη φορά, θα πάμε και θα μείνουμε. Δεν πρόκειται να φύγουμε και να επιστρέψουμε πάλι σε 50 χρόνια», πρόσθεσε.
Η NASA δίνει μεγάλη σημασία στον νέο διεθνή διαστημικό σταθμό Lunar Orbital Platform Gateway, που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης και ο οποίος θα υποστηρίζει τις μελλοντικές αποστολές.
Η NASA θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα (ρομποτικά ρόβερ, στατικές ακάτους και τελικά αστροναύτες) για να μελετήσει εξονυχιστικά όλη τη σεληνιακή επιφάνεια έως το 2028, έχοντας πάντα κατά νου ότι «ο Αρης είναι ο τελικός στόχος», όπως είπε ο επικεφαλής της.
Η αποστολή συλλογής και επιστροφής δειγμάτων, ώστε να μελετηθούν από τους επιστήμονες στη Γη, θα βασιστεί σε πετρώματα που στο μεταξύ θα έχει συλλέξει η μελλοντική αποστολή Mars 2020, που θα στείλει ένα νέο όχημα στον Aρη.
Η αποστολή Mars 2020 αναμένεται να εκτοξευθεί το καλοκαίρι του 2020 και να φθάσει στον γειτονικό πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021. Μάλιστα εκτός από το ρόβερ, για πρώτη φορά θα σταλεί ένα μικρό ελικόπτερο στον Aρη.
Η στροφή της NASA στη Σελήνη και στον Aρη θα αφήσει τις διαστημικές επιχειρήσεις σε χαμηλότερη τροχιά σε μεγάλο βαθμό στα χέρια του ιδιωτικού τομέα. Η πρόσφατη πετυχημένη δοκιμαστική πτήση του σκάφους Crew Dragon της εταιρείας Space X, το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έδειξε το δρόμο, όπως είπε ο Μπρίντενσταϊν.
Η πρόταση για τον προϋπολογισμό της NASA για το 2020, την οποία υπέβαλε η κυβέρνηση, θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Στην πορεία ίσως αλλάξει σε ένα βαθμό, καθώς μπορεί να γίνει προσθαφαίρεση κονδυλίων, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Συνολικά, η υπηρεσία ζητεί 21 δισ. δολάρια.
Μεγάλη η πιθανότητα να είναι γυναίκα η πρώτη αστροναύτης στον Αρη
Λίγο μετά την παρουσίαση του νέου προγράμματος της NASA, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο επικεφαλής της αποκάλυψε ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα, να είναι γυναίκα η πρώτη αστροναύτης στον Αρη, καθώς και η επόμενη αμερικανίδα επισκέπτης της Σελήνης.
«Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των σχεδίων μας», λέει ο Μπράιντενσταϊν. «Αυτές είναι σπουδαίες ημέρες για τις γυναίκες στη NASA».
Σε λίγες ημέρες, θα γίνει ο πρώτος διαστημικός περίπατος αποκλειστικά με γυναίκες αστροναύτες έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – τις Κριστίνα Κοτς και Αν Μακλέιν- και υποστηρικτικό προσωπικό στο κέντρο ελέγχου του Χιούστον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% των αποφοίτων της NASA, το 2013, ήταν γυναίκες, ενώ το συνολικό ποσοστό των γυναικών αστροναυτών στην υπηρεσία, φτάνει το 34%. Πριν από 41 χρόνια, η υπηρεσία είχε δεχθεί στις τάξεις των αστροναυτών, τις έξι πρώτες γυναίκες.