Ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών Πέδρο Σάντσεθ. Η νίκη του αυξάνει την πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία | REUTERS/Sergio Perez
Επικαιρότητα

Ο Σάντσεθ στην ηγεσία του PSOE, η πολιτική αβεβαιότητα επιστρέφει στην Ισπανία

O αναβαπτισμένος από τις εσωκομματικές εκλογές ηγέτης των ισπανών Σοσιαλιστών υπόσχεται αριστερή στροφή και ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση μειοψηφίας Ραχόι. Η Ισπανία κινδυνεύει με νέα κυβερνητική κρίση
Protagon Team

Η ιστορία του είναι μια ιστορία πολιτικού come back, όπως τη θέλουν οι υποστηρικτές του. Ή πολιτικού αμοραλισμού και φραξιονισμού, όπως καταγγέλλουν οι αντίπαλοί του. Ο Πέδρο Σάντεθ πρώτα παραιτήθηκε εν μέσω εσωκομματικής αναταραχής, έπειτα ανασυγκρότησε το μέτωπο των υποστηρικτών του, ακολούθως διεκδίκησε ξανά την ηγεσία και τελικά την κέρδισε: είναι ο αναβαπτισμένος ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE).

Στις εκλογές μεταξύ των μελών του κόμματος που έγιναν την Κυριακή και με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο Σάντσεθ συγκέντρωσε το 49,7% έναντι ενός 40,2% της αντιπάλου του, προέδρου της Ανδαλουσίας, Σουσάνα Ντίαθ. Ποσοστό 10,1% απέσπασε ο τρίτος υποψήφιος, ο Βάσκος Πάτσι Λόπεθ.

Από τις πρώτες δηλώσεις του, ο Σάντσεθ υποσχέθηκε να ανοικοδομήσει το κόμμα και να φέρει την ενότητα. «Σήμερα κέρδισε το PSOE και, όποτε κερδίζει το κόμμα, κερδίζει η Ισπανία», είπε.

Το μήνυμα είναι σαφές: στροφή προς τα αριστερά, για να θυμηθούν οι Ισπανοί το σοσιαλιστικό στίγμα που κάπου χάθηκε στην πορεία – και οδήγησε τους Podemos στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Σάντσεθ θεωρείται «σκληρός σοσιαλιστής» και γι’ αυτό είχε αποχωρήσει από την ηγεσία του PSOE προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ισπανία με την ψήφο ανοχής προς τον Μαριάνο Ραχόι. Δεν ήθελε τότε να ταυτιστεί προσωπικά με την «παράδοση» των Σοσιαλιστών στον πολιτικό ρεαλισμό που επέβαλε η ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης ύστερα από έναν χρόνο περιδίνησης.

Και εδώ κάπου αρχίζουν τα προβλήματα για την Ισπανία…

Μια κάπως αμήχανη εικόνα ενότητας για τους τρεις διεκδικητές της ηγεσίας, Ντίαθ, Σάντσεθ και Λόπεθ (REUTERS/Sergio Perez)

Η εκλογή του Σάντσεθ φαίνεται ότι βάζει την εύθραυστη κυβέρνηση μειοψηφίας του κεντροδεξιού Ραχόι σε νέες περιπέτειες.

Ο Σάντσεθ δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση. Είναι υπέρμαχος μιας αριστερής στροφής για το PSOE που θα το φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος και ως εκ τούτου αυξάνει την πιθανότητα η χώρα να πάει σε νέες γενικές εκλογές.

Το περασμένο φθινόπωρο, όταν διεξάγονταν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Σάντσεθ είχε τηρήσει σκληρή στάση, αρνούμενος την αποχή που θα στήριζε έμμεσα ένα μειοψηφικό σχήμα υπό τον Ραχόι.

Ηταν ακριβώς αυτή η στάση του που προκάλεσε μια μίνι εσωκομματική ανταρσία η οποία έφερε την αποπομπή του. Σε περίπτωση εκλογών, των τρίτων μέσα σε ένα χρόνο, το PSOE είναι πιθανό ότι θα έβγαινε ακόμη βαρύτερα τραυματισμένο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πιέζεται τώρα και από τα αριστερά από το Podemos που μπορεί να αντλεί από την παραδοσιακή δεξαμενή ψηφοφόρων του PSOE αλλά και το κεντροδεξιό  Ciudadanos. Οπως σημείωνει το Reuters και το PSOE υποφέρει από την πολιτική και εκλογική πίεση που υφίστανται τα κεντροαριστερά κόμμα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Πέρα από αυτά, το στοίχημα της ενότητας στο εσωτερικό του PSOE είναι μεγάλο. Ο Σάντσεθ και η Ντίαθ, όπως έλεγαν στελέχη του κόμματος, «δεν χωνεύουν ο ένας τον άλλο», ωστόσο το γενικότερο πολιτικό κλίμα ίσως επιβάλλει όμως την ανακωχή για να μην φορτωθεί το κόμμα και με τον κίνδυνο της διάσπασης.

Ο Σάντσεθ επένδυσε περισσότερο στην υποστήριξη της βάσης του κόμματος, την ώρα που η αντίπαλός του προβαλλόταν σαν μια περισσότερο κομματική υποψηφιότητα ενώ είχε την υποστήριξη δύο πρώην πρωθυπουργών, του Φελίπε Γκονθάλεθ και του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Θα χρειαστεί πλέον να επιβάλει την άποψή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, καθώς ο ίδιος μετά την αποχώρησή του  από την ηγεσία παραιτήθηκε και από την βουλευτική έδρα.