Ενενήντα νεκροί στο κλαμπ Μπατακλάν, 39 νεκροί σε καφέ και εστιατόρια, ένας στο Σταντ ντε Φρανς, πάνω από 350 τραυματίες. Μέσα σε λίγες ώρες, στις 13 Νοεμβρίου 2015 η Γαλλία βίωσε το σοκ της ισλαμικής τρομοκρατίας, με ένα χτύπημα στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, όχι τυχαία σε χώρους διασκέδασης και αναψυχής, όχι τυχαία γεμάτους νέους ανθρώπους.
Την Τετάρτη οι μαύρες ώρες του 2015 αναβιώνουν στα γαλλικά δικαστήρια όπου αρχίζει η δίκη 14 από τους κατηγορούμενους. Αλλοι έξι θα δικαστούν ερήμην, αν και ένας από αυτούς πιθανόν να έχει σκοτωθεί στη Συρία από αμερικανική επίθεση κατά του ISIS.
Οι δίκες, που αναμένεται να κρατήσουν οκτώ μήνες, είναι από τις πιο περίπλοκες των τελευταίων ετών στη Γαλλία, σημειώνουν οι Times.
Η δικογραφία φτάνει το ένα εκατομμύριο σελίδες, που καταλαμβάνουν 542 τόμους. Πάνω από 1.800 άνθρωποι θεωρούνται θύματα της επίθεσης (επιζώντες, όχι απαραίτητα και τραυματίες). Εκατοντάδες μάρτυρες, μεταξύ τους και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, 330 δικηγόροι και εννέα δικαστές σε μια ειδικά κατασκευασμένη δικαστική αίθουσα 550 θέσεων.
Για τη δίκη έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας. Το περασμένο φθινόπωρο κατά τη δίκη των δραστών της επίθεσης στο Charlie Hebdo ένας νεαρός τσετσένος ισλαμιστής αποκεφάλισε τον καθηγητή Σαμιουέλ Πατί πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.
Η δίκη έχει και μια αναμφίβολη, όσο και αναπότρεπτη, πολιτική χροιά. Συμπίπτει και με την προεκλογική περίοδο για τις προεδρικές του Απριλίου. Εκ των πραγμάτων η ίδια η διαδικασία και η ισλαμική τρομοκρατία θα βρεθούν στο προσκήνιο μέσα στη συγκυρία του Αφγανιστάν και της πιθανότητας ενός προσφυγικού κύματος από τη χώρα.
Επτά από τους δράστες της επίθεσης το 2015 (τρεις στο κλαμπ και τέσσερις σε άλλα σημεία) σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.
Ενας μόνο από όσους είχαν άμεση εμπλοκή θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Είναι ο Σαλάχ Αμπντελσλάμ, 31 ετών. Ηταν ένας μικροκακοποιός ο οποίος πέταξε τη ζώνη με εκρηκτικά που φορούσε για να ανατιναχθεί και το έσκασε για τις Βρυξέλλες όπου συνελήφθη έπειτα από τέσσερις μήνες.
Οι άλλοι 13 κατηγορούμενοι, οι περισσότεροι Γάλλοι και Βέλγοι βορειοαφρικανικής καταγωγής, αντιμετωπίζουν διάφορες κατηγορίες που σχετίζονται με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016.
Η άκρη του νήματος που πρέπει να βρει η γαλλική Δικαιοσύνη πάει μακριά. Δεν είναι μόνο τα σχετικά με την οργάνωση και την εκτέλεση των τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά και τα αγωνιώδη ερωτήματα των συγγενών και όλων των πολιτών: Θα μπορούσε να αποτραπεί το μακελειό; Θα φτάσουμε ποτέ στους ενορχηστρωτές της επίθεσης;
Είναι γεγονός ότι πολλοί από τους δράστες ήταν στο ραντάρ των υπηρεσιών ασφαλείας. Ωστόσο η έλλειψη πόρων και επικοινωνίας τις άφησε στον αέρα· το αποτέλεσμα ήταν μια αιματηρή αποτυχία.