Σε ύψη-ρεκόρ αναμένεται να φτάσουν ξανά οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τις δηλώσεις της Αναλένα Μπέρμποκ εναντίον του αγωγού Nord Stream 2, τον οποίο η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ και είχε αποτελέσει σημείο τριβής της Γερμανίας με τις ΗΠΑ και ευρωπαίους εταίρους.
Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να εγκρίνει τον αγωγό που ξεκινά από τη Ρωσία και καταλήγει στη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, διότι δεν τηρεί τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής ενεργειακής νομοθεσίας. Ο αγωγός δεν έχει πιστοποιηθεί ακόμη λόγω εμποδίων που σχετίζονται με τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές
Η Μπέρμποκ πρόσθεσε ότι η κλιμακούμενη ένταση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, όπου το Κρεμλίνο έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 100.000 στρατιώτες, είναι επίσης ένας από τους παράγοντες που οδήγησε τη Γερμανία να συμφωνήσει με τις ΗΠΑ ότι ο αγωγός δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό όπλο στις πολύ κακές σχέσεις της Μόσχας με το Κίεβο.
Λίγο νωρίτερα, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς είχε δηλώσει σε επίσκεψή του στην Πολωνία ότι η Γερμανία παραμένει δεσμευμένη στη διασφάλιση του ρόλου της Ουκρανίας ως διαμετακομιστικής διαδρομής αερίου στην Ευρώπη, σχολιάζοντας την αυξανόμενη πίεση στον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2.
«Συνεχίζουμε να αισθανόμαστε ότι έχουμε ευθύνη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η επιχείρηση διαμετακόμισης αερίου της Ουκρανίας παραμένει επιτυχής. Το ίδιο ισχύει και για μελλοντικές ευκαιρίες», είπε ο Σολτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι.
Η Ανγκελα Μέρκελ, που στήριζε τον αγωγό, είχε πει πως η πολιτική βάση για τη λειτουργία του Nord Stream 2 είναι η δέσμευση της Ρωσίας ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως διαδρομή διαμετακόμισης αερίου και στο μέλλον.
«Θα βοηθήσουμε επίσης την Ουκρανία να είναι μια χώρα που θα είναι σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας και της απαραίτητης παραγωγής που προέρχεται από αυτήν. Είμαστε σε συνομιλίες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να επιτευχθεί αυτό», είπε ο Σολτς.
Οπως ανέφερε ο Guardian, η αντίδραση της αγοράς στις δηλώσεις των δύο γερμανών πολιτικών ήταν άμεση και τη Δευτέρα, οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο 10% τη Δευτέρα, φτάνοντας τα 116,75 ευρώ ανά μεγαβάτ την ώρα, λίγο πιο κάτω από το απόλυτο ρεκόρ του Οκτωβρίου.
Τον περασμένο μήνα, οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν το πράσινο φως για τη λειτουργία του αγωγού, που είναι έτοιμος, γιατί διαπιστώθηκαν παρατυπίες στη δομή της ιδιοκτησίας του έργου, που αντιτίθενται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αναλυτές σημειώνουν ότι η αγορά ήλπιζε πως ο αγωγός θα ξεκινούσε τη λειτουργία του αυτό τον χειμώνα, παραδίδοντας αέριο στην Ευρώπη. Η άνοδος των τιμών εκφράζει την απογοήτευσή της στη νέα καθυστέρηση.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε ότι η εταιρεία που ανέπτυξε τον αγωγό «συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές για να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα. Πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα».
Στο μεταξύ, η Κομισιόν ετοιμάζει πρόταση για τη δημιουργία ενός συστήματος στην ΕΕ, στο πλαίσιο του οποίου οι χώρες θα μπορούν να αγοράζουν εθελοντικά φυσικό αέριο. Στόχος είναι η δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων καυσίμων, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου, σύμφωνα με έγγραφο που θα παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και περιήλθε στην κατοχή του Reuters.
«Οι χώρες μέλη, μέσω της κοινής συνεργασίας τους, θα πρέπει να μπορούν να στηρίζονται στα αποθέματα άλλων χωρών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται στο έγγραφο.