Με τη Θεσσαλονίκη να καταγράφει 905 νέα περιστατικά κορονοϊού σε ένα 24ωρο και τη Λάρισα άλλα 207 –παρά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που ισχύουν εδώ και εβδομάδες– πλέον τα σενάρια θυμίζουν αυτά μιας δυστοπικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας.
Το υπουργείο Υγείας εξετάζει διαφορά σενάρια, εφόσον απαιτηθεί και αν οι κλίνες δεν επαρκούν για να νοσηλευθούν ασθενείς που χρειάζονται Εντατική στα νοσοκομείων των δύο πόλεων.
Ενα από αυτά είναι και οι διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία, όπως της Αθήνας, με τρένα και μεταγωγικά αεροσκάφη C-130.
Στον σταθμό του ΟΣΕ της Θεσσαλονίκης είναι ήδη έτοιμη μία αμαξοστοιχία για να μεταφέρει, αν χρειαστεί, στην Αθήνα ασθενείς με κορονοϊό και να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, ανέφερε η ΕΡΤ στο δελτίο ειδήσεων το μεσημέρι της Πέμπτης.
Το σχέδιο για απομακρυσμένες διακομιδές θα γίνει με τις «κάψουλες» για τη μεταφορά ασθενών με λοιμώδη νοσήματα, με όλες τις συνθήκες ασφαλείας.
Σε κάθε περίπτωση, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι στα όριά τους και η πίεση στις υποδομές και στους ανθρώπους του ΕΣΥ είναι πρωτοφανής. «Ελπίζουμε σε μία εβδομάδα να αρχίσουμε να βλέπουμε μειώσεις στις εισαγωγές», σημείωσε πάντως ο Συμεών Μεταλλίδης, αναπληρωτής καθηγητής λοιμωξιολογίας, υπεύθυνος της Επιτροπής λοιμώξεων στο ΑΧΕΠΑ, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις έξι».
Ο ίδιος εξήγησε πως η αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη είναι πολυπαραγοντική, λέγοντας πως όταν εξαπλώνεται ο ιός είναι πολύ εύκολο να υπάρχουν πολλαπλές εστίες μετάδοσης, πρόσθεσε.
Οπως σημείωσε, η πλειονότητα του πληθυσμού που νοσεί είναι χωρίς συμπτώματα, είναι σημαντικό ακόμα και όσοι έχουν ελάχιστα συμπτώματα να κάνουν το τεστ και να αυτοπεριορίζονται.
Από την πλευρά του, ο Σπύρος Πουρνάρας, καθηγητής Μικροβιολογίας, προέδρος επιτροπής Λοιμώξεων στο «Αττικό» Νοσοκομείο, είπε πως η πίεση στην Αθήνα είναι ακόμα ανεκτή, με το lockdown παρατηρείται μια σταθεροποίηση.
Στο ερώτημα εάν είναι εφικτή μία άρση του lockdown ενόψει Χριστουγέννων, ανέφερε ότι οι όποιες προβλέψεις διαψεύδονται, θα υπάρχει μείωση των κρουσμάτων αλλά θα καθυστερήσει.
Αναφορικά με το φάρμακο, ο κ. Πουρνάρας τόνισε πως τα αντιικά φάρμακα δεν είναι εύκολο να εξελιχθούν, το εμβόλιο είναι πιο υποσχόμενο, ειδικά η τεχνολογία mRNA, που αφορά και εμβόλια για άλλους ιούς, ενώ είναι εξαιρετικά ασφαλή, «ας μείνουμε, λοιπόν, στο εμβόλιο και την πρόληψη».
Πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στη χρήση μάσκας και στην τήρηση των αποστάσεων, στα επείγοντα του «Αττικόν» δεν έχει μολυνθεί ούτε ένας εργαζόμενος, είναι εφικτό να μην μολυνθούμε, επεσήμανε ο κ. Πουρνάρας.
Εχουμε περίπου 190 γιατρούς στη διάθεση του συστήματος για να ενταχθούν και χρειαζόμαστε περισσότερους εξειδικευμένους γιατρούς, όπως αναισθησιολόγους, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Η απόδοση των μέτρων έρχεται αργά και βασανιστικά αυτή τη φορά, γιατί υπάρχει μία διστακτικότητα στη λήψη των μέτρων, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τοπικά Μέσα της Λάρισας, στην πόλη επικρατεί κατάσταση συναγερμού καθώς οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης έχουν ήδη γεμίσει ξέμειναν, ενώ πλέον το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης εξυπηρετεί μόνο περιστατικά κορονοϊού και όλα τα επείγοντα χειρουργικά περιστατικά θα μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η Χειρουργική Κλινική του οποίου, θα εφημερεύει καθημερινά.