Επιστολή του Τζο Μπάιντεν προς τον πρόεδρο της Σερβίας, προκάλεσε προβληματισμό στο Βελιγράδι και μεγάλη χαρά στο Κόσοβο.
Η επιστολή εστάλη με αφορμή την εθνική επέτειο των 186 ετών από την σύσταση του πριγκιπάτου της Σερβίας στις 15 Φεβρουαρίου του 1835.
Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την επέτειο προς τον ομόλογό του της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κάνοντας ειδική αναφορά στο ζήτημα του Κοσόβου.
Τον προέτρεψε μάλιστα να κάνει «τολμηρά βήματα» για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα και την ανεύρεση οριστικής λύσης που θα προσβλέπει στην αμοιβαία αναγνώριση.
Η επισήμανση αυτή ερμηνεύτηκε από το Βελιγράδι ως επιστροφή των ΗΠΑ «στην πολιτική των πιέσεων και την επιβολή τετελεσμένων στην διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου».
Εντονη ήταν η αντίδραση του Βούτσιτς, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου κατέστησε σαφές ότι στο θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η Σερβία δεν αλλάζει στάση. «Εμείς κατανοούμε ότι πρόκειται για μία νέα αμερικανική προσέγγιση. Εγιναν βέβαια προσπάθειες να συμπεριληφθεί το θέμα της ανεξαρτησίας και στην Συμφωνία της Ουάσινγκτον (στις 4 Σεπτεμβρίου 2020). Τότε τους είπα κατάμουτρα τι σκέφτομαι για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και την ίδια απάντηση θα λάβουν και τώρα», τόνισε.
Ο Βούτσιτς εκτίμησε ότι ο όρος της αμοιβαίας αναγνώρισης αποτελεί προσπάθεια «ταπείνωσης» της Σερβίας και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει αυτόν τον όρο.
Σε αντίθεση με το Βελιγράδι, η επιστολή Μπάιντεν προκάλεσε ενθουσιασμό στην Πρίστινα. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αβντουλάχ Χότι, με ανάρτησή του στο Facebook χαιρέτισε την στάση του αμερικανού προέδρου. «Οταν έχετε ισχυρούς φίλους, η ευτυχία σάς χτυπά την πόρτα. Σας το είχα πει! Ευχαριστούμε πρόεδρε Μπάιντεν!», έγραψε.