Η αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο | EPA
Επικαιρότητα

Επιστολή αμερικανών βουλευτών στον Μπόρις Τζόνσον: Επιστρέψτε το 2021 τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Δεκαοκτώ μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, ζητούν από τον βρετανό πρωθυπουργό «να πράξει το σωστό και να ενδυναμώσει», έτσι, τη σχέση ΗΠΑ-Βρετανίας
Protagon Team

Επιστολή με την οποία ζητούν να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, το 2021, έστειλαν στον Μπόρις Τζόνσον 18 μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Τα Γλυπτά αποτελούν πηγή διαφωνιών μεταξύ δυτικών συμμάχων για δεκαετίες. Η Ελλάδα τα θέλει πίσω εδώ και καιρό. Σήμερα, σας γράφουμε, ως μέλη της ομάδας για τα Ελληνικά Ζητήματα, για να ζητήσουμε από την κυβέρνησή σας να διαπραγματευτεί με σοβαρότητα με την ελληνική κυβέρνηση το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα», αναφέρουν στην επιστολή τους,

Στην ομάδα των 18 συμμετέχουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, ανάμεσά τους και οι πρόεδροι της επιτροπής ελέγχου και της υποεπιτροπής για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Οπως αναφέρει η Telegraph, οι αμερικανοί πολιτικοί θα ήθελαν να επιστραφούν τα Γλυπτά για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Οι βουλευτές θεωρούν ότι ο Τζόνσον είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός για να πάρει την πρωτοβουλία της επιστροφής των Γλυπτών, λόγω των γνώσεών του για την Αρχαία Ελλάδα και της σχέσης του με την σύγχρονη χώρα.

«Εκτιμούμε τις προσπάθειές σας και την καλή σας πρόθεση να στηρίξετε την ιστορικά ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και προσβλέπουμε στην ενδυνάμωση της σχέσης αυτής με πρωτοβουλίες σαν αυτήν», γράφουν στην επιστολή τους.

Σύμφωνα με την Telegraph, «τα μέλη του Κογκρέσου με αυτόν τον τρόπο λένε “ευχαριστώ” στη Βρετανία για τη φιλία της. Γνωρίζουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον κατανοεί την ελληνική ιστορία καλύτερα από τον οποιοδήποτε και τον καλούν να πράξει το σωστό.

»Επιστρέφοντας τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οι ΗΠΑ βλέπουν την ευκαιρία να μείνει στην Ιστορία ο Μπόρις Τζόνσον ως ο πρωθυπουργός που σεβάστηκε το παρελθόν της Βρετανίας και προώθησε στον κόσμο μία καινούργια, μετά το Brexit, γεμάτη αυτοπεποίθηση, Βρετανία.

Για να επιστραφούν τα Γλυπτά, πρέπει το βρετανικό κοινοβούλιο να αλλάξει τον νόμο του 1963 που απαγορεύει την επιστροφή αντικειμένων τέχνης και αρχαιοτήτων από μουσεία, ακόμα και αν προέρχεται από λεηλασία.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι τα Γλυπτά ανήκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο και οι αποφάσεις για τη φροντίδα τους λαμβάνονται από το ΔΣ του μουσείου.

Το μέλλον τους δεν θα είναι μέρος καμίας διαπραγμάτευσης, πρόσθεσε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας.