Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις η παλίρροια διεύρυνε μια προϋπάρχουσα ρωγμή στον πάγο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η αποκόλληση του παγόβουνου | Facebook / @Copernicus EU
Επικαιρότητα

Ανταρκτική: Οταν αποκολλήθηκε ένα γιγάντιο παγόβουνο

Εχει μέγεθος όσο περίπου το Λονδίνο και τα προάστιά του και ξεκόλλησε από τη λεγόμενη Τράπεζα Πάγου Μπραντ την Κυριακή 22/1 - Καθησυχαστικές οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών - Εντυπωσιακές οι εικόνες και τα βίντεο
Protagon Team

Ενα νέο παγόβουνο, μεγέθους 1.550 τ.χλμ., πλέει ανοιχτά της Ανταρκτικής, από όπου και αποκολλήθηκε την περασμένη Κυριακή (22/1). Η αποκόλληση του ανώνυμου έως εκείνη την ώρα, τεράστιου παγόβουνου, από την Τράπεζα Πάγου Μπραντ της ηπείρου, σημειώθηκε στη διάρκεια μιας παλίρροιας, ανακοίνωσε την επομένη η Βρετανική Επιθεώρηση Ανταρκτικής (BAS), η οποία ασχολείται με την έρευνα των πολικών περιοχών.

Σύμφωνα με τον ειδικό στους πάγους επιστήμονα της BAS Ντόμινικ Χότζον, το γεγονός αυτό ήταν αναμενόμενο και «δεν συνδέεται με την κλιματική αλλαγή», μολονότι η περιοχή απειλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν το συμβάν, το οποίο έλαβε χώρα σχεδόν 10 χρόνια αφότου η από Διαστήματος εποπτεία της περιοχής φανέρωσε στους επιστήμονες ότι μια προηγουμένως αδρανής ρωγμή στην παγοτράπεζα, γνωστή ως Chasm-1, είχε διευρυνθεί, και περίπου δύο χρόνια αφότου ένα ελαφρώς μικρότερο παγόβουνο, το Α74, αποκολλήθηκε από την ίδια περιοχή.

Σε δηλώσεις του στην Washington Post ο Τεντ Σκάμπος, ερευνητής επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Μπόλντερ, δήλωσε ότι το παγόβουνο που αποκολλήθηκε στις 22 Ιανουαρίου «απέχει από το να είναι το μεγαλύτερο που έχουμε δει ποτέ, το οποίο ανταγωνιζόταν το Λονγκ Αιλαντ σε μέγεθος», παρότι αποτελεί «μια τεράστια μάζα πάγου, περίπου 500 δισ. τόνων».

Το γεγονός δεν αναμενόταν να επηρεάσει, μάλιστα, ούτε τον ερευνητικό σταθμό της BAS στην περιοχή, ο οποίος το 2016 είχε μεταφερθεί προς την ενδοχώρα, ως προληπτικό μέτρο, όταν διαπιστώθηκε η ανάπτυξη του ρήγματος Chasm-1.

Από την άλλη, «η νέα αποκόλληση τοποθετεί τη βάση σε απόσταση περίπου 16 χλμ. από τον ωκεανό», μόλις, ενώ ακόμη ένα τμήμα πάγου θα μπορούσε να αποκολληθεί «τα επόμενα χρόνια, αναγκάζοντας τον σταθμό σε μια ακόμη δαπανηρή μετακίνηση», προειδοποίησε ο Τεντ Σκάμπος.

Το νέο παγόβουνο αναμένεται να ακολουθήσει παρόμοια διαδρομή με εκείνη του Α74 στη Θάλασσα Γουέντελ, ενώ την ονοματοδοσία πρόκειται να αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Πάγου των ΗΠΑ, έγραψε η αμερικανική εφημερίδα.

Ο επιστήμονας συμφώνησε, τέλος, με την εκτίμηση της BAS πως «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κλιματική αλλαγή έπαιξε σημαντικό ρόλο» στην αποκόλληση του συγκεκριμένου παγόβουνου.

«Αυτές οι μεγάλες γεννήσεις παγόβουνων –μερικές φορές τόσο μεγάλα όσο μια μικρή πολιτεία– είναι θεαματικές. Αλλά αποτελούν απλώς μέρος του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής», υποστήριξε ο Σκάμπος. «Τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία σχέση με την κλιματική αλλαγή», κατέληξε.