Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα από τα καινούργια λεωφορεία που κυκλοφορούν στην Αθήνα | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ: 900 καινούργια λεωφορεία στους δρόμους μέχρι το τέλος του 2025

«Νομίζω ότι οι πολίτες οι οποίοι ήδη έχουν μπει σε αυτά τα λεωφορεία διαπιστώνουν την πολύ μεγάλη αλλαγή στην ποιότητα της μετακίνησής τους», σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην έναρξη της πρωινής βάρδιας
Protagon Team

Η στροφή στην καθημερινότητα παίρνει νέες ταχύτητες για την κυβέρνηση –με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει τον τόνο και να χτυπά το ξυπνητήρι, πολύ νωρίς: τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στου Ρέντη στην έναρξη της πρωινής βάρδιας.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου των οχημάτων των αστικών συγκοινωνιών και για τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, τα οποία κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και δήλωσε: «Σήμερα κάνουμε ένα πρώτο, πολύ σημαντικό βήμα για να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για περισσότερα και καλύτερα καινούργια λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ήδη, όπως είπε ο κ. υπουργός, κυκλοφορούν τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη -140, για την ακρίβεια, στην Αθήνα και 110 στη Θεσσαλονίκη- και έπονται ακόμα πολλά περισσότερα. Με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου, στην Αθήνα μέχρι το τέλος του 2025 θα κυκλοφορούν συνολικά 900 καινούργια λεωφορεία».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να αντικαταστήσει πλήρως τα παλιά λεωφορεία με σύγχρονα και να αυξήσει τη συχνότητα των δρομολογίων.

Επεσήμανε ότι τα σύγχρονα λεωφορεία έχουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, είναι όλα φιλικά προς το περιβάλλον, διαθέτουν επαρκή κλιματισμό και πλήρη προβασιμότητα για τους συμπολίτες μας με αναπηρία.

«Και νομίζω ότι οι πολίτες οι οποίοι ήδη έχουν μπει σε αυτά τα λεωφορεία διαπιστώνουν την πολύ μεγάλη αλλαγή στην ποιότητα της μετακίνησής τους», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Είπε επίσης πως η χρηματοδότηση είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτό αποτελεί μια ακόμα απάντηση των προτεραιοτήτων που δίνει η κυβέρνηση στον τρόπο διαχείρισης πολύ σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων.

«Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να δώσουμε έμφαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ξεκινώντας με τα λεωφορεία», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για τη βελτίωση συνολικά της ποιότητας της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

«Είναι μια ακόμα, θα έλεγα, απόδειξη της έμφασης που δίνει η κυβέρνηση στην καθημερινότητα των πολιτών. Και είμαι σίγουρος ότι το υπουργείο αλλά και ο ΟΑΣΑ και ο ΟΑΣΘ θα τηρήσουν απόλυτα το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουμε θέσει, έτσι ώστε οι πολίτες πολύ σύντομα να δουν μια σημαντική αλλαγή, μια σημαντική αναβάθμιση στην ποιότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη», τόνισε επίσης ο Πρωθυπουργός.

«Οταν πριν από περίπου έναν χρόνο αναλάβαμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μία από τις πρώτες εντολές που λάβαμε από τον πρωθυπουργό, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και να πετύχουμε καλύτερους όρους βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, για πρώτη φορά στην ιστορία των αστικών συγκοινωνιών και για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, έχουμε καινούργια λεωφορεία, 250 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Λεωφορεία τα οποία εξυπηρετούν με καλύτερους όρους τους πολίτες, ουσιαστικά δεν έχουν καθόλου θόρυβο, βελτιώνουν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και είναι απολύτως προσβάσιμα από το σύνολο της κοινωνίας», δήλωσε από την πλευρά του ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Αυτό όμως είναι ένα πρώτο βήμα, οφείλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα. Και μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουμε ολοκληρώσει το σύνολο της ανανέωσης του στόλου των λεωφορείων στους δρόμους της Αθήνας», συνέχισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Και πρόσθεσε: «Έπονται τα 300 λεωφορεία φυσικού αερίου 18 μέτρων και 12 μέτρων, 100 και 200 αντίστοιχα, το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, 211 λεωφορεία στους δρόμους της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής τους επόμενους μήνες και ταυτόχρονα το νέο leasing το οποίο κάνει ο ΟΑΣΑ στην Αθήνα, εκτός του νέου διαγωνισμού των 700 λεωφορείων.

Αρα, μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει ανανεωθεί πλήρως ο στόλος των λεωφορείων στην Αθήνα και θα έχουμε βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα του πολίτη».

«Η πρώτη υποχρέωση αυτής της κυβέρνησης»

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα του ΣΚΑΪ, στην εκπομπή «Σήμερα» και μεταξύ άλλων απέκρουσε την παρατήρηση ότι μετά τις ευρωεκλογές και το μέτριο αποτέλεσμα της ΝΔ, η κυβέρνηση έχει κάνει μια στροφή σε θέματα καθημερινότητας: δεν νομίζω ότι περιμέναμε τις ευρωεκλογές για να δρομολογήσουμε μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης, που είναι η μεγάλη έμφαση που δίνουμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός.

Ο διάλογος που έγινε με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο είναι χαρακτηριστικός:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Καλημέρα σας».

Ακης Παυλόπουλος: «Νωρίς, νωρίς».

Κ.Μ.: «Από εδώ, στο αμαξοστάσιο στον Ρέντη».

Δημήτρης Οικονόμου:  «Για να δείτε πώς είναι το πρωινό ξύπνημα».

Κ.Μ.: «Η Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς».

Δ.Ο.: «Πώς είναι να ξυπνάς τόσο νωρίς, κ. πρόεδρε. Κι εσείς νωρίς ξυπνάτε, αλλά όχι τόσο όσο εμείς».

Κ.Μ.: «Κι εμείς νωρίς ξυπνάμε, κ. Οικονόμου».

Δ.Ο.: «Βλέπουμε μια στροφή τις τελευταίες μέρες: μία στα θέματα της υγείας, μία στα θέματα της κίνησης και της μετακίνησης, στα θέματα της ακρίβειας, που επίσης δίνετε μεγάλη έμφαση. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι αυτό είναι λόγω του μηνύματος των ευρωεκλογών;»

Κ.Μ.: «Δεν νομίζω ότι περιμέναμε, κ. Οικονόμου, τις ευρωεκλογές για να δρομολογήσουμε μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης, που είναι η μεγάλη έμφαση που δίνουμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς και συγκεκριμένα στη γρήγορη αντικατάσταση όλου του στόλου των παλαιών λεωφορείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πολλές φορές είχα πει ότι η εικόνα των λεωφορείων μας είναι μια εικόνα που δεν ταιριάζει σε μία σύγχρονη ευημερούσα χώρα, ευρωπαϊκή χώρα, στον 21ο αιώνα. Γιατί θέλω να σας θυμίσω ότι τα τελευταία νέα λεωφορεία είχαν ενταχθεί εδώ, στο στόλο των λεωφορείων της Αθήνας, το 2009. Άρα, ακριβώς την εποχή που ξεσπούσε η μεγάλη οικονομική κρίση.

»Σήμερα είμαστε στο 2024 και για πρώτη φορά κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης 250 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία και, όπως είπα και πριν, έπονται πολλά περισσότερα.

»Αρα, μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουμε συνολικά 900 καινούργια λεωφορεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Λεωφορεία τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον και κυρίως είναι προσβάσιμα για όλες και για όλους. Και αναφέρομαι προφανώς στους συμπολίτες μας με αναπηρία.

»Νομίζω ότι αν κάνετε και εσείς ένα ρεπορτάζ και δείτε το πριν και το μετά και την ικανοποίηση των πολιτών -για το αυτονόητο, τονίζω, αλλά μερικές φορές στη χώρα μας το αυτονόητο είναι το ζητούμενο-, αλλά και των οδηγών, γιατί τα λεωφορεία αυτά θέλω να θυμίσω ότι είναι καινούργια, άρα είναι και πολύ πιο ασφαλή.

»Ολοκληρώνουμε και τις υποδομές φόρτισης και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε να μπορούν τα λεωφορεία αυτά, όταν δεν κινούνται, να φορτίζουν πολύ γρήγορα και να ξαναβγαίνουν στους δρόμους».

Δ.Ο.: «Τέλος του 2025, δηλαδή, θα είναι όλα έτοιμα, κ. πρόεδρε;»

Κ.Μ.: «Τέλος του 2025 είναι έτοιμη η πρώτη φάση τη ανανέωσης, με 900 καινούργια λεωφορεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Και έπεται ακόμα ένας μεγάλος διαγωνισμός για 700 πρόσθετα ηλεκτρικά λεωφορεία, ο οποίος πρόθεσή μας είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Οπως βλέπετε όμως η έμφαση…»

Α.Π.: «Με συγχωρείτε. Ολοκληρώστε παρακαλώ».

Κ.Μ.: «Βλέπετε ότι η έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας είναι συνεχής».

Α. Π.: «Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω».

Κ.Μ.: «Είναι δέσμευση αυτής της κυβέρνησης και σε αυτόν τον στόχο θα επιμείνουμε».

Α.Κ.: «Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω, αν είστε στο σημείο εκείνο -γιατί είδαμε την αιφνιδιαστική επίσκεψή σας στο Λαϊκό Νοσοκομείο, σήμερα στο αμαξοστάσιο, προφανώς θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες το επόμενο διάστημα, που θα δίνουν το μήνυμα, θα στέλνουν το μήνυμα ότι η βασική προτεραιότητα πια είναι η καθημερινότητά του πολίτη;»

Κ.Μ.: «Δεν νομίζω ότι κάνουμε, κ. Παυλόπουλε, κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό το οποίο κάναμε εδώ και πέντε χρόνια. Αυτό το οποίο βλέπετε αυτή τη στιγμή είναι να υλοποιούνται στην πράξη δεσμεύσεις και προγραμματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Δεν εμφανίζονται ξαφνικά 250 λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας, αν δεν έχει προηγηθεί μία πολύ συστηματική προεργασία.

»Και θέλω επίσης να θυμίσω ότι τα λεωφορεία αυτά τα οποία βλέπετε τώρα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο, όπως γνωρίζετε, έχει πολύ αυστηρά ορόσημα προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους που μας έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να γίνουν οι σχετικές εκταμιεύσεις και να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις τις οποίες το Ταμείο Ανάκαμψης δρομολογεί.

»Επομένως, η στροφή στην καθημερινότητα, στα μικρά και στα μεγάλα προβλήματα του πολίτη, είναι η πρώτη υποχρέωση αυτής της κυβέρνησης και θα επαναλάβω την πολύ μεγάλη σημασία την οποία δίνουμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Πιστεύω ότι πολύ σύντομα σε όλους τους πολίτες που τα χρησιμοποιούν η εικόνα θα είναι ορατή, γιατί θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Άμα δείτε τους απόλυτους αριθμούς, θα διαπιστώσετε ότι τα τελευταία 15 χρόνια υπάρχει μία πτώση στη χρήση και των λεωφορείων και του Μετρό, και αυτή σε έναν βαθμό δικαιολογείται από το γεγονός ότι δυστυχώς οι ποιότητες των υπηρεσιών που παρείχαμε δεν ήταν αυτές που θα περίμεναν οι πολίτες.

Αυτό αλλάζουμε, λοιπόν. Θέλουμε να «σπρώξουμε» τους πολίτες προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά προφανώς δεν μπορούμε να το κάνουμε με λεωφορεία σαράβαλα τα οποία δεν έχουν την απαραίτητη συχνότητα δρομολογίων».

Δ.Ο.: «Αρα, θα σας δούμε και άλλα πρωινά, κ. πρόεδρε, αυτό καταλαβαίνουμε, σε επισκέψεις σας σε άλλους χώρους, φανταζόμαστε. Σας περιμένουμε και ένα πρωινό εδώ, ακόμα και αιφνιδιαστικά, -εμείς εδώ θα είμαστε, δεν φεύγουμε-, για να μιλήσουμε για ευρύτερα πολιτικά».

Κ.Μ.: «Να σας έρθω αιφνιδιαστικά και στο στούντιο».

Δ.Ο.: «Σας ευχαριστούμε πολύ, κ. πρόεδρε».

Α.Π.: «Είστε ευπρόσδεκτος»

Κ. Μ.: «Σας ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα σας».