Το θρησκευτικό κέντρο των Αλεβιτών στον βόρειο Έβρο, που είναι γνωστό ως ο Τεκές της Ρούσσας, επισκέφτηκε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Συνοδευόμενος από τον διευθυντή του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης, Συμεών Τέγο, ο υπουργός έφτασε στο κτιριακό συγκρότημα του Τεκέ. Αρκετοί Αλεβίτες (άνδρες και γυναίκες) του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, παρά τη δυνατή βροχή. Αμέσως τον ξενάγησαν στον χώρο προσευχής, στον τάφο του ιδρυτή τού Τεκέ, Σεγίτ Αλή Σουλτάν, και σε άλλους χώρους, ενώ του έδειξαν και μια μουριά 600 ετών που βρίσκεται στην αυλή.
Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι η ελληνική Πολιτεία θα φροντίσει για τη συντήρηση του θρησκευτικού μνημείου του Τεκέ.
«Με μεγάλο σεβασμό και με την υπόσχεση από την ελληνική Πολιτεία για τη συντήρηση του ιερού αυτού χώρου που διασώθηκε μέσα στους αιώνες», έγραψε ο κ. Δένδιας στο βιβλίο επισκεπτών στον τάφο του Σεγίτ Αλή Σουλτάν.
Ο υπουργός έμεινε πάνω από μία ώρα στον Τεκέ, συνομίλησε με Αλεβίτες, άκουσε αιτήματά τους, φωτογραφήθηκε μαζί τους και αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.
«Σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε εδώ πάνω για να μας δείτε», του είπαν. «Ήταν υποχρέωσή μου, είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ», τους απάντησε.
Στη συνέχεια, του παρέθεσαν γεύμα, έφαγαν και ήπιαν μαζί του, κουβεντιάζοντας ταυτόχρονα για θέματα που τους απασχολούν.
Στο γεύμα παρακάθισαν ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος.
Καθ’ οδόν προς τον Τεκέ, ο υπουργός Εξωτερικών σταμάτησε στο χωριό Μικρό Δέρειο και συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας Δαμασκηνό.
Ο Τεκές της Ρούσσας ή αλλιώς ο Τεκές του Σεγίτ Αλή Σουλτάν, είναι ένας Αλεβίτικος Τεκές, ένας θρησκευτικός χώρος συνάθροισης Δερβίσηδων του Τάγματος των Μπεκτασήδων.
Ιδρύθηκε το 1400 από τον Δερβίση Σεγίτ Αλή Σουλτάν, βρίσκεται περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Ρούσσα, μετά το Σουφλί, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, και θεωρείται ένας από τους παλαιότερους διατηρημένους τεκέδες στα Βαλκάνια και ένα από τα δύο σημαντικότερα κέντρα του μπεκτασισμού παγκοσμίως.
Η χρονολογία ίδρυσής του προκύπτει από επιγραφή που υπάρχει σε ένα από τα κτίριά του.
Στην αυλή του Τεκέ υπάρχει η αιωνόβια μουριά ετών, ενώ στην περιοχή βρίσκονται ο χώρος προσευχής, το ταφικό μνημείο του Σεγίτ Αλή Σουλτάν και το νεκροταφείο με τους τάφους Σεΐχηδων και Δερβίσηδων. Το τελευταίο διάστημα βελτιώθηκε αρκετά ο δρόμος που οδηγεί από το Μικρό Δέρειο στον Τεκέ κι έτσι έγινε πιο εύκολη η πρόσβαση για τους επισκέπτες.
Κάθε χρόνο στις 6 Μαΐου, Αλεβίτες και Ορθόδοξοι Χριστιανοί συγκεντρώνονται στον Τεκέ της Ρούσσας και γιορτάζουν τον Αγιο Γεώργιο, που είναι κοινός τους άγιος.
Μάλιστα, στο χωριό Μεγάλο Δέρειο λειτουργεί και ο πρώτος, εκτός Τεκέ, αναγνωρισμένος Ευκτήριος Οίκος (Τζεμ Εβί), για να προσεύχονται τα μέλη της θρησκευτικής κοινότητας των Αλεβιτών.