Ο Ταγίπ Ερντογάν προσέρχεται στη Σύνοδο. Την Πέμπτη θα ακούσει τον Αλέξη Τσίπρα να του ζητά την απελευθέρωση των ελλήνων αξιωματικών | ΝΑΤΟ.org
Επικαιρότητα

Eπισήμως στο ΝΑΤΟ το ζήτημα των ελλήνων αξιωματικών -Τι θα γίνει με τα Σκόπια

Ο Αλέξης Τσίπρας κρατά ψηλά στην ατζέντα του το θέμα των δύο στρατιωτικών που παρεμένουν προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη. Μέσω διπλωματικής διατύπωσης λειαίνεται το έδαφος για την πρόσκληση στα Σκόπια
Protagon Team

Με ψηλά στην ατζέντα του το θέμα των ελλήνων αξιωματικών Μητρετώδη και Κούκλατζη που παραμένουν έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Πρωθυπουργός, ζήτημα το οποίο αναμένεται να θέσει επισήμως και στον ίδιο τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους την Πέμπτη στις 15.30.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφέρθηκε από την Τρίτη στη δεδηλωμένη πρόθεση του κ. Τσίπρα να συναντηθεί στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου με τον τούρκο πρόεδρο, προκειμένου να συζητήσει προσωπικά μαζί του το θέμα.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ο Πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα σε όλες τις συναντήσεις και τις επίσημες παρεμβάσεις του, με στόχο την αύξηση της πίεσης των Συμμάχων προς την Αγκυρα για την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, ο Αλέξης Τσίπρας έφθασε στην έδρα της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, από το Λονδίνο όπου πρώτη φορά συμμετείχε στη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η επιλογή του Πρωθυπουργού να θέσει στη Σύνοδο το θέμα των δύο αξιωματικών αποτελεί αφενός την ύστατη προσπάθεια της Αθήνας ώστε να βρεθεί λύση με την απελευθέρωσή τους, αλλά και μία απόπειρα να «επισκιαστεί» το έτερο θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος στη Σύνοδο, που δεν είναι άλλο από την ενταξιακή διαδικασία για την ΠΓΔΜ.

Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αποτελεί προτεραιότητα και για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, το ζήτημα ωστόσο της πρόσκλησης αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από την Αθήνα και ειδικά από τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο.

Ετσι ενώ στα Σκόπια πανηγυρίζουν ότι «η Μακεδονία πέτυχε το ακατόρθωτο, να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τις μεγάλες δυνάμεις», όπως δήλωσε η υπουργός Αμυνας της γείτονος Ραντιμίλα Σεκερίνσκα, ο κ. Τζανακόπουλος θέλησε να υποβαθμίσει τη διαδικασία, κάνοντας λόγο για μια κίνηση τυπική που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν νομίζω ότι θα απασχολήσει περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα τον οποιονδήποτε στο ΝΑΤΟ».

Ηδη πάντως διπλωμάτες της Συμμαχίας ανέφεραν στο Reuters ότι έχουν συζητήσει διεξοδικά μία διατύπωση για την πρόσκληση που θα αποφεύγει να κατονομάζει τη χώρα και θα αναφέρεται «στην κυβέρνηση στα Σκόπια».

Οπως άλλωστε έχει υπογραμμίζει και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, βασικός όρος για να προχωρήσει η ένταξη των Σκοπίων ως τριακοστού μέλους της Συμμαχίας παραμένει η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Εξ ου και στο τελικό ανακοινωθέν θα γίνεται λόγος για «προσωρινή στήριξη της ενταξιακής πορείας υπό την αίρεση πως θα ολοκληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της» η κυβέρνηση Ζάεφ.