Αφού το στιγμιότυπο με τη γλώσσα της «κεφαλής» των βουδιστών του Θιβέτ, του Δαλάι Λάμα, δίπλα στο στόμα του παιδιού ήταν σοκαριστικά αηδές και προκάλεσε τις χειρότερες εντυπώσεις (όπως και τα γέλια της ομήγυρης), η Corriere della Sera είπε να θυμίσει μερικά περιστατικά που συνθέτουν «γκάφες» για τις οποίες το γραφείο του Δαλάι Λάμα έχει ζητήσει συχνά πυκνά συγγνώμες, όπως έκανε και με το τελευταίο συμβάν.
Πάντως, στη φωτογραφία που συνοδεύει τα σχετικά με τη γλώσσα του Δαλάι Λάμα ρεπορτάζ, το ιταλικό μέσο προτίμησε να βάλει «πίξελ» στο πρόσωπο του θύματος, του παιδιού δηλαδή, και όχι στη γλώσσα του 87χρονου «αγιωτάτου», όπως θα ήταν και το σώφρον. Το παιδί είναι σίγουρο ότι προστατεύεται από τη συμπόνια του κόσμου – κανείς δεν το κατηγορεί, ούτε πρόκειται.
«Γκάφα, χιούμορ και πολεμική. Να μετενσαρκωθώ σε γυναίκα; Ναι, αλλά μόνο αν είμαι μπάνικη» ήταν ο τίτλος του κειμένου. Και ακολούθησε η εισαγωγή: «Ο Δαλάι Λάμα είναι γνωστός ως παράδειγμα ανοχής και σοφίας, και στη μακρά ζωή του μπορεί να υπερηφανεύεται ότι περισσότερο επιβεβαιώθηκε παρά αμφισβητήθηκε». Κατόπιν αναφέρθηκαν μερικά περιστατικά που αποδεικνύουν τις «γκάφες» του.
Λόγου χάρη, όταν το 2015 είπε στο BBC ότι θα μετενσαρκωθεί σε όμορφη γυναίκα, αφού οι άνθρωποι δεν θέλουν να βλέπουν την ασχήμια. Τότε παραδέχτηκε μεν την αξία της εσωτερικής ομορφιάς του ανθρώπου, όμως υπογράμμισε ότι και η εξωτερική ομορφιά παίζει ρόλο. Τα ίδια είχε πει και το 1992 σε μια συνέντευξή του στη γαλλική Vogue. Η Corriere σχολίασε ότι, παρά τις απολογίες του γραφείου του, «οι γυναίκες δεν τον έχουν συγχωρέσει».
Ακολούθησαν άλλα περιστατικά με «γκάφες». Tο 2018, στην Ινδία, προσέβαλε τη μνήμη του Νεχρού, του πρώτου πρωθυπουργού της ανεξάρτητης Ινδίας, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «εγωκεντρικό», και αμέσως επελήφθη το γραφείο του με τις συγγνώμες, ώστε να αποφευχθεί διπλωματικό επεισόδιο. Η αστραπιαία άμυνα του γραφείου του Δαλάι Λάμα εκδηλώθηκε και το 2019: τότε απέδωσε σε «χιούμορ» τη θέση ότι οι μετανάστες που κατέκλυσαν την Ευρώπη πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους.
Το μίνι αφιέρωμα της Corriere στις «γκάφες» αλλά και στο «χιούμορ» του Δαλάι Λάμα έκλεισε με αναφορές στις ναζιστικές αποστολές του 1938-1939, στις κινεζικές διαχρονικές βλέψεις για το Θιβέτ που τελικά οδήγησαν στην προσάρτησή του από τον Μάο το 1950, στις διώξεις του βουδισμού από τον Στάλιν κ.λπ.