Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, είχε τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας κατά την οποία συζήτησαν για τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισαν, σύμφωνα με πηγές κοντά στον κ. Τσίπρα, τη σημασία που έχει «η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η συνεργασία των δύο χωρών τόσο για την ευρωπαική προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή».
Επισήμαναν, μάλιστα, «πόσο υποκριτικός και επικίνδυνος είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός, που αναπτύχθηκε και στις δυο πλευρές», όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Συμφώνησαν, τέλος, το επόμενο διάστημα να αναλάβουν από κοινού «πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».
Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, επί των κυβερνήσεων των οποίων υπεγράφη η συμφωνία για το ονοματολογικό ζήτημα τον Ιούνιο του 2018, στις Πρέσπες, επικοινώνησαν στη σκιά της επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία» στην τελετή της ορκωμοσίας της.
Εντονη υπήρξε από την πρώτη στιγμή η αντίδραση από την Αθήνα, τις Βρυξέλλες αλλά και την Ουάσινγκτον. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την κίνηση της Σιλιάνοφσκα «παράνομη και ανεπίτρεπτη». Με τη στάση της η νέα πρόεδρος «παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της», τόνισε (περισσότερα εδώ).