759
Μητσοτάκης - Ερντογάν στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο. Το νέο τηλεφωνικό ραντεβού τους αποδεικνύει ότι ο δίαυλος επικοινωνίας παραμένει ανοικτός | ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 19:30 για το Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2021, 10:34
Μητσοτάκης - Ερντογάν στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο. Το νέο τηλεφωνικό ραντεβού τους αποδεικνύει ότι ο δίαυλος επικοινωνίας παραμένει ανοικτός
|ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 19:30 για το Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2021, 10:34

Το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού κύματος εξαιτίας των εξελίξεων στο Αφγανιστάν με τη μαζική φυγή χιλιάδων ανθρώπων, έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση -ενδεικτική της εγρήγορσης που παρατηρείται,  η έκτακτη επίσκεψη Παναγιωτόπουλου, Χρυσοχοΐδη, Φλώρου στον Εβρο. Εκτός όμως από τις πυρετώδεις προετοιμασίες στο πεδίο, διεργαασίες είναι σε εξέλιξη και σε διπλωματικό επίπεδο.

Και όπως επιβεβαίωθηκε το πρωί της Παρασκευής από το Μαξίμου, στις 19.30 Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό.

Στόχος να μην επαναληφθούν οι εικόνες της υβριδικής πολιορκίας στον Εβρο τον Φεβρουάριο του 2020, καθώς και η αναζήτηση κοινού τόπου για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός νέου μεταναστευτικού κύματος λόγω Αφγανιστάν.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα το απόγευμα στις 19:30, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν», ανέφερε η σχετική ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το τηλεφωνικό ραντεβού των δύο ηγετών κλείστηκε χάρη στην ενεργοποίηση του διαύλου Σουρανή – Καλίν. Της  διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού και εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη —δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι η έμπειρη διπλωμάτης που ετοιμάζεται να αναλάβει επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη (εδώ), ήταν ο μοναδική παρούσα, από ελληνικής πλευράς, στην τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στις Βρυξέλλες— και του επί σειρά ετών στενού συνεργάτη και ανώτατου συμβούλου του τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν.

Οπως εκτιμάται η επαφή με την Τουρκία είναι απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν από νέες προσφυγικές ροές που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και, άρα βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα.

«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποτελεσματικότητα στη φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάνει μέχρι σήμερα», σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

ΥΕΘΑ: Εγκαιρη αντιμετώπιση κάθε μορφής απειλής 

Απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που όπως προαναφέρθηκε βρίσκεται την Παρασκευή στον Εβρο μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, διαβεβαίωσε ότι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι έτοιες να αντιμετωπίσουν κάθε μορφή απειλής στα σύνορα.

«Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εν προκειμένω δε του Στρατού Ξηράς στην περιοχή του Έβρου, παρέχει αποφασιστική συνδρομή στην ΕΛ.ΑΣ, συμμετέχοντας σε μικτές δράσεις αποτροπής και αντιμετώπισης προσπαθειών παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων, λαμβάνοντας αυξημένα μέτρα επίγειας και εναέριας επιτήρησης των συνόρων, με τμήματα ενεργών μονάδων του τα οποία είναι εφοδιασμένα με τα απαιτούμενα μέσα και υλικά, αλλά και με κατάλληλα επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία αναπροσαρμόζονται αναλόγως της τακτικής κατάστασης, αλλά και των απαιτήσεων που διαμορφώνονται.

»Παράλληλα, συνεχίζεται και επεκτείνεται η εγκατάσταση, σε καθημερινή βάση, βελτιούμενων εμποδίων, τα οποία αποσκοπούν στην αποτροπή εισόδου μεταναστών και προσφύγων εντός του ελληνικού εδάφους», ανέφερε μεταξύ άλλων στην απάντησή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας για να προσθέσει:

«οι Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με την Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική, προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ασφάλειας και επιτήρησης του χερσαίου, θαλάσσιου και εναερίου χώρου της Πατρίδας, συμβάλλοντας στην έγκαιρη αντιμετώπιση κάθε μορφής απειλής κατά των εθνικών συμφερόντων».

Τις τελευταίες ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να αποτινάξει το στίγμα του καθεστώτος που εργαλειοποιεί τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές για την εξυπηρέτηση γεωπολιτικών συμφερόντων. Με φόντο μάλιστα το μήκους 295 χλμ. τείχος που ύψωσε κατά μήκος της μεθορίου της Τουρκίας με το Ιράν,  δεσμεύθηκε ότι αυτή τη φορά θα αποτρέψει την αθρόα είσοδο Αφγανών στο τουρκικό έδαφος.

Ταυτόχρονα, «χαϊδεύει» τους νέους κυρίαρχους του Αφγανιστάν, εκράζοντας ικανοποίηση (!) για τις μετριοπαθείς και μετρημένες δηλώσεις που έχουν κάνει οι Ταλιμπάν, ενώ απευθυνόμενος στου δυτικούς προσφέρεται, ως δύναμη ασφαλείας, για μία ακόμη στρατιωτική παρουσία στο έδαφος τρίτης χώρας.

«Οποιος και να βρίσκεται στην κυβέρνηση, είναι καθήκον μας να είμαστε δίπλα στο Αφγανιστάν και στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές. Αυτό είναι ανάγκη της αδελφοσύνης μας και του δικαίου. Ηδη εδώ και καιρό οι αρμόδιες υπηρεσίες μας ήταν σε επαφή με τους Ταλιμπάν, και εμείς είχαμε εκφράσει πως μπορούμε να υποδεχθούμε τους διοικητές των Ταλιμπάν για να συζητήσουμε μαζί τους το μέλλον της χώρας και σήμερα τηρούμε την ίδια στάση», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος σε  συνέντευξή του στα τηλεοπτικά δίκτυα 24 TV και KANAL 7. «Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους συνεργασία, για την ηρεμία στο Αφγανιστάν, για την ασφάλεια των ομοεθνών μας στο Αφγανιστάν, αλλά και για την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας. Eίμαστε ικανοποιημένοι από τις μετριοπαθείς και μετρημένες δηλώσεις που έχουν κάνει οι Ταλιμπάν», πρόσθεσε, καθώς γνωρίζει καλά ότι η Τουρκία δεν θα αντέξει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα από χιλιάδες Αφγανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...