Από την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου στη Νέα Υόρκη | Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Ερντογάν για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα
Protagon Team

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε από την πλευρά του ότι η Τουρκία έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια, και θα συνεχίσει να το κάνει, για να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση, «η οποία μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες σε περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι συνολικά «οι χώρες της περιοχής πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να σταματήσουν οι συγκρούσεις και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να δώσουν ένα μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση στον κόσμο».

Μπαράζ επαφών για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Υπενθυμίζεται πως ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη «να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση» στην εμπόλεμη ζώνη και την Κυριακή, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «είναι σημαντικό να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή», σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν.

Την προηγουμένη ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα στον ισραηλινό πρωθυπουργό «την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας» εν όψει της προαναγγελθείσας στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Αγκυρα έχει επίσης ζητήσει, σε υψηλούς τόνους, την προτστασία των αμάχων της Γάζας, ενώ έχει επικρίνει το Τελ Αβίβ για δυσανάλογη χρήση βίας, με τον Ερντογάν να επιχειρεί εκ νέου να εμφανιστεί ως «προστάτης» των απανταχού μουσουλμάνων, όπως σχολίαζαν αναλυτές.

Τα ισραηλινά πυρά στον παλαιστινιακό θύλακα και η εκτόξευση ρουκετών σε ισραηλινό έδαφος από τη Χαμάς –αλλά και τη Χεζμπολάχ– συνεχίζονταν για δέκατη συνεχόμενη ημέρα τη Δευτέρα μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου.

Πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ και περισσότεροι από 2.750 άνθρωποι στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Εκατοντάδες μεταξύ αυτών είναι άμαχοι και παιδιά.