Αναζωπυρώνεται ο κίνδυνος σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος μετά την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας | REUTERS/Alina Smutko/File Photo/File Photo
Επικαιρότητα

Επικίνδυνο πλήγμα σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο της Ευρώπης

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επλήγη στην Ουκρανία, με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να απευθύνει προειδοποίηση για σοβαρό πυρηνικό ατύχημα
Protagon Team

Το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης βρίσκεται στην Ουκρανία, στην περιοχή της Ζαπορίζια, και χτυπήθηκε στη διάρκεια επίθεσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας προειδοποιεί ότι πρόκεται για σοβαρό συμβάν που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, ήταν η πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2022 που ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός γίνεται άμεσος στόχος των επιθέσεων, κάτι που «παραβιάζει τις 5 βασικές αρχές οι οποίες είχαν υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προστασία της εγκατάστασης».

«Τέτοιες απερίσκεπτες επιθέσεις αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ενός μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος και πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Απευθύνω έκκληση στους υπεύθυνους λήψης στρατιωτικών αποφάσεων να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που παραβιάζει τις βασικές αρχές που προστατεύουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Μαριάνο Γκρόσι.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις για ζημιές σε κρίσιμα συστήματα πυρηνικής ασφάλειας στο εργοστάσιο. Το πυρηνικό εργοστάσιο διαθέτει 6 σοβιετικού σχεδιασμού υδρόψυκτους αντιδραστήρες και υδρόψυκτους αντιδραστήρες με ουράνιο-235. Εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέγειας βρέθηκαν στην εγκατάσταση όπου διαπίστωσαν ότι οι επιθέσεις των drones προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο του αντιδραστήρα 6 και παρατήρησαν επιφανειακές φθορές στην οροφή του θόλου του αντιδραστήρα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έπληξε τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά το Κίεβο απάντησε ότι δεν είχε καμία σχέση με τις επιθέσεις αυτές οι οποίες προήλθαν από τη Ρωσία.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του εργοστασίου το 2022 λίγο μετά την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία και έκτοτε οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια, με τις επιθέσεις στην περιοχή της εγκατάστασης.

Η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ρωσίας, σύμφωνα με το Reuters, ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο και στη γύρω περιοχή δεν έχουν αλλάξει. Οι τοπικές αρχές της Ζαπορίζια, ωστόσο, προειδοποίησαν για μόλυνση της ατμόσφαιρας και συνέστησαν στους κατοίκους να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους.

Το τελευταίο 24ωρο, έγιναν επιθέσεις με τουλάχιστον 24 ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 17 από τα 24 drones που εκτόξευσε η Ρωσία εναντίον των επαρχιών της Οδησσού, της Μικολάιφ, της Κιροβοχράντ, της Χμελνίτσκιι και της Ζίτομιρ, όπως ανακοίνωσε η πολεμική αεροπορία στο Telegram.