Δύο άνδρες και μία γυναίκα αστροναύτες στην Κίνα, τον Οκτώβριο, πριν απογειωθούν με προορισμό τον κινεζικό διαστημικό σταθμό Τιανγκόνγκ | EPA/LIU HUAIYU CHINA
Επικαιρότητα

Επικίνδυνο μποτιλιάρισμα στο Διάστημα: Η Κίνα διαμαρτύρεται για τους δορυφόρους του Ελον Μασκ

Οι κινεζικές αρχές απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ διότι, μέσα στο 2021, δύο φορές κόντεψε να συγκρουστεί ο υπό κατασκευή διαστημικός τους σταθμός με τα εκατοντάδες αντικείμενα που έχει θέσει σε τροχιά η SpaceX
Protagon Team

Δύο φορές, μέσα στον τελευταίο χρόνο, κόντεψε να γίνει σύγκρουση στο Διάστημα, ανάμεσα στους δορυφόρους του Ελον Μασκ και τον κινεζικό διαστημικό σταθμό, που είναι υπό κατασκευή.

Το Πεκίνο απέστειλε επίσημη διαμαρτυρία στον ΟΗΕ ζητώντας του να υπενθυμίσει στις ΗΠΑ να τηρούν τη Συνθήκη που έχουν υπογράψει σχετικά με τους κανόνες που πρέπει να τηρούν οι χώρες που συμμετέχουν σε διαστημικές αποστολές ή έχουν δορυφόρους σε τροχιά.

Σύμφωνα με την επιστολή της Κίνας στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Ειρηνικές Χρήσεις του Διαστήματος, το πλήρωμα στον διαστημικό σταθμό Τιανγκόνγκ υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης για να αποτρέψει σύγκρουση με δορυφόρο της SpaceX.

Η SpaceX έχει στείλει 1.600 δορυφόρους στο Διάστημα, από τους 12.000 για τους οποίους έχει λάβει άδεια από την Ομοσπονδιακή Αρχή Επικοινωνιών των ΗΠΑ, ως μέρος του προγράμματος Starlink.

«Η Κίνα επιθυμεί να ζητήσει από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να κοινοποιήσει αυτές τις πληροφορίες σε όλες τις χώρες της Συνθήκης του Εξωατμοσφαιρικού Διαστήματος. Τα κράτη πρέπει να φέρουν διεθνή ευθύνη για τις εθνικές τους δραστηριότητες, κυβερνητικές και μη, στο Διάστημα», ανέφερε το Πεκίνο στην επιστολή προς τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστροφυσικός στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμισθόνιαν, είπε στον Guardian ότι είναι πολύ ασυνήθιστο να υποβάλει διαμαρτυρία με αυτόν τον τρόπο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συγκρούσεις δεν είναι σπάνιες στο Διάστημα, ιδίως τα τελευταία χρόνια, που ο αριθμός των δορυφόρων έχει αυξηθεί πολύ. «H Starlink έχει συμβάλει πολύ σε αυτό».

Σειρά από 24 δορυφόρους της SpaceX του Ελον Μασκ στον ουρανό της Αυστρίας, τον περασμένο Μάιο – EPA/CHRISTIAN BRUNA

Ο επιστήμονας πρόσθεσε όμως, ότι και η Κίνα ευθύνεται για την αύξηση των διαστημικών “σκουπιδιών”. «Μπορούμε να πούμε ότι ο διεθνής διαστημικός σταθμός, τα τελευταία 10 χρόνια, έχει αποφύγει πολλές φορές τη σύγκρουση με τμήματα του αντιδορυφορικού στρατιωτικού συστήματος, που δοκίμασαν οι Κινέζοι, το 2007. Δεν είναι ότι οι Κινέζοι έχουν “καθαρή τη φωλιά τους”. Εκείνη η δοκιμή δημιούργησε τα περισσότερα συντρίμμια που έχουν βρεθεί ποτέ στο Διάστημα».

Πάντως, ο ΜακΝτάουελ τονίζει ότι οι παραλίγο συγκρούσεις είναι δείγμα της νέας διαστημικής εποχής, που διανύει η ανθρωπότητα. «Υπάρχουν περισσότερα συντρίμμια, περισσότεροι ενεργοί δορυφόροι και μεγαλύτερη κίνηση εκεί πάνω, από ποτέ άλλοτε. Η διαστημική εποχή είναι πλέον εμπορικοποιημένη και είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζουμε την αντοχή του διαστημικού περιβάλλοντος».