Οι Δυτικές πρωτεύουσες έχουν προειδοποιήσει για πιθανή ρωσική γενική αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία, δίνοντας πληροφορίες ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να ρίξει τα πολεμικά αεροσκάφη και τα επιθετικά ελικόπτερά της στον πόλεμο, ώστε να υποστηριχθεί η χερσαία επίθεση. Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτές οι εκτιμήσεις έχουν ωθήσει τους συμμάχους να δώσουν προτεραιότητα στις ταχύτατες αποστολές μέσων αεράμυνας στο Κίεβο, έγραψαν οι Financial Times. Στόχος των συμμάχων είναι να ενισχυθεί η ικανότητα απάντησης στην αλλαγή προσέγγισης της Μόσχας.
Σχεδόν έναν χρόνο μετά την εισβολή, λοιπόν, ο πόλεμος εισέρχεται σε νέα φάση. Οι πληροφορίες που διακινούνται μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και δείχνουν ότι η Ρωσία συγκεντρώνει τα πολεμικά πτητικά μέσα της στα σύνορα με την Ουκρανία έφθασαν και στο βρετανικό Μέσο, από δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα. Αυτοί είπαν ότι ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν συναντήθηκε την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου με συμμάχους που υποστηρίζουν την Ουκρανία και τους τόνισε την αεροπορική απειλή.
«Ηταν σαφέστατος ο Οστιν, ότι έχουμε λίγο χρόνο για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να προετοιμαστούν για την επίθεση και ότι έχουν πολύ συγκεκριμένες ανάγκες», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. «Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έχουν εξαντληθεί αρκετά, επομένως είναι η καλύτερη ένδειξη ότι θα επιχειρήσουν να μετατρέψουν τον πόλεμο σε αεροπορική μάχη. Για να επιβιώσουν, οι Ουκρανοί πρέπει να έχουν δυνατότητες αεράμυνας και πολλά πυρομαχικά», προσέθεσε ο ίδιος.
Από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, η Ρωσία χρησιμοποίησε τις μεγάλες αεροπορικές δυνάμεις της με φειδώ, προτιμώντας να βασιστεί στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, στο Πυροβολικό και στο Πεζικό της. Δυτικοί αναλυτές είχαν υποθέσει, σχολίασαν οι FΤ, ότι οι ρωσικές επιλογές μπορεί να σημαίνουν φόβο πως η ουκρανική αεράμυνα ήταν σε θέση να απειλήσει τα ρωσικά αεροσκάφη. Επίσης, ότι οι Ρώσοι θεωρούσαν τον αεροπορικό στόλο τους σε κακή κατάσταση.
ΝΑΤΟϊκός διπλωμάτης, πάντως, είπε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των Δυτικών απεφάνθησαν πως «η ρωσική αεροπορία διατηρείται σε καλή κατάσταση». Ετσι, ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τουλάχιστον το 80% των ρωσικών αεροσκαφών είναι ασφαλές και διαθέσιμο». Ανέφερε, λοιπόν, ότι η Δύση αναμένει την εκδήλωση ρωσικής αεροπορικής επιχείρησης με σκοπό την καταστροφή της ουκρανικής αεράμυνας.
Η ΝΑΤΟϊκή σύσκεψη
Οι FT έγραψαν ότι «η συγκεκριμένη προειδοποίηση ήρθε με τη συνάντηση 50 Δυτικών συμμάχων στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ», την Τρίτη. «Οι σύμμαχοι συζήτησαν την παροχή πρόσθετης παροχής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν ένα άλλο πακέτο βοήθειας αργότερα αυτή την εβδομάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει κυρίως αεροπορική άμυνα και πυρομαχικά, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα». Εξάλλου, «η ίδια η κυβέρνηση Ζελένσκι μάς ζητάει πυρομαχικά και πρόσθετες δυνατότητες αεράμυνας» είπε ένας άλλος Δυτικός αξιωματούχος.
Νέα γερμανική βοήθεια
Από πλευράς του, ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η εταιρεία παραγωγής όπλων Rheinmetall θα ξαναρχίσει την παραγωγή πυρομαχικών για αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard ως μέρος της νέας ώθησης προς υποστήριξη του Κιέβου. Το Gepard, αν και παροπλισμένο από τον γερμανικό στρατό από το 2010, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό όπλο για τον ουκρανικό στρατό όσον αφορά καταρρίψεις drones και ορισμένων πυραύλων. «Θα ξεκινήσουμε γρήγορα τη δική μας παραγωγή πυρομαχικών Gepard στη Rheinmetall» είπε ο Πιστόριους. «Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορέσαμε να εγγυηθούμε την παράδοση αυτού του σημαντικού τμήματος της αεράμυνας».
Οχι τώρα αεροσκάφη
Οι Αμερικανοί, από πλευράς τους, διατείνονται ότι το ζητούμενο τώρα είναι η ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας και όχι η αποστολή αεροσκαφών στον Ζελένσκι. «Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι η ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της. Θα το κάνει μέσω του Πυροβολικού και της αεράμυνας, εξοπλισμένων με τα κατάλληλα πυρομαχικά. Τα μαχητικά αεροσκάφη ποτέ δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικά εναντίον της ρωσικής αεροπορίας όσο ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.
Το θέμα της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο εθίγη στη ΝΑΤΟϊκή συνάντηση, χωρίς όμως να ληφθεί κάποια απόφαση. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν F-16, ωστόσο αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι είναι πιθανό να δώσουν στην Ουκρανία κάποια πιο εξελιγμένη αεροπορική ισχύ, καθώς ο πόλεμος μαίνεται.