Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπουργός Οικονομικών της Κύπρου |
Επικαιρότητα

Επιφυλάξεις από την Κύπρο για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο – «θα το συζητήσουμε με την ΕΕ»

Η Κύπρος και η Ιρλανδία έχουν τους χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ενωση (12,5%) και είναι οι δύο χώρες που δεν ενθουσιάστηκαν με την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της G7
Protagon Team

Πήρε πίσω τη δήλωσή του περί βέτο στην ΕΕ για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι η χώρα δεν έχει αποφασίσει τη στάση της.

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα αντιταχθεί σε μια οδηγία της ΕΕ, η οποία θα περιόριζε τη χάραξη εθνικών φορολογικών πολιτικών.

Η Κύπρος και η Ιρλανδία έχουν τους χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ενωση (12,5%).

«Είμαστε υπέρ της διατήρησης στο πλαίσιο των εθνικών αρμοδιοτήτων της πολιτικής καθορισμού του φορολογικού συντελεστή, συγκρατώντας ένα επίπεδο φορολογικού συντελεστή εταιρειών κατάλληλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και των επενδύσεων», είχε πει ο κύπριος υπουργός.

Τώρα όμως, μιλώντας στο Politico, είπε ότι η Κύπρος δεν έχει λάβει κάποια απόφαση. «Η Κύπρος είναι προσεκτική όσον αφορά το ζήτημα, αλλά θα το συζητήσει σε επίπεδο ΕΕ, και δεν θα το απορρίψει εξ αρχής».

Το Σάββατο, οι υπουργοί Οικονομικών της G7, των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, κατέληξαν σε συμφωνία να δεσμευτούν στην επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο της διακυβέρνησης Μπάιντεν να ξαναγραφούν οι κανόνες της φορολογίας, ειδικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο και επιλέγουν τις πλέον ευνοϊκές ως προς αυτό χώρες για να αποφύγουν τη φορολόγηση.

Η συμφωνία επιτρέπει στις χώρες να φορολογήσουν 20% των εσόδων από τις πιο μεγάλες και πιο επικερδείς πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν περιθώριο κέρδους τουλάχιστον 10%. «Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών», τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.