Σπίτια και αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες σε σειρά οικισμών στη Δυτική Οχθη, στον απόηχο του νέου κύκλου βίας στην περιοχή | REUTERS/Mohamad Torokman
Επικαιρότητα

Επιδρομές εποίκων στη Δυτική Οχθη μετά τους φόνους Ισραηλινών

Η επίθεση της Χαμάς την Τρίτη, η οποία άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ένα ανήλικο αγόρι, προκάλεσε την οργή εκατοντάδων εποίκων, οι οποίοι πυρπόλησαν κτίρια, κάδους σκουπιδιών και αυτοκίνητα. Τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του στις ταραχές, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπ. Υγείας
Protagon Team

Επιθέσεις σε παλαιστινιακές πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη εξαπέλυσαν οι ισραηλινοί έποικοι την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη δολοφονία τεσσάρων Ισραηλινών από ενόπλους της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, κοντά σε εβραϊκό οικισμό.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του στην Τουρμουσάγια, μια από τις πόλεις στις οποίες επιτέθηκαν οι οργισμένοι Ισραηλινοί. «Ενας μάρτυρας έφθασε στο (ιατρικό κέντρο) της Τουρμουσάγια αφότου επλήγη από σφαίρα στο στήθος» ανακοίνωσε.

Πλάνα από βίντεο στην Τουρμουσάγια, μια εύπορη πόλη κοντά στη Ραμάλα, δημοφιλή στους ευκατάστατους Παλαιστινίους, έδειχναν αυτοκίνητα να φλέγονται και σύννεφα πυκνού καπνού να καλύπτουν τον ουρανό.

Ο Λάφι Αντίιμπ, δήμαρχος του χωριού Τουρμούς Αγιά, κατήγγειλε ότι «περίπου 400 έποικοι» πυροβόλησαν κατοίκους, καθώς και ότι πυρπόλησαν σπίτια και αυτοκίνητα.

Ανάλογες αναφορές για σειρά επιθέσεων από δεκάδες «ενόπλους εποίκους» υπήρξαν και στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, την ώρα που κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου καλούσαν σε γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση σε όλη τη Δυτική Οχθη.

Καρέ από την κηδεία του νεαρότερου θύματος της επίθεσης της Χαμάς της Τρίτης, του 17χρονου Ναχμάν Σμιουέλ Μόρντοφ (REUTERS/Nir Elias)

Η Χαμάς ισχυρίστηκε από την πλευρά της ότι η δολοφονία των τεσσάρων ισραηλινών την προηγουμένη ήταν αντίποινα για μια ισραηλινή επιδρομή στη Δυτική Οχθη τη Δευτέρα, η οποία άφησε πίσω της έξι νεκρούς.