«Αυτές οι μέρες θα περάσουν, θα γίνουν Ιστορία». Από μόνο του αυτό το φιλοσοφημένο μότο δίνει το ιδιαίτερο στίγμα του πρωτοποριακού διεθνούς διεπιστημονικού συμποσίου που διοργανώνει από αύριο Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, ως και το Σάββατο, 30 του μήνα, η «Πρωτοβουλία 1821-2021»*. Είναι, εκτός όλων των άλλων, μια σοβαρή προσπάθεια να ιδωθεί και να αναλυθεί η τρέχουσα κατάσταση που βιώνει με την πανδημία η χώρα μας και ο πλανήτης, μέσα από το ευεργετικό πρίσμα του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος, την ώρα που εξάλλου η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια εμβληματική χρονιά, αυτή της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Τίτλος του συμποσίου ενδεικτικός: «Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μία πρόκληση για το μέλλον».
Και οι συμμετοχές ενδεικτικές του πλούτου της γνώσης και της συσσωρευμένης εμπειρίας. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις και παρεμβάσεις κορυφαίοι ιστορικοί, νομικοί, ψυχίατροι και ψυχολόγοι, γιατροί, επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το συμπόσιο οργανώνεται με την συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του «Κύκλου Ιδεών» και τη συμβολή του King’s College London.
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί από τις 27 έως τις 30 Ιανουαρίου 2021 σε διαδικτυακό περιβάλλον και το κοινό θα μπορεί να την παρακολουθήσει μέσω του ιστοτόπου www.protovoulia21.gr, καθώς και μέσω των YouTube και Facebook Live.
Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της «Πρωτοβουλία 1821-2021», η πανδημία της Covid-19 συνέπεσε με τη φάση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού των επετειακών δράσεων της Πρωτοβουλίας και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες κρίθηκε αναγκαίο να οργανωθεί ένα Συμπόσιο με αυτή την προβληματική και να ενταχθεί στο πρόγραμμα των δράσεων της, με την πεποίθηση ότι οι δύσκολες αυτές μέρες θα περάσουν και θα μείνουν στην Ιστορία.
Το σκεπτικό της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», με βάση το αξίωμα «Η Ιστορία έμπνευση για το μέλλον», εξαρχής προϋπέθετε τη συνομιλία του παρελθόντος με τα προβλήματα του παρόντος και τις προοπτικές του μέλλοντος. Η Covid-19 αποτελεί μια ακόμη πανδημία, η οποία έχει διασταυρωθεί με τις κοινωνίες στην ιστορική τους διαδρομή. Είναι ένα ζήτημα που άγγιξε και αγγίζει θεμελιώδη θέματα σε διαφορετικές χρονικότητες: την ιδιωτική και τη δημόσια στάση απέναντι στην ασθένεια και τον θάνατο, την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό, τον ρόλο και τα όρια της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του πολίτη, τα συστήματα υγείας, ενώ ταυτόχρονα θέτει επιτακτική την ανάγκη σχεδιασμού των πολιτικών για την αντιμετώπιση των πανδημιών στο παρόν και στο μέλλον.
Tο Ιδρυμα Λαμπράκη που συμμετέχει στην Πρωτοβουλία, ανέλαβε να προσαρμόσει και να μεταφέρει το επιστημονικό περιεχόμενο του Συμποσίου, σε μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θα δημιουργηθεί ένα περιεκτικό υλικό με τις σχετικές οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς, με σκοπό την επόμενη σχολική χρονιά, να ενημερωθούν οι μαθητές ώστε να προσεγγίσουν με κριτική και ερευνητική ματιά την πανδημία της Covid-19.
*H «Πρωτοβουλία 1821-2021» συγκροτήθηκε το 2018, εν όψει της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας των εξής φορέων και Ιδρυμάτων: Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Παιδείας & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ίδρυμα Ωνάση.