| Γ.Τ ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
Επικαιρότητα

Επέστρεψε στην Πρόεδρο την εντολή (και) ο Νίκος Ανδρουλάκης

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για κυβερνητικές συγκλίσεις στη βάση προγραμματικών συνεννοήσεων», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην κυρία Σακελλαροπούλου κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών στις 25 Ιουνίου
Protagon Team

Εκλεισε ο κύκλος των διερευνητικών εντολών προς τα κόμματα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου το απόγευμα της Τρίτης, χωρίς, όπως αναμένονταν, να προκύψει κυβερνητική λύση ή έστω προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, τρίτος σε σειρά πολιτικός αρχηγός ο οποίος προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 18:30, μερικές ώρες μετά την προσέλευση του κ. Τσίπρα, επέστρεψε αμέσως την διερευνητική εντολή που έλαβε χωρίς να κάνει χρήση της, όπως είχε ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα πράξει.

«Επιστρέφω την εντολή που έλαβα, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για κυβερνητικές συγκλίσεις στη βάση προγραμματικών συνεννοήσεων», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατά τη σύντομη συζήτηση του με την κυρία Σακελλαροπούλου κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Αναλυτικά, κατά τη είσοδό του κ. Ανδρουλάκη στο γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας διεμείφθη ο εξής διάλογος με την κυρία Σακελλαροπούλου:

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε πρόεδρε, σας κάλεσα γιατί, όπως ξέρετε, πρέπει να σας παράσχω την τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Τσίπρας δεν θεωρούν ότι υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης και παρέδωσαν την εντολή. Επομένως είναι πλέον η δική σας σειρά.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σύμφωνα με τη λαϊκή ετυμηγορία, πιστεύω ότι δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλήσεων, γι’ αυτό επιστρέφω ως άγονη άμεσα τη διερευνητική εντολή. Οπως σημείωσα και το βράδυ της Κυριακής, ο ελληνικός λαός ανέδειξε μια πολύ μεγάλη ανάγκη: να υπάρχει στον τόπο μας ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική δύναμη που να μπορεί να είναι φρουρός του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα μετά από αυτά που περάσαμε στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Να διασφαλίσει ένα κοινωνικό κράτος δημόσιας υγείας και δημόσιας παιδείας που να μπορεί να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες που έχουν κλιμακωθεί και, βέβαια, να υπηρετήσει ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για τους πολλούς και όχι μόνο για τους λίγους. Και σ’ αυτή την ανάγκη θα κάνω ό,τι περνάει απ’ τα χέρια μου για να ανταποκριθώ, διότι είναι πραγματικά εθνικό καθήκον να υπάρχει αυτή η ισχυρή αξιόπιστη προοδευτική δύναμη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αρα θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα. Εύχομαι να έχουμε την καλύτερη λύση για τον τόπο.

(Γ.Τ ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ)
«Ανάγκη να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη προοδευτική δύναμη στον τόπο»

Η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας διήρκησε μισή ώρα. Κατα την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως «η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη προοδευτική δύναμη στον τόπο», προκειμένου να αφεθεί «στο παρελθόν η τοξικότητα, η διχόνοια και ο λαϊκισμός».

«Αυτή την ανάγκη, θα αγωνιστώ να αποκτήσει σάρκα και οστά στις ερχόμενες εκλογές», πρόσθεσε. Μίλησε ακόμη για ένα «γενναίο ξεκίνημα για την παράταξη», με αφορμή τις επιδόσεις του κόμματος στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, και απηύθυνε προσκλητήριο σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, τους οποίους κάλεσε να τη στηρίξουν.

Παράλληλα άφησε σαφείς αιχμές για τη κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε για «φαινόμενα διαφθοράς, υποκλοπές» και «αύξηση ανισοτήτων», ανάμεσα σε άλλα, ενώ κατέστησε συνυπεύθυνο τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έπαιξε σωστά τον ρόλο της και γι’ αυτό χρειάζεται μία ισχυρή αντιπολίτευση. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος, γιατί οι νίκες κερδίζονται, δεν χαρίζονται», επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνοδευόταν από τον βουλευτή Επικρατείας και εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζο και τη διευθύντρια του γραφείου του, Eλενα Αναστασίου.

Κόντρα κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Το μεσημέρι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιστρέψει αμέσως στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δεύτερη διερευνητική εντολή.

Κατά τη δική του συνομιλία με την κυρία Σακελλαροπούλου ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών της 21ης Μαΐου δήλωσε πως δεν θα παραλάβει την εντολή, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, σημειώνοντας ωστόσο ότι έπρεπε να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο.

Εξάλλου, στις δηλώσεις του εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε οδυνηρό σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – απρόσμενα οδυνηρό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου (σ.σ. έφθασε μαλιστα στο σημείο να μιλήσει για αποτέλεσμα οδυνηρό για την ίδια την κοινωνία [!] ακόμη για όσους ψήφισαν Νέας Δημοκρατία, όταν ο λαός έδωσε με την ψήφο του ποσοστό 41% στον Κυριάκο Μητσοτάκη) και ενόψει της δεύτερης κάλπης τον Ιούνιο, υποστήριξε πως αν επαναληφθούν οι συσχετισμοί του πρώτου αποτελέσματος, δημιουργούνται συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία.

«Αντί να υποδύεται συνεπώς την αυθεντική φωνή της δημοκρατίας και της κοινωνίας, ας κατέβει από το δικό του θώκο του αλαζονικού ηγεμόνα για να ακούσει καλύτερα τι του είπαν οι πολίτες. Μόνο έτσι θα μπορέσει να κάνει επιτέλους την -οφειλόμενη από το 2019- αυτοκριτική του χωρίς να τους προσβάλλει άλλο», απάντησε στον κ. Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος.