304
Το πλήρωμα των τεσσάρων αστροναυτών-τουριστών λίγο μετά την είσοδο σε τροχιά, στις 17 Σεπτεμβρίου | SpaceX/Handout via REUTERS

Επέστρεψαν στη Γη οι πρώτοι τουρίστες του Διαστήματος

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2021, 11:54
Το πλήρωμα των τεσσάρων αστροναυτών-τουριστών λίγο μετά την είσοδο σε τροχιά, στις 17 Σεπτεμβρίου
|SpaceX/Handout via REUTERS

Επέστρεψαν στη Γη οι πρώτοι τουρίστες του Διαστήματος

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2021, 11:54

Οι πρώτοι τουρίστες του Διαστήματος, επιβάτες του σκάφους της SpaceX, προσθαλασσώθηκαν το Σάββατο στον Ατλαντικό Ωκεανό, στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντας, έπειτα από τρεις ημέρες στο Διάστημα.

Η προσθαλάσσωση έγινε την προβλεπόμενη ώρα, στις 19:00 (ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, στις 02:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα πλάνα που αναμεταδόθηκαν απευθείας από την εταιρεία του μεγιστάνα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων Ίλον Μασκ (Tesla). Τέσσερα μεγάλα αλεξίπτωτα επιβράδυναν την κάθοδο της κάψουλας στα 24,14 χιλιόμετρα την ώρα. Πλάνα από το εσωτερικό της κάψουλας τους εικόνιζαν ήρεμους, δεμένους ακόμη στα καθίσματά τους.

Η κάψουλα, που ονομαζόταν Resilience («Ανθεκτικότητα»), εισήλθε στην ατμόσφαιρα με τις θερμοκρασίες λόγω της τριβής να φθάνουν στο εξωτερικό της τους 1.927 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι επιβαίνοντες φόραγαν στολές ικανές να τους κρατήσουν προστατευμένους αν η καμπίνα των επιβατών θερμαινόταν υπερβολικά.

Μια ματιά στην υπέροχη θέα της Γης από την κάψουλα | SpaceX/Handout via REUTERS
Η κάψουλα προσθαλασσώθηκε με ασφάλεια ανοιχτά της Φλόριντας | SpaceX/Handout via REUTERS

Η αποστολή, που βαπτίστηκε Inspiration4, αναχώρησε την Τετάρτη από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, με επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο δύο σταδίων Falcon 9 της SpaceX. Μέσα σε τρεις ώρες, η κάψουλα είχε φθάσει σε ύψος τροχιάς, στα 585 χιλιόμετρα, πιο μακριά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και από το τηλεσκόπιο Χαμπλ, πιο μακριά από οποιαδήποτε άλλη διαστημική αποστολή έπειτα από αυτές στη Σελήνη, δηλαδή του προγράμματος Apollo της NASA, το 1972.

Η αποστολή ήταν η πρώτη του εγχειρήματος του Μασκ στον τομέα του τουρισμού στο Διάστημα και χαρακτηρίζεται άλμα έναντι των ανταγωνιστών του.

Απευθύνεται πάντως σε ανθρώπους ικανούς να πληρώσουν μια μικρή περιουσία για την εμπειρία. Στόχος όμως του Μασκ και άλλων πρωτοπόρων του διαστημικού τουρισμού είναι να γίνει (κάποτε…) καθημερινότητα το ταξίδι στο Διάστημα για αναψυχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News