Ευτυχείς μετά την επάνοδο στη Γη οι τέσσερις αστροναύτες | Twitter/@NASA
Επικαιρότητα

Επέστρεψαν οι αστροναύτες της SpaceX έπειτα από έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η προσθαλάσσωση των τεσσάρων μελών του πληρώματος έγινε με απόλυτη επιτυχία στον Κόλπο του Μεξικού, ανοιχτά της Φλόριντα, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης
Protagon Team

Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος της SpaceX προσθαλασσώθηκαν με επιτυχία στον Κόλπο του Μεξικού τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος), ολοκληρώνοντας με επιτυχία την αποστολή τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που κράτησε πάνω από έξι μήνες.

Το όχημά τους έπεσε με το αλεξίπτωτο στην προγραμματισμένη περιοχή, ανοιχτά της Φλόριντα.

Μέσα σε μία ώρα και οι τέσσερις αστροναύτες είχαν βγει από την κάψουλα και είχαν παραληφθεί από το πλήρωμα του σκάφους που τους περίμενε.

Το ταξίδι της επιστροφής στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είχε κρατήσει εννέα ώρες. Αρχικά το αυτόνομο σκάφος της SpaceX επιθεώρησε το εξωτερικό του Σταθμού, ο οποίος περιφέρεται γύρω από τη Γη σε ύψος 400 χιλιομέτρων.

Στη συνέχεια εκτέλεσαν μια σειρά από ελιγμούς για να προετοιμάσουν την κάθοδο στην ατμόσφαιρα και τελικά την προσθαλάσσωση. Κατά τη διάρκεια της καθόδου οι επικοινωνίες με τη Γη διακόπτονται.

Η τριβή με τον αέρα, που όσο προσεγγίζει το σκάφος στη Γη γίνεται και πιο πυκνός, ανεβάζει τη θερμοκρασία έξω από το σκάφος πάνω από τους 1.900 βαθμούς Κελσίου. Οι αστροναύτες προστατεύονται από ειδικό στρώμα μόνωσης, αλλά και από τις στολές τους.

Λόγω ενός προβλήματος στην τουαλέτα του σκάφους, οι τέσσερις επιβαίνοντες χρειάστηκε να φορέσουν «απορροφητικά εσώρουχα» κατά την ορολογία της NASA.

Η αποστολή πέρασε 199 ημέρες στο Διάστημα – η εκτόξευση είχε γίνει στις 23 Απριλίου. Συμμετείχαν ο επικεφαλής Σέιν Κίμπροου, 54 ετών, η πιλότος Μέγκαν ΜακΑρθουρ, 50 ετών, ο ιάπωνας αστροναύτης Ακιχίκο Χοσίντε, 52 ετών, και ο Γάλλος Τομά Πεσκέ, 43 ετών.

Επρόκειτο για την τρίτη αποστολή της συνεργασίας μεταξύ της NASA και της SpaceX, της εταιρείας που ίδρυσε ο Ελον Μασκ το 2002.