Για καθυστερήσεις, αναποτελεσματικότητα, πατρονάρισμα και αδυναμία να προβλέψουν τη ρωσική εισβολή κατηγόρησε το διπλωματικό προσωπικό της ΕΕ ο Μπορέλ | REUTERS/Yves Herman
Επικαιρότητα

Επέπληξε τους διπλωμάτες της Κομισιόν ο Μπορέλ: Διάβαζα εφημερίδες για να ενημερωθώ

Δριμεία κριτική εναντίον τους άσκησε ο επικεφαλής τους, αναφέροντας, λίγο - πολύ, ότι η ΕΕ υπήρξε «τυφλή» απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, με τον ίδιο να ενημερώνεται από τον Μπλίνκεν –ή και από τον Τύπο– για τα πλέον κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αντί από το προσωπικό της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης
Protagon Team

Κριτική σε υψηλούς τόνους άσκησε στο διπλωματικό προσωπικό της ΕΕ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ τη Δευτέρα, κατηγορώντας το για καθυστερήσεις, αναποτελεσματικότητα, πατρονάρισμα των χωρών στις οποίες εργάζονται, καθώς και για την αδυναμία του να προβλέψει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Τούτη δεν είναι μια στιγμή για να σας προσφέρουμε λουλούδια λέγοντάς σας ότι είστε όμορφοι, ότι δουλεύετε πολύ καλά και ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι», δήλωσε ο υπατος εκπρόσωπος της Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής απευθυνόμενος στους πρεσβευτές που δουλεύουν στην ευρωπαϊκή υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Ο Μπορέλ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, ο οποίος έχει τη φήμη του πολιτικού που μιλάει «έξω από τα δόντια», εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το παγκόσμιο διπλωματικό δίκτυο της ΕΕ παρείχε λιγότερη ενημέρωση στον ίδιο σε σύγκριση ακόμη και με την επισκόπηση του Τύπου, έγραψε ο Guardian.

«Μερικές φορές ήξερα περισσότερα για το τι συνέβαινε κάπου βάσει όσων διάβαζα στις εφημερίδες παρά βάσει όσων διάβαζα στις αναφορές σας», παρότι θα έπρεπε να αποτελεί «τον πλέον ενημερωμένο άνθρωπο στον κόσμο», παραπονέθηκε στους διπλωμάτες, καλώντας τους, παράλληλα, να είναι περισσότερο δραστήριοι εν μέσω των εκτυλισσόμενων κρίσεων. «Να συμπεριφέρεστε όπως θα συμπεριφερόσασταν αν ήσασταν μια πρεσβεία: στείλτε ένα τηλεγράφημα, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – γρήγορα. Σας παρακαλώ να κινείστε γρήγορα», τόνισε.

Η ΕΕ απέτυχε να προβλέψει τη ρωσική εισβολή, συνέχισε ο Μπορέλ, με αποτέλεσμα ο ίδιος να είναι αναγκασμένος να βασίζεται στις προειδοποιήσεις των Αμερικανών, ιδίως σε ένα τηλεφώνημα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, όπως ανέφερε δύο ημέρες πριν την έναρξη του πολέμου. «Πρέπει να αναγνωρίσω ότι εδώ, στις Βρυξέλλες, οι Αμερικανοί μας έλεγαν “(σ.σ. οι Ρώσοι) θα επιτεθούν, θα επιτεθούν”, κάτι το οποίο ήμασταν αρκετά απρόθυμοι να πιστέψουμε».

Τουλάχιστον ένας εκ των παρευρισκομένων στην αίθουσα ανέφερε ότι ορισμένοι διπλωμάτες βρήκαν προσβλητικό για τους ίδιους το περιεχόμενο της ομιλίας Μπορέλ, έγραψε η βρετανική εφημερίδα, ωστόσο οι περισσότεροι έκριναν ότι ταίριαζε στην περίσταση, καθώς αφορούσε «την ουσία», όπως ελέχθη, του έργου τους.

Οι αυστηρές συστάσεις Μπορέλ προς το διπλωματικό σώμα – οι οποίες περιελάμβαναν την έκκληση «να ακούσουμε περισσότερο την άλλη πλευρά, τον υπόλοιπο κόσμο» και «να έχουμε περισσότερη ενσυναίσθηση» – ήρθαν εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων της ΕΕ ότι η προσπάθεια των Βρυξελλών να βρεθούν εναλλακτικές για το ρωσικό φυσικό αέριο αποξένωσε τις αφρικανικές χώρες, καθώς αύξησε τις τιμές της ενέργειας.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προειδοποίησε ότι η ΕΕ χάνει τη «μάχη των αφηγήσεων» από τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες ανέπτυξαν «φάρμες από πληρωμένα τρολ» για να ενισχύσουν τα μηνύματά τους παγκοσμίως. «Πρόκειται για μια μάχη στην οποία χάνουμε διότι δεν παλεύουμε αρκετά», επεσήμανε, επεκρίνοντας διπλωμάτες της ΕΕ που δεν διαμοιράστηκαν στα social media ούτε τις επίσημες ανακοινώσείς του.

«Εξακολουθώ να εκπλήσσομαι με το ότι ορισμένες αντιπροσωπείες φαίνεται να μη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη μεταξύ μας επικοινωνία και να μην αναρτούν στο Twitter τα κεντρικά μηνύματα. Πρέπει να είστε ένα δίκτυο που εκπέμπει, που επαναλαμβάνει, που επιμένει», υπογράμμισε.

Ομολογουμένως, ο Μπορέλ, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε δηλώσει ότι οι μηνιαίες συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ μοιάζουν περισσότερο με «μια κοιλάδα δακρύων» παρά με κέντρο λήψης αποφάσεων, δεν έχει υπάρξει φειδωλός με την κριτική του για τα κακώς κείμενα της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.

Παρ’ όλα αυτά, η τόσο σφοδρή κριτική ενός ανώτερου ευρωπαίου αξιωματούχου προς τους υπαλλήλους του παραμένει κάτι το «ασυνήθιστο», σχολίασε καταληκτικά ο Guardian.