Την άποψή του, τόσο ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου όσο και ως πολιτικός που έχει διαχειριστεί κρίσεις και έχει αναλάβει το πολιτικό κόστος κρίσιμων αποφάσεων, κατέθεσε την Πέμπτη ο Βαγγέλης Βενιζέλος, σχετικά με την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (2012-2015), επέκρινε την κυβέρνηση ότι βιάστηκε να αφήσει πίσω της την πανδημία, ενώ πρότεινε να υπάρξει σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικίες ή επαγγελματικές κατηγορίες.
«Νομίζω ότι κηρύχθηκε πολύ νωρίς το τέλος της πανδημίας και υπήρξε υπερβολική χαλάρωση, τη στιγμή που άλλες χώρες ήταν πιο επιφυλακτικές, αλλά πάμε στο συγκεκριμένο τώρα. Με αφορμή και τη μετάλλαξη Ομικρον, νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον άνω των 60 είναι αναγκαίο και πρόσφορο και, εν στενή εννοία, ανάλογο. Ενδεχομένως όμως θα έπρεπε να γίνει ένας σχεδιασμός για σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικίες», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
Στο ερώτημα περί συνταγματικότητας του μέτρου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συνταγματικότητας, διότι όταν έχεις τέτοια οξύτατα προβλήματα, παγκόσμια προβλήματα δημόσιας υγείας, τότε υπάρχει επιτακτικό δημόσιο συμφέρον το οποίο εξειδικεύεται και από το Σύνταγμά μας και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από το Διεθνές Σύμφωνο Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και από όλο το σύστημα ρυθμίσεων του Διεθνούς Δικαίου που επιβάλλει τη λήψη, δικαιολογεί και από ένα σημείο και μετά επιβάλλει τη λήψη παρόμοιων μέτρων τα οποία σέβονται την Αρχή της αναλογικότητας», προσέθεσε.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας σε νεότερους, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι «πριν πάμε στην ηλικιακή επέκταση, δεν βλέπετε ότι είναι αναγκαίο να επεκταθεί το μέτρο σε ειδικές κατηγορίες; Εργαζομένων στην εστίαση για παράδειγμα. Είναι δυνατόν όσοι πηγαίνουν στα εστιατόρια να είναι υποχρεωτικά εμβολιασμένοι, αλλά οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες να μην είναι;» αναρωτήθηκε και προσέθεσε ότι τέτοιες κατηγορίες είναι η Αστυνομία, ο στρατός αλλά και «οι εκπαιδευτικοί, οι δικαστικοί λειτουργοί, τα ελεγκτικά όργανα του κράτους, τα στελέχη της Αρχής Διαφάνειας, το προσωπικό της ας πούμε που κάνει ελέγχους. Δεν θα ήταν παράδοξο να σε δικάσει για την παράβαση αυτών των διατάξεων ένας ανεμβολίαστος δικαστικός λειτουργός;», σημείωσε με νόημα.
Ο ίδιος, πάντως, φάνηκε να υιοθετεί την άποψη του Αλέξη Τσίπρα ότι το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών δεν είναι αναλογικό και πως θα έπρεπε να υπάρχει κλιμάκωση με βάση το εισόδημα.
«Τα 100 ευρώ είναι πολλά για τον μικροσυνταξιούχο και λίγα για αυτόν που έχει μεγαλύτερα εισοδήματα; Αυτό να το δεχθώ, θέλει μία κλιμάκωση η διοικητική κύρωση με βάση το εισόδημα από ένα σημείο και μετά», είπε, για να προσθέσει: «Τα 100 ευρώ, δηλαδή, να είναι το ελάχιστο, αυτό που αφορά εισοδήματα μέχρι τα 1.200 ευρώ τον μήνα και μετά θα μπορούσε να υπάρχει μία κλιμάκωση, αλλά κυρίως πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονα ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας του μέτρου. Δεν μου αρκεί ότι 17.000 ραντεβού κλείστηκαν χθες, όταν έχεις 600.000 περίπου ανεμβολίαστους στην ηλικία των 60 και πάνω. Πρέπει να συνεχίζεται η καμπάνια ταυτοχρόνως, αλλά από εκεί και πέρα η κύρωση νομίζω ότι είναι η αναγκαία, η ελάχιστη αναγκαία και δικαιολογημένη πίεση, ώστε η υποχρεωτικότητα να λειτουργήσει και όταν λέμε υποχρεωτικότητα, εννοούμε υποχρεωτικότητα, όχι καταναγκαστικότητα. Δεν θα σε πάρει κανείς με το ζόρι να κάνεις στο μπράτσο σου μία ιατρική πράξη».