Επιμένει να συντηρεί τη διαμάχη και χαρακτηρίζει συνταγματική υποχρέωση του την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (μολονότι δεν του ζητήθηκε) ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστος Ράμμος, σε νέα του επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Θανάση Μπούρα. Ισχυρίζεται (προς απάντηση στα όσα είπε για το θέμα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας), ότι σχετική πρόβλεψη υπάρχει και στον νόμο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο για την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις.
«Το αίτημα για σύγκληση (στο κείμενο της επιστολής υπάρχει ορθογραφικό λάθος καθώς αναγράφεται “σύγκλιση”) της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το υπέβαλα υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της Αρχής και με βάση το άρθρο 8, παράγραφος 6, του προσφάτως ψηφισθέντος και τεθέντος σε ισχύ νόμου 5002/2022.
»Ως γνωστόν στην εν λόγω διάταξη, με την οποία καθιερώνεται ατομική αρμοδιότητα του προέδρου της ΑΔΑΕ, ορίζεται ότι “6. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης”», αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ.
Και υποστηρίζει ότι σε διαφορετική περίπτωση διαπράττει παράβαση καθήκοντος.
Βάσει νόμου -τονίζει- ο πρόεδρος της Αρχής «οφείλει προς επιτέλεση του συνταγματικού του καθήκοντος, το οποίο του ανέθεσε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, να ενημερώνει το Κοινοβούλιο, στο οποίο λογοδοτεί τόσο ο ίδιος όσο και η Αρχή για οποιοδήποτε ζήτημα ανάγεται στις αρμοδιότητες της Αρχής. Μη πράττων αυτό διαπράττει παράβαση καθήκοντος».
Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Ράμμος ισχυρίζεται τέλος ότι «ούτε ο Κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 43Α, ούτε ο οργανικός νόμος περί της ΑΔΑΕ ορίζουν κάτι το διαφορετικό επί του θέματος αυτού».
Παρέμβαση στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για το ρόλο και τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, τονίζοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε θέματα και ζητήματα που αφορούν στην ίδια την ουσία της Δημοκρατίας και προσέθεσε ότι πρέπει κανείς να το δει μέσα από το ρόλο της ευθύνης που του αναλογεί.
«Ο ρόλος και η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών είναι συνυφασμένος με το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα και τη συνέχεια της ελληνικής πολιτείας. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να καταλάβουμε αυτονόητα πράγματα. Ο ρόλος και η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας δεν ήταν απλά εξόχως σημαντικός αλλά είναι απόλυτα συνυφασμένος με το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα και την ίδια τη συνέχεια της ελληνικής πολιτείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, με αφορμή τη συζήτηση νομοσχεδίου του για τη Διεθνή Εμπορική Διαιτησία, για να προσθέσει;
«Νομίζω σε αυτή τη κατεύθυνση έχουμε κινηθεί όλοι. Υπάρχουν συνταγματικές επιταγές. Υπάρχουν κάποια θέματα και ζητήματα τα οποία προσδιορίζονται από το Σύνταγμα και τα οποία δεν μπορεί κανείς ούτε να μην τα σεβαστεί ούτε, πολύ περισσότερο, μπορεί να τα ξεπεράσει. Σε αυτή τη λογική αν παραμείνουμε οι φωνές οι οποίες αυτή τη στιγμή, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, βρίσκουν ενδεχομένως έδαφος και σε μέρος της ελληνικής κοινωνίας, εκτιμώ και πιστεύω ότι δεν δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για τη συνέχεια και την πραγματικά σωστή ανεξάρτητη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε θέματα και ζητήματα που αφορούν στην ίδια την ουσία της δημοκρατίας και νομίζω ότι αυτό πρέπει κανείς να το δει μέσα από το ρόλο της ευθύνης που του αναλογεί και μέσα από τη θέση που μπορεί να έχει σε οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση, πολύ δε περισσότερο κατά τις συζητήσεις που υπάρχουν εντός του κοινοβουλίου».
«Το ποιος έχει σεβαστεί τις Ανεξάρτητες Αρχές το ποιος επέλεγε πρόσωπα τη τελευταία στιγμή στις Ανεξάρτητες Αρχές, με “ανίερες συμμαχίες” και ποιος θα μπορούσε να διασφαλίσει τη συνέχεια και το κύρος τους είναι μια συζήτηση η οποία μπορεί να γίνει οποτεδήποτε. Απλά είναι μια συζήτηση που νομίζω πως στο τέλος της ημέρας θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα και περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει», κατέληξε ο κ. Τσιάρας.