Η Τζούντι Πέρκινς μπορεί να συνεχίζει πλέον κανονικά τη ζωή της, αφού ο καρκίνος έχει εξαφανιστεί χάρη στη νέα επαναστατική θεραπεία | Judi Perkins
Επικαιρότητα

Επαναστατική αντικαρκινική θεραπεία με κύτταρα της ασθενούς – η περίπτωση Τζούντι Πέρκινς

Νέα ανοσοθεραπεία κατάφερε να εξαφανίσει τελείως τον καρκίνο του μαστού και τις μεταστάσεις του από τη 49χρονη γυναίκα που βρισκόταν στο τελικό στάδιο της ασθένειας και προετοιμαζόταν για το θάνατό της. Δύο χρόνια αργότερα δεν υπάρχει κανένα ίχνος καρκίνου στο σώμα της
Protagon Team

Η Τζούντι Πέρκινς, μια μηχανικός που ζει στη Φλόριντα είχε μεταστατικό καρκίνο του μαστού που δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπισθεί με τις συνήθειες θεραπείες. Ο καρκίνος περάσει στο ήπαρ της – επίσης είχαν εντοπιστεί και άλλοι όγκοι σε άλλα σημεία του σώματός της.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, oι γιατροί είχαν πει στην Πέρκινς ότι στην καλύτερη περίπτωση θα ζούσε το πολύ άλλα τρία χρόνια. Η Πέρκινς ήταν σε ηλικία 49 ετών όταν επελέγη για να συμμετάσχει σε μια νέα επαναστατική θεραπεία. Τη θεραπεία είχαν αναπτύξει ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Στίβεν Ρόζενμπεργκ και σε αυτή συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής Νικόλαος Ζαχαράκης. Πρόκειται για μια θεραπεία που βασίζεται σε ένα «ζωντανό φάρμακο» που φτιάχνεται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. Το φάρμακο βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τους όγκους. Με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Medicine», οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι η θεραπεία εξαφάνισε εντελώς τον καρκίνο από την Πέρκινς και ότι δεν έχει επιστρέψει καθόλου τα τελευταία δύο χρόνια.

Ενα βίντεο για την αντικαρκινική δράση των κυττάρων TIL:

«Η κατάστασή μου όδευε προς το τελικό στάδιο. Ογκοι πίεζαν τα νεύρα μου και περνούσα τον περισσότερο χρόνο μου να μην κουνιέμαι καθόλου για να μην πονάω. Είχα αρχίσει πλέον να παραδίνομαι. Είχα παραιτηθεί από τη δουλειά μου και ετοιμαζόμουν να εκπληρώσω κάποιες τελευταίες μου επιθυμίες, όπως το να επισκεφτώ το Γκραν Κάνιον. Οταν η θεραπεία άρχισε να λειτουργεί και οι όγκοι να εξαφανίζονται, μπορούσα να κάνω περιπάτους καλύπτοντας δεκάδες χιλιόμετρα. Μοιάζει με θαύμα, αλλά έχω επιστρέψει πλέον στην κανονική μου ζωή» αναφέρει η Πέρκινς.

«Εχουμε να κάνουμε με την την πιο προχωρημένη εξατομικευμένη θεραπεία που υπάρχει» λέει ο Στίβεν Ρόζενμπεργκ. «Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου αντίδραση του οργανισμού σε τόσο προχωρημένο στάδιο καρκίνου» δηλώνει ο Λάζλο Ραντβάνι, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Καρκινικής Ερευνας του Οντάριο, στον Καναδά. Οπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί κάτι τέτοιο, για αυτό και η επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο για πολύ μεγάλο επίτευγμα – αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θεραπεία έχει δοκιμασθεί με απόλυτη επιτυχία προς το παρόν μόνο στην Πέρκινς και ότι πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες δοκιμές.

Μια νέα αντικαρκινική θεραπεία χρησιμοποιεί με πολύ αποτελεσματικό τρόπο τα κύτταρα TIL προς εξόντωση καρκινικών όγκων (φωτό: Diamond Light Source)
Η τεχνική της νέας θεραπείας

Μετά τη γενετική ανάλυση των όγκων της ασθενούς για να εντοπισθούν οι συγκεκριμένες καρκινικές μεταλλάξεις, ελήφθησαν επιλεγμένα λεμφοκύτταρα (TIL) από το αίμα της, καλλιεργήθηκαν σε μεγάλες ποσότητες στο εργαστήριο (περίπου 80 δισεκατομμύρια) και μετά εισήχθησαν ξανά στο σώμα της, μαζί με ένα φάρμακο (pembrolizumab) που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία εισέρχονται στους καρκινικούς όγκους με σκοπό να τους καταστρέψουν, αλλά δεν επιτυγχάνουν την αποστολή τους είτε επειδή δεν έχουν την απαραίτητη ισχύ που απαιτείται είτε είναι λίγα σε αριθμό.

Είναι δεδομένο ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της νέας θεραπείας, προτού χρησιμοποιηθεί ευρύτερα στην κλινική πρακτική. Ειδικοί στις ανοσοθεραπείες, όπως ο Αλαν Μέλχερ του Ινστιτούτου Καρκινικής Ερευνας, στο Λονδίνο, τονίζουν ότι ναι μεν πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα και υποσχόμενη θεραπεία, αλλά πέραν του υψηλού κόστους της βασίζεται στη λήψη αυτών των κυττάρων, διαδικασία που για διαφόρους είναι δύσκολο να επιτευχθεί.