Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε εμφάνισή της στο Ευρωκοινοβούλιο. Υπερασπίστηκε εκ νέου τη συλλογική διαπραγμάτευση των εμβολίων | Αlexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Επαινοι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ελλάδα για την πρόοδο των εμβολιασμών

Αλλά και ασάφειες από την πρόεδρο της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ποιο είναι το plan B της Αθήνας σε περίπτωση νέας διαφωνίας των «27»
Protagon Team

Την Παρασκευή η Ελλάδα πέρασε το φράγμα των 500.000 εμβολιασμών —προσοχή: όχι εμβολιασμένων, αλλά εμβολιασμών—, ένα ορόσημο που χαιρετίστηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Σάββατο, σε συνέντευξή της στα «Νέα Σαββατοκύριακο», η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Θέλω να επαινέσω την Ελλάδα για τις προσπάθειές της στην καμπάνια εμβολιασμού. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών της είναι ήδη μεγαλύτερο από τον μέσο όρο των 27 της ΕΕ».

Μιλώντας στον ανταποκριτή της εφημερίδας στο Βερολίνο, Γιώργο Παππά, η γερμανίδα ανώτατη αξιωματούχος της ΕΕ υπερασπίστηκε την τακτική της Κομισιόν για τις παραγγελίες εμβολίων, μολονότι αυτές καθυστέρησαν.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι ήταν και είναι σωστό εμείς οι Ευρωπαίοι να παραγγείλουμε από κοινού τα εμβόλιά μας, τα οποία τώρα μοιραζόμαστε σε πνεύμα αλληλεγγύης. Αυτή η ευρωπαϊκή μας προσέγγιση σημαίνει ότι το κάθε κράτος – μέλος θα πάρει το δικό του, δίκαιο μερίδιο στη βάση της αναλογικότητας. Δεν θέλω καν να φανταστώ τι θα σήμαινε εάν κάποια κράτη – μέλη διασφάλιζαν περισσότερα εμβόλια και τα υπόλοιπα έμεναν με άδεια χέρια».

Όσον αφορά στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη για πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα διευκολύνει τον τουρισμό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε:

«Χαιρετίζω ιδιαίτερα την πρωτοβουλία του έλληνα Πρωθυπουργού σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Καταρχήν για έναν απλό λόγο: όταν εμβολιάζεται κάποιος, το πιστοποιητικό είναι απολύτως απαραίτητο. Αυτή είναι μια ιατρική αναγκαιότητα, ως εκ τούτου είναι και ο σωστός δρόμος να προχωρήσουμε. Φυσικά πρέπει να υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση, αυτό είναι απαίτηση του ΠΟΥ. Σε αυτό είμαστε λοιπόν εντελώς σαφείς.

Ενα δεύτερο ζήτημα είναι – και εδώ πρόκειται για ένα πολιτικό και νομικό θέμα – τι επιτρέπεται να κάνεις με αυτό το πιστοποιητικό. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει σίγουρα να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να έχουμε κοινούς κανόνες. Αλλά πιστεύω επίσης ότι είναι σημαντικό να βρίσκεται πάντα η σωστή ισορροπία. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος ανά πάσα στιγμή να συνδυάσει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ Covid-19, εάν για κάποιο λόγο δεν είχε ακόμα πρόσβαση σε εμβόλιο. Υπάρχουν λοιπόν δυνατότητες μιας σωστής και δίκαιης ισορροπίας ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ήδη ένα πιστοποιητικό εμβολίου και εκείνους που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο εμβόλιο».

Ως προς το πότε θα συζητηθεί η πρόταση Μητσοτάκη από τους 27 της ΕΕ, η πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε μια εντελώς ασαφή απάντηση: «Τον Ιανουάριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ασχοληθεί ξανά με το θέμα, όταν θα έχει προχωρήσει περισσότερο ο εμβολιασμός».

Ως γνωστόν, πριν από τέσσερις εβδομάδες οι «27» είχαν απορρίψει, σε πρώτη φάση, την πρόταση του κ. Μητσοτάκη εγείροντας νομικά ζητήματα και παραπέμποντας το θέμα για το μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, στη συνέντευξή του την περασμένη Τετάρτη στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διμερείς συμφωνίες με πιστοποιητικά, αν δεν προχωρήσει το ευρωπαϊκό.

Είπε στον Αλέξη Παπαχελά ο Πρωθυπουργός: «Τι είναι το πιστοποιητικό; Το είδα και στο Ισραήλ, ένα χαρτί απλό, με QR code, το οποίο αποδεικνύει ότι έχεις εμβολιαστεί. Ε, με αυτό το πιστοποιητικό δεν θα χρειάζεται αν έρθεις στην Ελλάδα ούτε να μπεις σε καραντίνα, ούτε θα χρειάζεται κάποιο πρόσθετο τεστ για να μπεις. Είναι τόσο απλό. Θα ήταν καλό να το πετύχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να είναι ενιαίο αυτό. Αν δεν είναι ενιαίο θα το κάνουμε διμερώς με όλες τις χώρες που μας ενδιαφέρουν».