Δεν υπάρχουν δομές υγείας στην Ελλάδα που να πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά, δήλωσε στο Protagon ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), με αφορμή τα περιστατικά που χρειάστηκαν μεταμόσχευση στη Βρετανία, μετά από οξεία ηπατίτιδα.
Ωστόσο, ο ίδιος εμφανίζεται καθησυχαστικός και εξηγεί ότι σε περίπτωση που υπάρξει επείγουσα ανάγκη για μεταμόσχευση ήπατος σε παιδί, υπάρχει διακρατική συμφωνία με την Ιταλία, όπου και μεταφέρεται. «Μάλιστα, η μεταμόσχευση ήπατος σε παιδιά, όταν είναι επείγουσα, δεν έχει αναμονή, πραγματοποιείται άμεσα, μέσα σε 24 με 48 ώρες. Υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα μοσχεύματα», συμπληρώνει ο ίδιος.
Μέχρι σήμερα από τα 169 καταγεγραμμένα κρούσματα της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, τα 17 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, δηλαδή ποσοστό 10,06%.
Την ίδια στιγμή, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ανακοίνωσε ότι μέχρι και την Τρίτη, στη χώρα μας δεν υπήρξε ούτε ένα ύποπτο κρούσμα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.
«Πρόκειται για κάποιον αδενοϊό που προσβάλλει κυρίως μικρά παιδάκια αλλά δεν νοσούν όλα το ίδιο. Επίσης, δεν συνδέεται με τον κορονοϊό», επιβεβαίωσε η ίδια.
Τόνισε, ότι στη χώρα μας αυτή τη στιγμή δεν είναι κανένα παιδί άρρωστο και πως αν εντοπιστεί, αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένη διατροφή και τις περισσότερες φορές τα παιδιά γίνονται καλά.
Η Ινώ Καναβάκη παιδίατρος και παιδοηπατολόγος στο νοσοκομείο «Αττικόν», μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας, αφορούν κυρίως παιδιά μικρότερα των 5 ετών, ωστόσο περιστατικά έχουν περιγράφει σε όλο το φάσμα της παιδικής ηλικίας.
Η ίδια εξήγησε ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα είναι επικίνδυνη ή όχι για το παιδί, καθώς δυστυχώς κάποια περιστατικά πάνε λιγότερο καλά, χρειάζονται πιο εντατική αντιμετώπιση και κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει.
Παράλληλα, ο Ηλίας Μόσιαλος, επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ και καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, με ανάρτησή του στο facebook ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν καταγραφεί 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών (εδώ).
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή του Πάσχα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο παιδιού από τη νόσο (εδώ).