Eνώ μαίνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την τροπή που πήρε η υπόθεση Novartis, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος παρεμβαίνει με ανακοίνωσή της υπερασπιζόμενη την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα των εισαγγελικών λειτουργών που χειρίστηκαν και χειρίζονται την υπόθεση.
Με αφορμή τους χαρακτηρισμούς πολιτικών προσώπων (εμπλεκόμενων ή μη στην υπόθεση) για τους εισαγγελικούς λειτουργούς που διαβίβασαν στη Βουλή τη σχηματισθείσα δικογραφία, ως «επίορκους διαπράττοντες το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας», η Ενωση επαναλαμβάνει για ακόμη μία φορά ότι οι έλληνες εισαγγελείς ασκούν το συνταγματικό τους καθήκον υπό αντίξοες συνθήκες, με πλήρη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία, μακριά από εξυπηρέτηση πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων:
Με αφορμή πρόσφατες τοποθετήσεις πολιτικών προσώπων που προσβλητικά στρέφονται κατά των εισαγγελικών λειτουργών που διαβίβασαν στη Βουλή με τη νόμιμη διαδικασία και προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων τη σχετική δικογραφία που αφορά την υπόθεση NOVARTIS, χαρακτηρίζοντάς τους επίορκους, διαπράττοντες το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει για άλλη μια φορά ότι οι Έλληνες Εισαγγελείς ασκούν το συνταγματικό τους καθήκον υπό αντίξοες συνθήκες, με πλήρη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία, μοναδικό γνώμονα δε των εκάστοτε χειρισμών τους επί εκκρεμών υποθέσεων αποτελεί η συλλογή και αξιοποίηση αποδεικτικών στοιχείων προς το σκοπό της ανεύρεσης της ουσιαστικής αλήθειας και ουχί η εξυπηρέτηση πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων ως ατυχώς, αβασανίστως και επικινδύνως για τη δημοκρατία τους καταλογίζεται.
Λοβέρδος: Στημένη υπόθεση με εμπλοκή δικαστικών
Ο ύποπτος για δωροδοκία (σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα), Ανδρέας Λοβέρδος, επιμένει πάντως, και κάνει λόγο για «στημένη υπόθεση από την κυβέρνηση, με εμπλοκή δικαστικών».
Σε δηλώσεις του στον AΝΤ1, ο πρώην υπουργός επανέλαβε πως θα είναι ο πρώτος που θα ψηφίσει την άρση της ασυλίας του, δεσμευόμενος πως δεν θα χρησιμοποιήσει κανένα μέσο για να σταματήσει τη διαδικασία.
Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι όλα του καταλογίζονται στη σχηματισθείσα δικογραφία, θα καταρρεύσουν, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση σκοπιμότητα εν όψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
«Έχω κάνει τρεις μηνύσεις στους ψευδομάρτυρες και θα κάνω και άλλες», τόνισε και αφού επανέλαβε ότι δεν έχει δεχθεί ποτέ τον Κωνσταντίνο Φρουζή στο γραφείο του, επέμεινε ότι όλες οι διαδικασίες για την τιμολόγηση φαρμάκων, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας, έγιναν απολύτως νόμιμα.
«Έχω την τιμή να είμαι ο πρώτος που σταμάτησε δραστικά την σπατάλη εκατομμυρίων από την αχρείαστη συνταγογράφηση φαρμάκων», είπε, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις εις βάρος του ενδείξεις για παθητική δωροδοκία, υποστήριξε ότι το πρόσωπο που είπε ότι τον δωροδοκούσε, του ήταν άγνωστο.
«Με έχουν ψάξει 2,5 χρόνια και δεν έχουν βρει το παραμικρό», σημείωσε ο κ. Λοβέρδρος και τώρα «συντηρείται μία συζήτηση βασισμένη σε μπούρδες και συκοφαντίες».
Κωνσταντοπούλου: Εξαρτημένη και υποκινούμενη η ηγεσία της Δικαιοσύνης
Στις καταγγελίες για «πλήρως εξαρτημένη και υποκινούμενη από την κυβέρνηση», Δικαιοσύνη, επανήλθε και η πρώην πρόεδρος της Βουλής και νυν επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Μιλώντας στον «Θέμα 104,6», η κυρία Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis «υπαρκτό σκάνδαλο» το οποίο, όμως, «κινδυνεύει να μην διερευνηθεί και να μην διελευκανθεί ποτέ», εξαιτίας των χειρισμών της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, που, όπως σημείωσε, είναι αμφότερες «πρόσωπα εκλεκτά του Μαξίμου και του υπουργείου Δικαιοσύνης».
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής καταλόγισε στις δύο λειτουργούς της Δικαιοσύνης ότι με τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis, «παραβιάζουν όλα τα όρια του κράτους δικαίου και των αρχών της ευθυδικίας», με αποτέλεσμα όχι μόνο να κλονίζουν την δικογραφία, αλλά να την τινάζουν στον αέρα.
«Το θέμα είναι», εξήγησε, «ότι κλονίζεται η αξιοπιστία της διαδικασίας, όταν για να στοιχειοθετηθούν αυτά, ενεργοποιούνται διαδικασίες μέσω του Τύπου και μάλιστα των φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση μέσων, των κυβερνητικών μέσων, προδημοσιεύονται καταθέσεις μαρτύρων πριν καν δοθούν, υπάρχουν καταγγελίες προστατευόμενων μαρτύρων όπως ο Μανιαδάκης, ο οποίος είπε με πίεσαν αφόρητα να δώσω συγκεκριμένα πρόσωπα και όταν τελικά αυτά ενεργοποιούνται για τρίτη φορά, όχι σε ανύποπτο χρόνο, ούτε σε αδιάφορο χρόνο, αλλά σε χρόνο πολιτικά ενδιαφέροντα».
Αντίστοιχα και για το θέμα της γενικής γραμματέως κατά της Διαφθοράς, Νατάσας Ξεπαπαδέα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «μείζον ζήτημα σύγκρουσης καθηκόντων και σύγκρουσης συμφερόντων», που «θα έπρεπε να έχει οδηγήσει σε παραίτηση της γ.γ.».
Δυστυχώς όμως, κατέληξε, «η Δικαιοσύνη σήμερα, τουλάχιστον στο επίπεδο της ηγεσίας της, είναι πλήρως εξαρτημένη και υποκινούμενη από την κυβέρνηση».