Μεμονωμένο γεγονός χαρακτηρίζει Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) την περίπτωση της εισαγγελέως Πρωτοδικών στην Κέρκυρα με τις 3.010 εκκρεμείς δικογραφίες, η οποία με ομόφωνη απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, απολύθηκε χωρίς να της δοθεί η δυνατότητα να απασχοληθεί σε άλλη θέση του δημοσίου τομέα.
Από τις εκκρεμείς 3.010 δικογραφίες που είχε η εν λόγω εισαγγελέας, περίπου 1.800 βρέθηκαν στο σπίτι της, οι 324 κατασχέθηκαν σε φιλικό της σπίτι, άλλες 626 –μετά από έρευνα– βρέθηκαν σε άλλο φιλικό της σπίτι και κατασχέθηκαν, ενώ 31 δικογραφίες ήταν ενσωματωμένες μέσα σε άλλες. Η τύχη άλλων 153 δικογραφιών αγνοείται. Σε βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημοσίων εγγράφων.
Αφού σημειώνει ότι το σύστημα επιθεώρησης των δικαστών και των εισαγγελέων είναι αξιόπιστο, στη σχετική της ανακοίνωση η ΕΕΕ υπογραμμίζει ότι αρμόδια για «την αντικειμενική και αμερόληπτη αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών» είναι η ίδια η Δικαιοσύνη και «όχι όσοι, εξωθεσμικά και για λόγους εντυπωσιασμού, “αγκομαχούν” να υποδείξουν και να επιβάλουν άλλους τρόπους αξιολόγησης και απόδοσης ευθυνών».
Οποιεσδήποτε άλλες γενικεύσεις επί του θέματος αυτού «πλήττουν την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που αναλυτικά έχει ως εξής:
Με αφορμή την επιβολή ποινής οριστικής παύσης σε εισαγγελικό λειτουργό με απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου και τα σχετικά δημοσιεύματα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπογραμμίζει ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί ασκούν το λειτούργημά τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αναλώνουν καθημερινά τις δυνάμεις τους, πολλές φορές στα όρια της αντοχής τους, για να ανταποκριθούν στο δύσκολο και ευθυνοφόρο έργο τους και υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και το θεσμό της επιθεώρησης.
Η διαδικασία της αυτοκάθαρσης, αποτελεί σημαντικό παράγοντα της εσωτερικής λειτουργίας της δικαιοσύνης, γι’ αυτό και το εφαρμοζόμενο μέχρι σήμερα αξιόπιστο σύστημα επιθεώρησης και επιβολής πειθαρχικών ποινών ήταν και είναι σε θέση να αποβάλει τους ανεπαρκείς και όσους παραβαίνουν τα καθήκοντά τους.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εισαγγελικοί λειτουργοί επωμίστηκαν το βάρος και τις συνέπειες των πράξεων και παραλείψεων τέως πλέον συναδέλφου, διεξήγαγαν σημαντικές και σε βάθος έρευνες για την αποκάλυψη αξιόποινων πράξεων και πειθαρχικών παραβάσεων, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, με σκοπό τη διαφύλαξη του κύρους της δικαιοσύνης των διαδίκων.
Επομένως η συναγωγή αβάσιμων συμπερασμάτων και οι οποιεσδήποτε γενικεύσεις, με αφορμή το μεμονωμένο αυτό γεγονός που αποτελεί εξαίρεση, πλήττουν την αξιοπιστία της δικαιοσύνης και αμαυρώνουν την προσπάθεια του συνόλου των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που ασκούν ευσυνείδητα το καθήκον τους.
Τονίζουμε δε ότι η ίδια η δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια για την αντικειμενική και αμερόληπτη αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών και διαθέτει, όπως διαχρονικά αποδεικνύει, τον εσωτερικό μηχανισμό ελέγχου και απόδοσης ευθυνών για τυχόν υπαίτιες πράξεις ή παραλείψεις των λειτουργών της και όχι όσοι, εξωθεσμικά και για λόγους εντυπωσιασμού, «αγκομαχούν» να υποδείξουν και επιβάλουν άλλους τρόπους αξιολόγησης και απόδοσης ευθυνών.