Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός εκ των πρώτων άστρων που σχηματίστηκαν στο Σύμπαν | N.R. Fuller, National Science Foundation
Επικαιρότητα

Εντοπίστηκαν τα ίχνη των πρώτων άστρων στο Σύμπαν

Εντοπίστηκαν τα χημικά «δακτυλικά αποτυπώματα» των πρώτων άστρων που έλαμψαν στο Σύμπαν. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και οι οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη
Protagon Team

Ερευνητές με επικεφαλής τον αστρονόμο και κοσμολόγο δρ. Τζουντ Μπάουμαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα  χρησιμοποίησαν ένα μικρό ραδιοτηλεσκόπιο στην Αυστραλία και κατάφεραν να ανιχνεύσουν τα ίχνη των άστρων της κοσμικής «αυγής».

Τα ίχνη αυτά χρονολογούνται μόλις 180 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του Σύμπαντος μετά την «Μεγάλη Έκρηξη», πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Παραμένει άγνωστο αν υπήρχαν κάποια άστρα ακόμη παλαιότερα.

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature», έκαναν λόγο για μεγάλης σημασίας ανακάλυψη, καθώς εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες αναζητούν ενδείξεις από τον πρώτο πληθυσμό άστρων και τώρα φαίνεται πώς το πέτυχαν, έστω και έμμεσα (μέσω του υδρογόνου), αφού αυτά τα άστρα έχουν καταστραφεί προ πολλού.

Σύμφωνα με την κυρίαρχη αστροφυσική θεωρία, τα αρχέγονα αυτά γιγάντια άστρα μπλε χρώματος δημιουργήθηκαν από ψυχρές μάζες αέριου υδρογόνου, που ήταν διάχυτο στο Σύμπαν μετά τη δημιουργία του. Οι ζωές τους ήταν σύντομες και με το εκρηκτικό τέλος τους διέσπειραν στο Σύμπαν τα χημικά στοιχεία που είχαν γεννηθεί στο εσωτερικό τους και χάρη στα οποία υπάρχουμε εμείς σήμερα και κάθε άλλη μορφή ζωής.

Το υπεριώδες φως αυτών των άστρων αλληλεπίδρασε με τα γύρω νέφη υδρογόνου και τα διήγειρε με τρόπο που να απορροφούν την ακτινοβολία υποβάθρου στη συγκεκριμένη συχνότητα των 1,4 gigahertz. Οπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ αυτό ήταν ακριβώς το σήμα που «έπιασε» το αυστραλιανό ραδιοτηλεσκόπιο Murchison, αν και με το πέρασμα του χρόνου το ραδιοσήμα είχε τροποποιηθεί και ανιχνεύθηκε στην πολύ χαμηλότερη συχνότητα των 78 megahertz.