Το κτίριο 10 ορόφων που κρύβει τη θέα προς την Ακρόπολη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί | Facebook
Επικαιρότητα

Εντονες αντιδράσεις για την ανέγερση υψηλών κτιρίων δίπλα στην Ακρόπολη

Θύελλα διαμαρτυριών έχει ξεσηκώσει η ανέγερση δεκαώροφου κτιρίου και η άδεια για ένα ακόμα, ίδιου ύψους, στην περιοχή του Μακρυγιάννη. Επιτροπή συνέστησε το υπουργείο Περιβάλλοντος για να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του συντελεστή δόμησης
Protagon Team

Εντείνονται οι αντιδράσεις  για την ανέγερση κτιρίων δέκα ορόφων στη «σκιά» της Ακρόπολης.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Γιώργου Λιάλου στην «Καθημερινή», περισσότεροι από 4.100 πολίτες έχουν υπογράψει τη διαμαρτυρία μέσα σε τρεις ημέρες. Μάλιστα οι υπογραφές το απόγευμα της Τετάρτης ξεπέρασαν και τις 6.000 (δείτε εδώ)!

Οι κάτοικοι της περιοχής ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των οικοδομικών αδειών, ενώ η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) προσπαθεί να κινήσει το διεθνές ενδιαφέρον για την υπόθεση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, απαντώντας στο αυξανόμενο κύμα διαμαρτυρίας, συνέστησε επιστημονική επιτροπή για να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του συντελεστή δόμησης στην περιοχή που περιβάλλει την Ακρόπολη και ειδικότερα στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκακίου. Η επιτροπή θα παραδώσει την εισήγησή της σε δύο μήνες.

Η κινητοποίηση των κατοίκων ξεκίνησε όταν πλέον βρέθηκε σε προχωρημένη φάση κατασκευής κτίριο επί της οδού Φαλήρου (παράλληλος της λεωφόρου Συγγρού) και έγινε αντιληπτό ότι θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής. Το κτίριο που προορίζεται για ξενοδοχείο, σχεδόν αποπερατωμένο σήμερα, έχει φθάσει τους 10 ορόφους (33 μέτρα ύψος) και καταλαμβάνει έκταση 2.700 τ.μ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», από την έρευνα των κατοίκων προέκυψε πως το μεγάλο ύψος του κτιρίου «εξασφαλίστηκε» με έναν συνδυασμό του μεγάλου συντελεστή δόμησης της περιοχής, του μεγάλου οικοπέδου (που προέκυψε από συνενώσεις) και διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού που «πριμοδοτεί» με συντελεστή τα πράσινα δώματα.

«Ομως η μελέτη του κτιρίου δεν πέρασε από το ΚΑΣ, όπως όφειλε» αναφέρει η αρχιτέκτονας Ειρήνη Φρεζάδου, που ξεκίνησε την κινητοποίηση στην περιοχή.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τον Οκτώβριο του 2018 εγκρίθηκε η ανέγερση δεύτερου κτιρίου 10 ορόφων στου Μακρυγιάννη, στην οδό Μισαραλιώτου.

«Το ίδιο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που σε άλλες περιπτώσεις είχε κόψει το ύψος κτιρίων σε περιοχές κοντά στην Ακρόπολη, έδωσε το πράσινο φως στην περίπτωση της Μισαραλιώτου» λέει η κ. Φρεζάδου.

«Οι ρίζες του κακού είναι δύο: από τη μια πλευρά οι ισχύουσες χρήσεις γης και οι όροι δόμησης που ισχύουν στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη. Ο Μακρυγιάννης είναι χαρακτηρισμένος “πολεοδομικό κέντρο”, άρα έχει τεράστιο συντελεστή δόμησης (Σ.Δ. 3,6). Επιπλέον, έρχεται ένας παράλογος οικοδομικός κανονισμός και επιβραβεύει… με περισσότερο τσιμέντο ένα πράσινο δώμα» προσθέτει η ίδια στην «Καθημερινή».

Μπακογιάννης: «Οχι στα πολεοδομικά εκτρώματα» στη σκιά της Ακρόπολης

«Oχι στην ανέγερση πολεοδομικών εκτρωμάτων» στην περιοχή του Μακρυγιάννη, κάτω από την Ακρόπολη, λέει ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης.

«Η Ακρόπολη ανήκει σε όλους. Σε όσους έφυγαν και σε εκείνους που θα έρθουν. Οφείλουμε λοιπόν να τη σεβόμαστε. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε πολεοδομικά εκτρώματα να ξεφυτρώνουν γύρω της και να ρίχνουν τη σκιά τους πάνω στο φως της» δήλωσε, αναφερόμενος στην ανέγερση δεκαώροφων κτιρίων στην περιοχή του Μακρυγιάννη που έχει προκαλέσει τη διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων.

Ο κ. Μπακογιάννης τονίζει ότι πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα των συντελεστών δόμησης που ισχύουν στη συγκεκριμένη περιοχή και επισημαίνει ότι ο τωρινός νόμος «δίνει σήμερα τη δυνατότητα να αναπτύξουμε ένα νέο τοπικό χωρικό σχέδιο στο οποίο θα υπάρξει μια ειδική προσέγγιση σε επιλεγμένες ζώνες γύρω από σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Ακρόπολη. Με αξιολόγηση των σημερινών πολεοδομικών ρυθμίσεων και προβλέψεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και διαμόρφωση ενός κανονιστικού πλαισίου όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο» καταλήγει ο υποψήφιος δήμαρχος.