Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Νικολάι Μίλκοφ, κάνει δηλώσεις στη σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο Βερολίνο, τον Οκτώβριο | Abdulhamid Hosbas/Anadolu Agency via Getty Images
Επικαιρότητα

Ενταση στα Βαλκάνια: Η Βουλγαρία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στα Σκόπια

Η επίθεση εναντίον πολιτιστικού συλλόγου της βουλγαρικής μειονότητας στην Οχρίδα έβαλε ξανά στον πάγο τις σχέσεις των δύο χωρών, με τη Σόφια να απειλεί με νέο βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση
Protagon Team

Νέα κρίση δημιουργήθηκε στις σχέσεις Σόφιας και Σκοπίων, μετά τον πυροβολισμό εναντίον μέλους της βουλγαρικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία, που είναι και γραμματέας του βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου στην Οχρίδα, και τον άγριο ξυλοδαρμό του από τρεις Βορειομακεδόνες, την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, καταδίκασε το συμβάν και το χαρακτήρισε «έγκλημα μίσους».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Νικολάι Μίλκοφ, δήλωσε ότι ο βούλγαρος πρεσβευτής στα Σκόπια, Ανγκελ Ανγκέλοφ, ανακαλείται στη Σόφια λόγω της «σοβαρής κατάστασης» που επικρατεί στη Βόρεια Μακεδονία, όσον αφορά τα δικαιώματα των Βουλγάρων στη γειτονική χώρα.

Ο βούλγαρος ΥΠΕΞ συμπλήρωσε ότι ο Ανγκέλοφ θα παραμείνει στη βουλγαρική πρωτεύουσα έως ότου, όπως είπε, η Σόφια δει απτά σημάδια αλλαγής της συμπεριφοράς των Σκοπίων.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, δήλωσε ότι η ονομασία του πολιτιστικού συλλόγου της βουλγαρικής μειονότητας, «Τσάρος Μπόρις Γ’», είναι προκλητική.

«Οταν άνοιξαν αυτοί οι σύλλογοι, είχα πει ότι η επιλογή της ονομασίας τους αποτελούσε πρόκληση. Η ιδέα δεν ήταν να ανοίξουν πολιτιστικούς και ενημερωτικούς συλλόγους που θα έφερναν πιο κοντά τους πολίτες των δύο χωρών, αλλά συλλόγους που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα στους πολίτες», είπε και πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από τους πολίτες, «να συμπεριφερθούν με αξιοπρέπεια και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια ως πολίτες μίας υποψήφιας προς ένταξη χώρα».

Η ονομασία «Τσάρος Μπόρις Γ’» θεωρείται προκλητική στη Βόρεια Μακεδονία. Η εβραϊκή κοινότητα και το Ταμείο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Μακεδονίας έχουν δηλώσει ότι δοξάζει τον ναζισμό και τον φασισμό.

Στη διάρκεια της βασιλείας του Μπόρις Γ’, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 11.343 Εβραίοι από τα εδάφη που είχε καταλάβει η Βουλγαρία με τις ευλογίες του Χίτλερ, στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Πολωνία.

Ο Νικολάι Μίλκοφ, μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλγαρικής Βουλής, στην οποία ενημέρωσε για την πορεία και τη νέα όξυνση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει η Σόφια το βέτο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.

«Εάν η Βόρεια Μακεδονία συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι, είναι πιθανό η Βουλγαρία να θέσει ξανά βέτο», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία παρεμπόδιζε σχεδόν επί δύο χρόνια την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεών τους.

Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία στη βάση μιας πρότασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Η συμφωνία αυτή προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, του δεξιού VMRO-DPMNE, το οποίο έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συναινέσει.

Για την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας, απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμφωνία με τη Βουλγαρία, δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε то 2021 στη Βόρεια Μακεδονία, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,19% του πληθυσμού της χώρας, στοιχείο το οποίο η Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων στη Βόρεια Μακεδονία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.