Επικαιρότητα

Ενταση στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τον Γρηγορόπουλο

Ομάδα διαδηλωτών που αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο κατευθύνθηκε στην περιοχή γύρω από την πλατεία Εξαρχείων όπου και συγκρούστηκε με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις
Protagon Team

Ολοκληρώθηκε χωρίς πολλά παρατράγουδα η πορεία την Παρασκευή στο κέντρο της Αθήνας για τη συμπλήρωση 11 ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ωστόσο λίγο αργότερα τα Εξάρχεια έγιναν για άλλη μία φορά σκηνικό έντασης με μολότωφ, δακρυγόνα και προσαγωγές.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν προς την Βουλή. Κατά την επιστροφή τους στα Προπύλαια κάποια μπλοκ από την πορεία κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια, ενώ κάποια άλλα διαλύθηκαν στην Ομόνοια. Για τις 21:00 είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου.

Κατά τη διάρκεια της πορείας κάποιοι από τους διαδηλωτές έσπασαν τέσσερις στάσεις λεωφορείων ενώ έγραψαν και συνθήματα κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Λίγο αργότερα άρχισαν να σημειώνονται επεισόδια στα Εξάρχεια. Νεαροί πετούσαν βόμβες μολότωφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στις οδούς Μαυρομιχάλη, Σολωμού, Εμ. Μπενάκη και Στουρνάρη ενώ στη πλατεία έχουν σπάσει μάρμαρα τα οποία πετούσαν εναντίον αστυνομικών που απαντούσαν με δακρυγόνα.

Ομάδα διαδηλωτών πέταξε βόμβες μολότωφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη συμβολή των οδών Χαρ.Τρικούπη και Ναυαρίνου. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και απώθησαν τους νεαρούς.

Στην περιοχή των Εξαρχείων οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν πολύ ισχυρές, ενώ συνεχώς πετούσε το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ με προβολέα. Στο σημείο βρίσκονταν και δύο μικροί «αίαντες» εκτόξευσης νερού.

Μέχρι τις 21:30 η αστυνομία είχε προχωρήσει σε τουλάχιστον 10 προσαγωγές.

Δύο πορείες στη Θεσσαλονίκη

Εν τω μεταξύ,  λίγο πριν από τις 21:00 ολοκληρώθηκαν οι δύο πορείες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η πρώτη και μαζικότερη, στην οποία συμμετείχαν μέλη αναρχικών συλλογικοτήτων, ξεκίνησε από την Καμάρα, κατέβηκε από την οδό Εθνικής Αμύνης, κινήθηκε στην Τσιμισκή και κατέληξε στο αρχικό σημείο.

Kλούβες της Αστυνομίας δημιούργησαν φραγμό στο ύψος του Συντριβανίου, κόβοντας τον δρόμο προς το ΑΠΘ, ενώ κατά μήκος της οδού Μελενίκου είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις.

Η δεύτερη πορεία, με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων και ατόμων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ξεκίνησε και αυτή από την Καμάρα, κινήθηκε στις οδούς Εθνικής Αμύνης και Τσιμισκή και ανέβηκε στην οδό Αριστοτέλους. Ενας μικρός αριθμός διαδηλωτών πήγε προς το κτίριο του υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, όπου διαλύθηκαν.

Ενταση στην Πάτρα

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 20:00 της Παρασκευής στο κέντρο της Πάτρας, κατά την διάρκεια της εκεί πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ατομα που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, πέταξαν βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών των ΜΑΤ που τους ακολουθούσαν. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών και στην συνέχεια καταδίωξαν τους κουκουλοφόρους στην οδό Κορίνθου.

Η αστυνομία προχώρησε σε περίπου 20 προσαγωγές.