Αριστερά: η στιγμή της έκρηξης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στις 11 Μαρτίου 2011, έπειτα από σεισμό 12 Ρίχτερ. Δεξιά: ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας παραδίδει στον πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα θετική γνωμάτευση για τα νερά | EPA και Eugene Hoshiko/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Ενταση μεταξύ Κίνας – Ιαπωνίας για το ραδιενεργό νερό της Φουκουσίμα

Η κυβέρνηση του Τόκιο ετοιμάζεται να πετάξει στη θάλασσα το νερό που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη των αντιδραστήρων μετά την καταστροφή του 2011 – λέει ότι θα είναι επεξεργασμένο και δεν θα εκπέμπει ακτινοβολία, όμως το Πεκίνο ξεσπάθωσε
Protagon Team

Σε καινούργιες και νέου στιλ περιπέτειες με τους άσπονδους γείτονές της ενδέχεται να μπει η Ιαπωνία αν ρίξει στη θάλασσα το νερό που χρησιμοποίησε για να ψύξει τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκοσίμα μετά την καταστροφή του 2011. Και αυτό επειδή ήδη η Κίνα αντέδρασε επισήμως, ενώ διαδηλώσεις έγιναν και στη Νότια Κορέα, μπροστά από την ιαπωνική πρεσβεία, με στόχο την άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση της Σεούλ. Πάντως τόσο η Κίνα (και το Μακάο, το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν) όσο και η Νότια Κορέα έχουν διά νόμων απαγορεύσει την εισαγωγή ψαριών από την περιοχή της Φουκοσίμα.

Οι Ιάπωνες, ωστόσο, παρουσιάζονται έτοιμοι να ρίξουν καλοκαιριάτικα στη θάλασσα ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες τόνους νερού που χρησιμοποίησαν για την ψύξη των τριών πυρηνικών αντιδραστήρων του εργοστασίου της Fukushima. Οι τεχνικοί της Tokyo Electric Power Company Holdings (TΕPCO) συναρμολόγησαν τα τελευταία εξαρτήματα του αγωγού απόρριψης του ύδατος, ο οποίος καταλήγει ένα χιλιόμετρο μακριά από την ακτή. Η απόσταση, λένε, θα διευκολύνει τη διασπορά του. Στο πλευρό τους έχουν και τη θετική γνωμάτευση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Ωστόσο το Πεκίνο λέει ότι το πρότζεκτ διασποράς αυτού του νερού στη θάλασσα «είναι εξαιρετικά ανεύθυνη πράξη», ενώ με παρόμοιο τρόπο αντιδρούν και οι ιαπωνικές οργανώσεις των ψαράδων. Αυτές οι εμπορικές ενώσεις φοβούνται ότι θα επέλθει ανεπανόρθωτη βλάβη στο «ίματζ» των προϊόντων τους, παρά τις διαβεβαιώσεις του Τόκιο ότι το νερό των αντιδραστήρων θα χυθεί στη θάλασσα κατόπιν επεξεργασίας του. Τον ακριβή χρόνο ρίψης του νερού θα τον αποφασίσει η ιαπωνική κυβέρνηση.

Επί 12 χρόνια, έπειτα από την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, το νερό που καθημερινώς έψυχε τους αντιδραστήρες σωρευόταν σε δεξαμενές εντός του προσβληθέντος χώρου. Σήμερα έχουν γεμίσει περισσότερες από χίλιες στέρνες, και οι Ιάπωνες λένε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από τη ρίψη του νερού στη θάλασσα. Κατέστρωσαν το σχετικό σχέδιο το 2019 και υπέβαλαν το νερό σε ειδική επεξεργασία ώστε να αφαιρέσουν τα ραδιενεργά στοιχεία. Ομως για ένα τουλάχιστον, για το τρίτιο, το ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου, δεν υπάρχει τεχνολογία απομάκρυνσής του από το νερό.

Κατά το Τόκιο, η όλη επιχείρηση θα διαρκέσει 30-40 χρόνια με ελεγχόμενη ρίψη και θα είναι ακίνδυνη για τα ψάρια και τον άνθρωπο. Ωστόσο οι εκτιμήσεις της Ιαπωνίας, αλλά και η γνωμάτευση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, δεν πείθουν τους Κινέζους.  «Οι Ιάπωνες λένε ότι όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί στον κόσμο απελευθερώνουν μολυσμένο νερό, όμως είναι νερό που δεν έχει εκτεθεί στον πυρήνα του αντιδραστήρα. Το υγρό από τη Φουκουσίμα δεν είναι συγκρίσιμο με αυτό που χρησιμοποιείται υπό κανονικές συνθήκες ψύξης» είπε σε έντονο ύφος ο κινέζος πρεσβευτής στο Τόκιο.

Οι Κινέζοι λένε ότι υπάρχουν άλλες λύσεις για την περίπτωση του νερού της Φουκουσίμα, κατά πολύ ασφαλέστερες, όπως η εναπόθεση του ραδιενεργού ύδατος σε υπόγειες αποθήκες με τη χρήση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και ο τρόπος της απλής εξάτμισής του.