Ο Ενρίκο Λέτα, κεντρώος πολιτικός (του Δημοκρατικού Κόμματος) και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας (για ένα δεκάμηνο), ανέλαβε πέρσι το καλοκαίρι να συντάξει έκθεση προς την Κομισιόν με θέμα την εξέλιξη της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς. Το αποτέλεσμα της εργασίας του είναι ένα κείμενο 147 σελίδων που φιλοδοξεί να διευρύνει την ενιαία αγορά με τους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των χρηματοοικονομικών προϊόντων, στο δεδομένο πλαίσιο της κοινής νομισματικής πολιτικής (του ευρώ, δηλαδή, και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας).
Οπως έγραψε το Politico, ευχαριστημένοι με τον κόπο του Λέτα έμειναν πολλοί, «από τεχνολογικές εταιρείες που συμμετείχαν στην Digital SME», δηλαδή κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις νέου τύπου, «μέχρι το γαλλικό λόμπι εργοδοτών MEDEF», δηλαδή τη μεγαλύτερη εργοδοτική ομοσπονδία της Γαλλίας. Τα εμπόδια στη φαεινή ιδέα του Λέτα δεν έλειψαν, έγραψε ο ιστότοπος: «Η εμφατική έκκληση της έκθεσης για περισσότερη ενοποίηση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών φαντάζει πολύ μακριά από την τρέχουσα προσέγγιση των Ρυθμιστικών Αρχών».
Πάντως ο Λέτα δήλωσε στο Politico ότι, όσον αφορά τον ανταγωνισμό, είναι προτιμότερο οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να γίνουν μία (η Κομισιόν), ενώ την περασμένη Πέμπτη εξήγησε και στους ηγέτες της ΕΕ τον τρόπο ενοποίησης των οικονομικών αγορών της. Η συνομιλία ήταν «πολύ φιλική», ανέφερε ο ίδιος, και περιέγραψε τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής ως «το πρώτο βήμα προς την υλοποίηση της έκθεσης». Επίσης, αναγνώρισε πρόκειται περί δύσκολης μάχης, καθώς τα οικονομικά ζητήματα «δεν είναι πολύ… σέξι για τους ψηφοφόρους» – εννοούσε για τους πολίτες.
«Το αληθινό βήμα σήμερα», συνέχισε, «είναι να περάσουμε από την ένωση των κεφαλαιαγορών στην ενσωμάτωση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσίες για έναν πολύ μεγαλύτερο σκοπό, τη χρηματοδότηση της ‘‘πράσινης’’ και ψηφιακής μετάβασης». Το θέμα είναι, εξήγησε, ότι «η χρηματοδότηση πρέπει να καταστεί μορφή μόχλευσης με σκοπό να επιτευχθούν σημαντικά πράγματα για το μπλοκ ως σύνολο και τους πολίτες του». Και δήλωσε «πιο αισιόδοξος σήμερα».
Μέρος της πρόκλησης, υποστήριξε ο Λέττα, είναι να βρεθούν νέοι και πιο θετικοί τρόποι που θα κάνουν τους ανθρώπους να θέλουν περισσότερη ΕΕ. Τέλος ο Λέτα είπε στο Politico ότι ελπίζει πως η έκθεσή του θα είναι σημαντικό εργαλείο στα χέρια των ευρωπαίων ηγετών αλλά και του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος συντάσσει άλλη έκθεση, περί ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. «Υπάρχει σαφής σύνδεση. Η διεύρυνση της ενιαίας αγοράς είναι θεμελιώδης για την ανταγωνιστικότητα».