Στην πτήση της επιστροφής για την Αγκυρα δόθηκε η.. πάσα στον τούρκο πρόεδρο για να επαναλάβει τις γνώστες διεκδικήσεις για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου | REUTERS/Umit Bektas/File Photo
Επικαιρότητα

Ενοχλημένος από το ελληνοαμερικανικό λόμπι, ο Ερντογάν επιμένει για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

«Το θέμα δεν προέρχεται μόνο από την Ελλάδα, όπως ξέρετε, οι φίλοι τους στον Λευκό Οίκο και το λόμπι τους, προκαλούν συνεχώς», είπε χωρις να κρύψει την ενόχλησή του, ο τούρκος πρόεδρος
Protagon Team

Στις γνωστές αξιώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στον ανατολικό Αιγαίο επανήλθε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του εν πτήσει -όπως συνηθίζει- σε τούρκους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Αγκυρα, χωρίς να κρύψει την ενόχλησή του για τη δράση του ελληνοαμερικανικού λόμπι στην Ουάσινγκτον που του «χαλάει» τα σχέδια (βλ. εξοπλιστικά και αγορά – εκσυγχρονισμό F-16 για τις ανάγκες της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας).

Απαντωντας σε -προφανώς στημένη- ερώτηση, ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι έθεσε το ζήτημα στην πρόσφατη συνάντηση στο Βίλνιους με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ όπως είπε,  και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν «μιλάει και θα μιλήσει γι’ αυτά».

Το θέμα όμως, παρατήρησε ο Ερντογάν, «δεν προέρχεται μόνο από την Ελλάδα, άλλα όπως ξέρετε, οι φίλοι τους στον Λευκό Οίκο και το λόμπι τους, προκαλούν συνεχώς» – σε μία δήλωση που μαρτυρά την ενόχληση του τούρκου προέδρου για τις παρεμβάσεις Μενέντεζ και άλλων ελληνοαμερικανών βουλευτών στο Κογκρέσο.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης,  η ερώτηση που έγινε στον Ταγίπ Ερντογάν είχε ως εξής:

«Είπατε ότι ξεκινά μια νέα εποχή. Τι προσδοκίες έχουμε από την Αθήνα για το μέλλον; Στα νησιά που ούτως ή άλλως θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα , αυτό κερδίζει δυναμική ένας τρόπος να πάτε παραπέρα εδώ;».

«Αυτό, το συζητήσαμε ξεκάθαρα με τον κ. Πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Εννοώ το θέμα της στρατιωτικοποίησης αυτών των νησιών», απάντησε εκείνος.

«Αλλωστε -πρόσθεσε- ο υπουργός Εξωτερικών μου, μίλησε με συνομιλητή του για το θέμα, μιλάει και θα μιλήσει για αυτά. Φυσικά, αυτό το θέμα δεν προέρχεται μόνο από την Ελλάδα, όπως ξέρετε, οι φίλοι τους στον Λευκό Οίκο και το λόμπι τους, προκαλούν συνεχώς. Ως αποτέλεσμα αυτής της πρόκλησης, κατά καιρούς εμφανίστηκαν ανεπιθύμητες καταστάσεις».

«Ο υπουργός Εξωτερικών μας, συναντά τον συνομιλητή του και οι σχέσεις του συμβούλου μου Τσαγατάϊ Κιλίτς ,με τον ειδικό εκπρόσωπο του Μητσοτάκη θα κάνουν αυτή τη διαδικασία πολύ διαφορετική. Πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε γρήγορα», ήταν η εκτίμηση με την οποία έκλεισε την απάντησή του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .

Αντί σχολίου για τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου, διπλωματικές πηγές ξεκαθάριζαν το απόγευμα της Παρασκευής ότι «ζητήματα που ανάγονται στην κυριαρχία μας ούτε ετέθησαν στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Βίλνιους ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συζήτησης».

«Το επανέλαβε άλλωστε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο (εδώ) ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σήμερα στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή», συμπλήρωναν.