Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς | Υπουργείο Εξωτερικών Τουρκίας
Επικαιρότητα

Ενοχλημένοι ξανά οι Τούρκοι για την καταδίκη των απειλών τους από την ΕΕ

«Οι δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας με την ιδιότητα της προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ και ορισμένων άλλων θεσμικών οργάνων της Ενωσης για τη χώρα μας, δεν έχουν κανένα νόημα και αξία για εμάς», σχολίασε με περισσή αλαζονεία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς
Protagon Team

«Πυρά» κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της Τσεχίας που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ εξαπέλυσε η Αγκυρα, μετά την ξεκάθαρη και χωρίς μισόλογα καταδίκη των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων και απειλών κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας διά στόματος Ερντογάν και άλλων αξιωματούχων του τουρκικού καθεστώτος.

Είχε προηγηθεί ο χαρακτηρισμός «απαράδεκτες» από το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας (δείτε πάνω το σχετικό tweet) για τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου που έφθασε στο σημείο να απειλεί με στρατιωτική εισβολή την Ελλάδα, ζηλεύοντας προφανώς της δόξα του συνομιλητή του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ για «πηγή μεγάλης ανησυχίας» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.

«Οι δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας με την ιδιότητα της προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ και ορισμένων άλλων θεσμικών οργάνων της Ενωσης για τη χώρα μας, δεν έχουν κανένα νόημα και αξία για εμάς», σχολίασε με περισσή αλαζονεία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς.

«Η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα στις διαφορές στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο για λόγους αλληλεγγύης είναι αντίθετη τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ, όσο και στο διεθνές Δίκαιο», υποστήριξε.

«Αυτή η στάση, που κακομαθαίνει την Ελλάδα, ενθαρρύνει τη μη λύση, όχι τη λύση, και υποστηρίζει την επιδίωξη της Ελλάδας για μαξιμαλιστικά αιτήματα. Είναι αξιοπερίεργο όσοι έκαναν αυτές τις δηλώσεις αγνοούν τις παραβιάσεις, τις παρενοχλήσεις και τις απειλές, τις προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας κατά της χώρας μας και μένουν αδιάφοροι για τις πράξεις και τις πρακτικές που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε, επιμένοντας τους γνωστούς –και παντελώς ανεδαφικούς– ισχυρισμούς της Αγκυρας.

«Εάν η τσεχική Προεδρία ή η ΕΕ θέλουν να προωθήσουν τον διάλογο και σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, θα πρέπει ουσιαστικά να απαλλαγούν από την κατάχρηση του στενόμυαλου ελληνοκυπριακού βέτο, που υπονομεύει την αλληλεγγύη της ΕΕ και τα κοινά συμφέροντα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», κατέληξε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.