Το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» που εκτέλεσε τις εργασίες γεώτρησης στο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ | Total Energies
Επικαιρότητα

ΕΝΙ – Τotal: Τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ

Για ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του κόσμου κάνει λόγο η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, εκτιμώντας ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του. Η ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας
Protagon Team

Την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων –ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του κόσμου, όπως σημειώνει η ιταλική La Repubblica– στο τεμάχιο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικών Ζώνης) στην περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην άδεια για γεωτρήσεις που έχουν λάβει αμφότερες), ανακοίνωσαν επισήμως η ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική TotalEnergies τη Δευτέρα.

Η «σημαντική ανακάλυψη» –όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται– έγινε στη γεώτρηση Cronos-1, στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ (γράφημα κάτω από την «Καθημερινή»), σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων.

«Το Cronos-1 εμφάνισε αρκετά καλά διαστήματα καλής ποιότητας ανθρακικών αλάτων και επιβεβαίωσε τη συνολική καθαρή αμοιβή αερίου, άνω των 260 μέτρων», αναφέρει η TotalEnergies σε ανακοίνωση.

«Αυτή η επιτυχημένη ερευνητική γεώτρηση στο Cronos-1 είναι μια άλλη απεικόνιση του αντίκτυπου της στρατηγικής μας εξερεύνησης, η οποία επικεντρώνεται στην ανακάλυψη πόρων με χαμηλό τεχνικό κόστος και χαμηλές εκπομπές άνθρακα, για να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσθετων πηγών παροχής αερίου σε Ευρώπη», δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος εξερεύνησης της Total, Kevin McLachlan.

Οι εργασίες της γεώτρησης ξεκίνησαν στις 23/5/2022 με το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer».

Σε δηλώσεις της η κύπρια υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πειλήδου, διευκρίνισε ότι η γεώτρηση κατέδειξε την ύπαρξη ταμιευτήρα φυσικού αερίου ο οποίος έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και βρίσκεται σε στήλη καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων.

«Ως υπουργείο και κοινοπραξία επεξεργαζόμαστε τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου με σκοπό μεταξύ άλλων να μπορέσουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στις προσπάθειες για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη».

«Υπενθυμίζω –συμπλήρωσε η κύπρια υπουργός Ενέργειας– ότι στο τεμάχιο 6 είχε ανακαλυφθεί το 2018 ταμιευτήρας φυσικού αερίου εξαιρετικής ποιότητας στον στόχο Calypso 1 και τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τη νέα γεώτρηση θεωρούνται ιδιαιτέρως χρήσιμα για την περαιτέρω αξιολόγηση του εν λόγω κοιτάσματος και των διαθέσιμων ποσοτήτων».

«Το πλοίο-γεωτρύπανο Tungsten Explorer που πραγματοποίησε τη γεώτρηση στον Κρόνο σε βάθος νερού 2.287 μέτρων βρίσκεται ήδη στον στόχο Zeus 1 για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 η οποία θα επιτρέψει δυνητικά τον εντοπισμό σημαντικών και επιπρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου και έτσι θα ξεκλειδώσει επιπλέον προοπτικές και δυνατότητες στην περιοχή», ανέφερε η κυρία Πειλήδου για να ακολουθήσει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου.

«Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Cronos-1», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο “Tungsten Explorer” σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων. Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2.5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf).

Με την κοινοπραξία και το Υπουργείο Ενέργειας να επεξεργάζονται ήδη τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, το «Tungsten Explorer» έχει μεταβεί πλέον στον στόχο «Zeus-1», για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο Τεμάχιο 6 προκειμένου να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ποσότητες φυσικού αερίου στο εν λόγω Τεμάχιο».

«Ενα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του κόσμου»

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι πρόκειται για τεράστιο κοίτασμα, «ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου», όπως επισημαίνει, και ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του.

Mε τον τρόπο αυτό, εκτιμά στο δημοσίευμά της η εφημερίδα, θα μπορέσει να αυξηθεί η ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης.

Η Repubblica αναφέρει παράλληλα ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος να περνά από την Κύπρο και να φτάνει στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες της ΕΕ.