| INTIMEnews
Επικαιρότητα

Ενεργοποιήθηκε η «ΑΣΠΙΔΑ» στον Εβρο

Σε λειτουργία το αυτοματοποιημένο σύστημα έγκαιρου προσυνοριακού εντοπισμού. Θα καταγράφει οτιδήποτε κινείται σε βάθος έως 15 χιλιομέτρων από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Προϋπολογισμού 14,9 εκατ. ευρώ το έργο
Protagon Team

Ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη η δοκιμαστική λειτουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης συνόρων στον Εβρο. Πρόκειται για το δίκτυο καμερών και ραντάρ μεγάλης εμβέλειας που έχει εγκατασταθεί κατά μήκος της οριογραμμής Ελλάδας – Τουρκίας, μεταφέροντας σε πραγματικό χρόνο εικόνα και δεδομένα για τις συνθήκες στα σύνορα.

Η περίοδος δοκιμής θα διαρκέσει ένα μήνα, όπως άλλωστε προβλέπεται στη σύμβαση του έργου. Σε πλήρη λειτουργία το σύστημα αναμένεται να τεθεί την 20ή Νοεμβρίου.

Οπως γράφει η «Καθημερινή» ο δίκτυο αποτελείται από συνολικά 11 κάμερες και ραντάρ με εμβέλεια που κυμαίνεται από τα 3,5 έως τα 15 χιλιόμετρα εντός τουρκικού εδάφους, εξασφαλίζοντας αυτό που οι αρμόδιοι αξιωματούχοι αποκαλούν «έγκαιρο προσυνοριακό εντοπισμό». Οπως εξηγούν, στο εξής θα είναι σε θέση να εντοπίζουν και να καταγράφουν τις κινήσεις –μεταξύ άλλων– των παράτυπων μεταναστών πριν αυτοί πλησιάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Οι κάμερες εκτείνονται σε μια περιοχή αρκετών χιλιομέτρων από το Σοφικό έως το Δέλτα του Εβρου στην Αλεξανδρούπολη, απόσταση που υπερβαίνει τα 100 χιλιόμετρα.

Οπως αναλυτικά περιγράφεται στην προκήρυξη του έργου, η εικόνα και τα δεδομένα από τις κάμερες και τα ραντάρ μεταφέρονται σε τέσσερα τοπικά (ΤΕΚ) και δύο περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα (ΠΕΚ), όπως επίσης και στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, στη λεωφόρο Κατεχάκη.

Το δίκτυο περιλαμβάνει κάμερες και ραντάρ με εμβέλεια από 3,5 έως 15 χιλιόμετρα για την καταγραφή κινήσεων παράτυπων μεταναστών πριν αυτοί πλησιάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Τα τέσσερα ΤΕΚ έχουν δημιουργηθεί το πρώτο στη σχολή της Αστυνομίας στο Διδυμότειχο και τα άλλα τρία στα τμήματα Συνοριακής Φύλαξης στο Σουφλί, στο Τυχερό και στις Φέρες. Τα δύο ΠΕΚ, αντίστοιχα, βρίσκονται σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη.

Το έργο του νέου συστήματος είναι προϋπολογισμού 14,9 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από κονδύλια της ΕΕ και συγκεκριμένα του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DG Home).

Η πρώτη προκήρυξη του έργου έγινε τον Δεκέμβριο του 2016, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δέχεται να το χρηματοδοτήσει υπό τον φόβο ενός νέου μεταναστευτικού κύματος, όπως εκείνο που είχε προηγηθεί το 2015.

Επειτα από παλινωδίες τεσσάρων ετών, η σύμβαση υπεγράφη στις 22 Νοεμβρίου 2019 με αναδόχους τον ΟΤΕ και τη Space Hellas.

Πλέον, το αυτοματοποιημένο σύστημα είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία ακριβώς δύο χρόνια αργότερα. Ολοκληρώθηκαν εξάλλου και τα έργα κατασκευής του νέου φράχτη, συνολικού μήκους 27 χιλιομέτρων. Τα πρώτα 9 χλμ. βρίσκονται στο «Πέταλο» Φερών, τα επόμενα 15 χλμ. στην περιοχή του «Κτήματος Τσιρόζη», ενώ άλλα 2,5 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή «Νέα Εγνατία».