| In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Ενεργειακή κρίση: Τα μέτρα για τον χειμώνα στο επίκεντρο της σύσκεψης στο Μαξίμου

Συζητήθηκε η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους επόμενους μήνες
Protagon Team

Σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως έγινε γνωστό, στη σύσκεψη εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας του φυσικού αερίου. Συζητήθηκαν επίσης η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης καθώς και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος.

Eπίσης, το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ιωάννης Κοπανάκης και ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παντελής Κάπρος.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι στη διάρκεια της εν λόγω σύσκεψης θα εξέταζε τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας για το φυσικό αέριο καθώς και την επικαιροποίηση των δράσεων που έχουν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα.

«Προφανώς και θα συνεχίσουμε την εφαρμογή του δικού μας εθνικού σχεδίου και προφανώς θα εντείνουμε τις πιέσεις μας για να υπάρξουν και ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις σε επίπεδο ΕΕ οι οποίες θα έρθουν να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να έχουν πιο ουσιαστική αντιμετώπιση», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η σύσκεψη έλαβε χώρα την ώρα που η Μόσχα κλιμάκωνε την απειλητική ρητορική σε βάρος της Ευρώπης, με τα σχόλια του εκπροσώπου του Κρεμλίνου τη Δευτέρα να ερμηνεύονται ως απαίτηση της Ρωσίας να ανακαλέσει η ΕΕ τις κυρώσεις της με αντάλλαγμα τη συνέχιση των παραδόσεων φυσικού αερίου στην ήπειρο.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη ενεργειακή γραμμή εφοδιασμού της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, ο Nord Stream 1, τέθηκε εκτός λειτουργίας. Αρχικά η ρωσική πλευρά είχε αναφέρει ότι η στρόφιγγα κλείνει για τρεις ημέρες, για τεχνικούς λόγους. Στη συνέχεια ανακοίνωσε την επ’αόριστον διακοπή των ροών φυσικού αερίου –τις οποίες είχε ήδη περιορίσει– επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα τα οποία δεν είναι δυνατό να υπερβεί η Gazprom, λόγω των κυρώσεων.

Η Δύση απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ να κατηγορούν τον Πούτιν ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως «όπλο» (περισσότερα εδώ και εδώ). Η Αθήνα έχει συνταχθεί ανοιχτά με τις ευρωπαϊκές και άλλες πρωτεύουσες που καταγγέλλουν τον «ενεργειακό εκβιασμό» του ρώσου προέδρου και ζητούν την επιβολή πανευρωπαϊκού πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.