Πρόκειται για ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο, το οποίο όμως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχει αρχίσει να κάνει –μαζί με άλλα ακραία φαινόμενα, όπως οι τυφώνες– συχνότερες εμφανίσεις στη Μεσόγειο.
Ο βρετανός μεγιστάνας της τεχνολογίας Μάικ Λιντς βρισκόταν σε κρουαζιέρα στη Σικελία, γιορτάζοντας έτσι το τέλος μιας δικαστικής περιπέτειας. Μαζί του στο υπερπολυτελές σκάφος Bayesian είχε την οικογένεια, τους συνεργάτες και τους δικηγόρους που τον στήριξαν κατά τη δεκαετή δίκη του στις ΗΠΑ για απάτη – η οποία έληξε με μια απρόσμενη νίκη του τον περασμένο Ιούνιο.
Μετά το ακραίο καιρικό φαινόμενο εξαιτίας του οποίου βυθίστηκε το γιοτ, ο 59χρονος επιχειρηματίας, γνωστός ως «ο Βρετανός Μπιλ Γκέιτς», αγνοείται και εικάζεται ότι είναι νεκρός, όπως και η 18χρονη κόρη του Χάνα, η οποία ετοιμαζόταν να ξεκινήσει τις σπουδές της στην Οξφόρδη. Ο 70χρονος Τζόναθαν Μπλούμερ, ένας άλλος βρετανός επιχειρηματίας, πρόεδρος της Morgan Stanley International, αγνοείται επίσης, μαζί με τη σύζυγό του Αν και άλλους δύο ανθρώπους.
Δύτες ανέσυραν τη σορό του μάγειρα του γιοτ, ενώ 15 άτομα, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Λιντς, Αντζελα Μπακάρες, διασώθηκαν. Η 36χρονη Σαρλότ Γκολούνσκι, που συνεργαζόταν στενά με τον Λιντς, κατάφερε να σώσει την ενός έτους κόρη της Σοφία κρατώντας το κεφάλι της πάνω από την επιφάνεια της μανιασμένης θάλασσας.
Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου, πιστεύεται ότι υπεύθυνος για ό,τι συνέβη ήταν ένας θαλάσσιος σίφουνας. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο, αντίστοιχης επικινδυνότητας με τον ανεμοστρόβιλο, που δημιουργείται όταν ένα δυνατό κρύο ρεύμα αέρα συγκρούεται πάνω από τη θάλασσα με ένα ζεστό ρεύμα. Δημιουργείται τότε μια δίνη της οποίας η ταχύτητα μπορεί να φτάσει έως και τα 100 χλμ. την ώρα.
Η κλιματική αλλαγή
Κάποτε οι θαλάσσιοι σίφουνες ήταν σπάνιοι, αλλά πλέον εμφανίζονται ολοένα συχνότερα στην περιοχή που κινούνταν το Bayesian, σύμφωνα με την ιταλική μετεωρολογική υπηρεσία. «Σχετίζονται γενικά με τη θέρμανση της Μεσογείου, η οποία διοχετεύει περισσότερη ενέργεια σε όλα τα μετεωρολογικά φαινόμενα» λέει ο Λούκα Μερκάλι, επικεφαλής της ιταλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.
Σύμφωνα με ισπανούς ερευνητές, τον Αύγουστο η ημερήσια μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της Μεσογείου έφτασε τους 28,67 βαθμούς Κελσίου, πλησιάζοντας το ρεκόρ των 28,71 βαθμών που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Κάποιες ημέρες η θερμοκρασία των μεσόγειων υδάτων «έπιασε» και τους 30 βαθμούς Κελσίου, 4 περισσότερους πάνω από την κανονική.
Στους μετεωρολογικούς κύκλους επικρατεί μεγάλη ανησυχία για τους Medicanes, τους μεσογειακούς τυφώνες που σχετίζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τείνουν να σχηματίζονται κοντά στις ακτές της βόρειας Αφρικής και είναι παρόμοιοι με τους τυφώνες. Η κύρια διαφορά τους είναι πως αναπτύσσονται σε ψυχρότερα νερά προτού πέσουν στην ξηρά. Ενδέχεται να προκαλέσουν σφοδρούς ανέμους και βροχή και πέρυσι – όπως συνέβη πέρυσι στη Λιβύη, όταν μια ξαφνική πλημμύρα άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς.