«Ο Θεός σώζοι την Βασίλισσα και το φασιστικό της καθεστώς», τραγουδούσε με προσποιητή αηδία ο Τζόνι Ρότεν με τους Sex Pistols το 1976. Ηταν η αρχή του πανκ κινήματος, με χιλιάδες νεαρούς στην Βρετανία να αποκτούν την ιδανική μουσική επένδυση στις διαθέσεις χλευασμού τους απέναντι στο αποπνικτικά συντηρητικό κατεστημένο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η σκληρή πραγματικότητα ήρθε να διαλύσει τα ουτοπικά, αναρχικά όνειρα αυτής της μερίδας της γενιάς των baby boomers. Το πανκ κίνημα αποτίναξε τον ιδεολογικό του μανδύα και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μετεξελίχθηκε στο «new wave», το νεοκυματικό ροκ που επηρέασε ολόκληρες γενιές μουσικών τα τελευταία 40 χρόνια.
Οι πρωτεργάτες του πανκ είτε εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο, είτε συνέχισαν με νέα συγκροτήματα, είτε ο αυτοκαταστροφικός χαρακτήρας τους έφερε πρόωρο τέλος στη ζωή τους (χαρακτηριστικό παράδειγμα η αυτοκτονία του κιθαρίστα των Sex Pistols, Σιντ Βίσιους). Ο Τζόν Λάιντον ανήκει στην δεύτερη από τις προαναφερθείσες κατηγορίες.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ίδρυσε τους Public Image Ltd. (PIL), με τους οποίους γνώρισε αρκετή επιτυχία στα βρετανικά τσαρτς. Στην απόπειρά του να παραμείνει επίκαιρος, επιχείρησε στην δεκαετία του ’90 να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος του Λονδίνου. Τα τελευταία χρόνια ηχογραφεί αραιά και που με τους PIL και σε γενικές γραμμές μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Οταν, λοιπόν, ανακοίνωσε ότι η μπάντα του θα είναι υποψήφια για το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ιρλανδία στην Eurovision, δεν ήταν λίγοι οι Βρετανοί που σοκαρίστηκαν. Οχι, όμως και όσοι γνωρίζουν την αντιφατική προσωπικότητα του πρώην Sex Pistol. Οι PIL θα είναι υποψήφιοι για την ιρλανδική συμμετοχή στον διαγωνισμό με το τραγούδι «Hawaii», σε μουσική και στίχους του Λάιντον.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό από όλα αυτά είναι πως το τραγούδι είναι ένα ερωτικό γράμμα του τραγουδιστή στη σύζυγό του, Νόρα, που πάσχει από Αλτσχάιμερ. Είναι ίσως η πρώτη μπαλάντα, με την ευρύτερη έννοια –καθώς ο Λάιντον δεν έχει γράψει τίποτε συμβατικό στην καριέρα του– στην ιστορία του συγκροτήματος.
Οι στίχοι του τραγουδιού του 67χρονου μουσικού είναι συγκινητικοί με τις αναφορές τους σε ευτυχισμένες στιγμές του παρελθόντος και ο Λάιντον πιστεύει ότι είναι ιδανικός εκπρόσωπος των συντρόφων ασθενών που πάσχουν από αυτή τη μορφή άνοιας, καθώς «πολλοί δεν αντέχουν το βάρος της φροντίδας τους», αποκαλύπτει στο BBC News.
Ο Λάιντον λέει ότι η εμπειρία του με την Νόρα και ειδικά η «γλυκιές προσπάθειές μου να επαναφέρω το μυαλό της» του προσέφερε την ιδανική ευκαιρία να γράψει το τραγούδι. Το Αλτσχάιμερ επηρεάζει περίπου 55 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, ενώ οι εκτιμήσεις των νευρολόγων είναι ότι αυτός ο αριθμός θα κινηθεί αυξητικά στις ερχόμενες δεκαετίες.
Στην απόπειρά του να κερδίσει την υποψηφιότητα της Ιρλανδίας στην Eurovision, ο τραγουδιστής καλείται να αντιμετωπίσει και την δυσπιστία του Τύπου, ο οποίος «ξέθαψε» παλαιές του δηλώσεις στο ιρλανδικό ραδιόφωνο, όπου έκανε κοροϊδευτικά σχόλια για τον διαγωνισμό. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως το σχόλιό του είχε την μορφή αστείου, αλλά οι φανατικοί οπαδοί της Eurovision δεν ξεχνούν, ούτε συγχωρούν εύκολα.
Μια άλλη πρόκληση που έχει μπροστά του ο Λάιντον, είναι να πείσει τους Ιρλανδούς ότι η μπάντα του έχει ιρλανδικές ρίζες. Οχι ότι είναι απαραίτητο στις σύγχρονες συνθήκες του διαγωνισμού, αλλά ο τραγουδιστής δηλώνει ότι η οικογένειά του κατάγεται από την Ιρλανδία και ότι μεγάλωσε με την μόνιμη υπενθύμιση των επιτυχιών της χώρας στον διαγωνισμό (δύο νίκες στη δεκαετία του ’80 με τον Τζόνι Λόγκαν), όπως αποκαλύπτει στο BBC News.
Οι στοιχηματικές εταιρίες, πάντως, δεν δείχνουν να έχουν πειστεί. Η υποψηφιότητα των PIL δεν βρίσκεται καν στην πρώτη τριάδα των προβλέψεων, αλλά ο Τζον θεωρεί ότι μπορεί να ανατρέψει τα προγνωστικά. Ο νικητής θα επιλεγεί από την εθνική επιτροπή κριτών της χώρας (που περιλαμβάνει γνώστες της μουσικής) και από το ιρλανδικό κοινό, που θα ψηφίσει στην διάρκεια του δημοφιλέστατου τοκ σόου «The Late Late Show», αυτής της Παρασκευής.
Ο νικητής θα διαγωνιστεί για λογαριασμό της Ιρλανδίας στην τελική φάση που θα διεξαχθεί στις 13 Μαΐου στο Λίβερπουλ. Αν ο Τζον Λάιντον και η μπάντα του καταφέρουν να ανατρέψουν τα προγνωστικά και κερδίσουν την υποψηφιότητα, το πάλαι ποτέ κίνημα του πανκ θα έχει καταγράψει ένα ακόμα αναπάντεχο σίκουελ. Κι ας τρίζουν τα κόκαλα του Σιντ Βίσιους…
Αλλωστε δεν ήταν ο διαχρονικός ήρωας της ροκ, Νιλ Γιανγκ, που τραγούδαγε «Ο βασιλιάς έφυγε, αλλά δεν ξεχάστηκε / αυτή είναι η ιστορία του Τζόνι Ρότεν»;