Το συγκρότημα του Αρσακείου από ψηλά | IntimeNews
Επικαιρότητα

Ενας πολυχώρος γεύσης στο κέντρο της Αθήνας

Το Αρσάκειο, ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο-κτιριακό σύμπλεγμα, (ιδιοκτησίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας), με δυο στοές, δίνει μεγάλο μέρος της έκτασής του για να μετατραπεί σε food hall, πολυχώρο γεύσης και σημείο αναφοράς για τη μεσογειακή γαστρονομία
Ελευθερία Κόλλια

Φανταστείτε μια πολύβουη κυψέλη, με θέμα – από τα αγαπημένα της ελληνικής κοινωνίας – το φαγητό. Το τραπέζι που μόνο η Μεσόγειος θα μπορούσε να εμπνευστεί. Σκεφθείτε τους εαυτούς σας να απλώνουν το χέρι για να πιάσουν τα καλύτερα τοπικά προϊόντα, λάδι από την Κρήτη, γραβιέρα από τη Νάξο, ροδάκινα από την Πέλλα, φακές από τη Λευκάδα. Βάλτε τα πρόσωπα σας στο κάδρο, να δημιουργούν παρέα με γνωστούς σεφ πάνω από επιφάνειες κοπής, ή να γευματίζουν σε fast food, με ό,τι πιο υγιεινό μπορεί να βάλει ο γευστικός νους. Κι όλα αυτά στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα σημείο σημαντικό για τον αστικό ιστό, όπου μετά την κρίση υπάρχουν μόνο λουκέτα, σκοτεινά σημεία, ενίοτε και ανθρώπινη εξαθλίωση.

Δεν είναι όνειρο, είναι όραμα και ανήκει στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, με πρόεδρο τον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη, και τη «Legendary Food», με κινητήρια δύναμη τον Αρη Κεφαλογιάννη, υπό τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου, γνωστό ήδη ως ιδρυτή της εταιρείας μεσογειακής διατροφής «Γαία».

Το κοινοποίησαν στη συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τρίτης, 19 Νοεμβρίου στη Στοά του Βιβλίου. Αμφότεροι βάζουν μπροστά για να μετατρέψουν ως τον Ιούνιο του 2021 ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο – κτιριακό σύμπλεγμα (ιδιοκτησίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας), με δυο στοές, σε food hall, πολυχώρο γεύσης, και σημείο αναφοράς για τη μεσογειακή γαστρονομία. Η σύμβαση που υπεγράφη, έχει ορίζοντα 35 ετών, συν δύο τα έτη που απαιτούνται για την ανακαίνιση.

Στο βήμα, ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Αριστερά, ο Αρης Κεφαλογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της Legendary Food και, στο κέντρο, ο παρουσιαστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος Νίκος Φιλιππίδης

Τα σημεία τα ξέρετε, τα έχετε χιλιοπερπατήσει οι Αθηναίοι. Σύνολο 11.000 τ.μ.: στη Στοά Ορφέως / Αρσακείου, αθηναϊκό πέρασμα με ιστορία. Στη Στοά του Βιβλίου, με είσοδο από την οδό Πεσμαζόγλου, και έξοδο στην οδό Αρσάκη. Στην Πανεπιστημίου, με το εμβληματικό Αρσάκειο Μέγαρο, εκεί όπου στεγάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και στο μαρμάρινο αίθριο, όπου σήμερα λειτουργεί το καφέ Polis. Στη Σταδίου, εκεί όπου κάποτε ορθωνόταν η οικία Βούρου.

Τα σημερινά σχέδια θέλουν το διατηρητέο σύμπλεγμα να μένει σχετικά ανέπαφο – κάθε σοβαρή παρέμβαση θα απαιτούσε άλλωστε την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς για την ανέγερσή του έχουν βάλει την υπογραφή τους ο Ερνέστος Τσίλερ, αλλά και έλληνες διαπρεπείς αρχιτέκτονες, όπως ο Μαρούδης, ο Κριεζής, ο Δημάδης. Στη θέση του θα παραμείνει το Θέατρο Τέχνης, με μικρές βελτιώσεις, ως έχει και η Αίθουσα Λόγου και Τέχνης στη Στοά του Βιβλίου, αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Στοά Ορφέως προς τη Σταδίου

Η αναγέννησή του δεν φιλοδοξεί να το αλλάξει αρχιτεκτονικά, αλλά να το μετατρέψει σε χώρο εμβέλειας, που θα επιβραβεύεται από τις επισκέψεις, ξανά και ξανά, όλων όσοι αγαπούν τις μεσογειακές γεύσεις. Να το μετεξελίξει σε μια «πόλη» μέσα στην πόλη, υψηλής δυναμικής, καθώς μπορεί να εμπλουτίσει την εμπειρία αλλά και την ικανοποίηση όσων κατοικούν την κακοπαθημένη Αθήνα. Να το μετατρέψει σε σημείο διαπραγμάτευσης με την ιστορία της πόλης, αυτή που είδε τις εμπορικές στοές της, ανέκαθεν θεματικές, να ζουν την ολοκληρωτική παρακμή τους, τα τελευταία χρόνια.

«Το Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού και μακράς σειράς διαπραγματεύσεων, απεφάσισε να συνεργασθεί με την Εταιρεία «LEGENDARY FOOD IKE» για τη μακροχρόνια μίσθωση του Αρσακείου Μεγάρου», τόνισε ο πρόεδρος της, καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης. «Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι με αυτή τη συνεργασία επιτυγχάνεται η προβολή τού ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού, που κορυφώνεται στη ελληνική μεσογειακή διατροφή με βάση τα προϊόντα της πατρίδας μας. Το Μέγαρο Αρσακείου με αυτή τη δραστηριότητα είναι βέβαιο ότι θα καταστεί και πάλι σημείο αναφοράς, με την παλαιά του αίγλη και θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του κέντρου τής πόλεως των Αθηνών. Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία προσβλέπει στον παιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα που θα επαναποκτήσει ο χώρος του Αρσακείου Μεγάρου με την επίσκεψη μαθητών οι οποίοι θα ενημερώνονται για τη σημασία των ελληνικών προϊόντων διατροφής. Το εισόδημα από το ετήσιο μίσθωμα θα τη βοηθήσει σημαντικά στη χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών δράσεων των σχολείων μας».

Η Στοά του Βιβλίου – το δηλώνει

“Και πάντως, ο χώρος δε θα είναι γεμάτος φαγάδικα”, τόνισε με νόημα ο καθηγητής. Η Ελλάδα της παιδικής παχυσαρκίας, θα βρει καθώς φαίνεται γερή αντίσταση από το Αρσάκειο Μέγαρο, με πρώτους στον πόλεμο του junk food τους 6.000 μαθητές των Αρσάκειων σχολείων και τους 800 εκπαιδευτικούς τους.

Τα έργα και η «Legendary Food»

Ένα τέτοιο φιλόδοξο project, ανάλογο του οποίου δεν έχει υπάρξει ξανά στην εγχώρια πραγματικότητα, απαιτεί βεβαίως συστάσεις στο ευρύ κοινό, ως προς την ταυτότητα των εμπλεκομένων. Η «Legendary Food» είναι νομικό πρόσωπο, με ιδρυτές δυο πρώην τραπεζικούς, τον Παναγιώτη Τριανταφυλλόπουλο και τον Βαγγέλη Κοτζιά, τον ειδικό στα της Επικοινωνίας, marketeer και brand strategist Πίτερ Οικονομίδη (τον άνθρωπο που επινόησε για λογαριασμό του ΕΟΤ την καμπάνια «Chosen by the Gods» και επανεφηύρε για τον καφέ Λουμίδη το μότο «Έκαστος στο είδος του»), και, ασφαλώς, τον Αρη Κεφαλογιάννη. Το «μανιφέστο» της ερείδεται στο αναξιοποίητο εθνικό κεφάλαιο που λέγεται μεσογειακή διατροφή, το τραπέζι του τόπου μας ως θησαυρό και υπέρτατο πολιτισμικό αγαθό – πιστό στις αρχές της UNESCO που βλέπει τη μεσογειακή διατροφή ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

«Το όραμα μας είναι να αναδείξουμε την ελληνική μεσογειακή διατροφή, σε σχέση με αυτή άλλων χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία, να την προβάλλουμε, φέρνοντας υπεραξία στον τόπο μας», σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης, ορίζοντας παράλληλα ως σαφή στόχο, να μετατραπεί ο πολυχώρος στον δεύτερο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της Αθήνας, μετά την Ακρόπολη.

“Οι αξίες της μεσογειακής διατροφής βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με αυτά που ζητάει ο σύγχρονος καταναλωτής, τόσο την ευζωία (wellness) – με την έννοια του υγιεινού τρόπου ζωής, ακόμη και με τη χροιά της προληπτικής ιατρικής -, όσο και την απόλαυση. Το φαγητό είναι μέρος της χαράς της ζωής, συνιστά βασικό κομμάτι της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας, με άξονα την κοινωνική συνεύρεση. Η φιλοσοφία της διατροφής ως lifestyle έρχεται άλλωστε από τα χρόνια της αρχαίας Ελλάδας».

Ο κ. Κεφαλογιάννης εξηγεί, μιλώντας στο Protagon, ότι το κυνήγι για τον χώρο του Αρσακείου Μεγάρου διήρκεσε 4,5 ολόκληρα χρόνια, καθώς η «Legendary Food» διέβλεπε τη δυνατότητα του συγκεκριμένου κτιρίου, με το εντυπωσιακό πολιτιστικό φορτίο. Μια τέτοια προσπάθεια δε θα μπορούσε παρά να απαιτεί και χώρο εμβληματικό.

Η πρώτη παρουσίαση στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία έγινε το 2014. Και σήμερα, σκιαγραφείται η πρώτη φάση, κατά την οποία το project θα περιλαμβάνει πέντε έργα: ένα μεγάλο κατάστημα, μέσω του οποίου θα μπορεί κανείς να βρεθεί σε όποια γωνιά της Ελλάδας θέλει, για να ανακαλύψει τα καλύτερα τοπικά προϊόντα – γεύσεις συνδεδεμένες με μικρούς παραγωγούς, αλλά όχι μόνο. Ο χώρος αυτός δε θα είναι συνήθης, καθώς θα χρησιμεύει ως θέατρο παρουσίασης των προϊόντων, με βασική παράμετρο τη διάδραση, μεταξύ άλλων και ψηφιακά σόου (digital shows), θα είναι όμως πληθωρικός και πολλά υποσχόμενος για πρόσωπα και γεύσεις που δεν έχουν προς το παρόν καθιερωθεί.

Στον χώρο προβλέπεται αμφιθέατρο και μαθήματα μαγειρικής, με φουλ εξοπλισμό, σκεύη – αξεσουάρ και προϊόντα στη διάθεση των δημιουργών. Οι λάτρεις της γεύσης θα μπορούν να ξεδιπλώνουν τα ταλέντα τους, ενίοτε στο πλευρό γνωστών σεφ, ή να μετατρέπονται σε ερασιτέχνες σομελιέ, κάνοντας οινογνωσία, δοκιμάζοντας τις χαρές του ουρανίσκου.

 

Στον πολυχώρο βασικό ρόλο θα παίζουν οι χώροι εστίασης. Θα υπάρχει εστιατόριο με τις γνωστές συντεταγμένες, και fast food. Πλην όμως, fine fast food. Με επίλεκτα, υγιεινά υλικά, χωρίς «dirty» ή «πλαστικές» γεύσεις. Και φυσικά, e-shop, ηλεκτρονικό κατάστημα για επιθυμίες – παραγγελίες.

Δεν αποκλείεται να υπάρχει και χώρoς για νέους, και τη φρεσκάδα των ιδεών που κομίζουν, με στήριξη από τη “Legendary Food”.

Πόσο θα κοστίσουν όλα αυτά; Γύρω στα 12 εκατομμύρια ευρώ. Κι όταν η πρώτη φάση ολοκληρωθεί, θα υπάρξει και δεύτερη, με ακόμη μεγαλύτερα φτερά: το εγχείρημα θα μεταφερθεί στο εξωτερικό, από τη Νέα Υόρκη ως το Τόκιο, ανοίγοντας δρόμους σε έλληνες παραγωγούς που σήμερα δεν μπορούν να υπερβούν τα σύνορα.

Στόχος είναι επίσης η δημιουργία agrofund, που θα δώσει ώθηση στους μικρούς παραγωγούς καθώς και στον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής.

Ο μεσογειακός τρόπος διατροφής γίνεται όχημα, με πολλούς επιβάτες, αλλά έναν και μοναδικό προορισμό. Τον υποδηλώνει πρόσφατη μελέτη των Ηνωμένων Εθνών, που θέλει τον δυτικό τρόπο διατροφής ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Και στον αντίποδα, ιδανική για την αειφορία, η δίαιτα που κινείται κοντά στην κρητική διατροφή του ’60. Δεν υπάρχει- βλέπετε – μόνο το στοίχημα της υγείας, αλλά και της σωτηρίας του ίδιου του πλανήτη.

Τα μεγέθη του project

Το εγχείρημα συντονίζεται με τις κυρίαρχες διεθνείς τάσεις, των Food Halls, σύμφωνα με τις οποίες λειτουργούν ήδη 100 και κτίζονται άλλοι 200 τέτοιοι πολυχώροι στον κόσμο.

Σε πρώτη φάση η Legendary Food θα λειτουργήσει σε ποσοστό 30%, τον πολυχώρο, μισθώνοντας όλο τον υπόλοιπο υπό την αυστηρή προϋπόθεση της προσήλωσης στη μεσογειακή δίαιτα. Σε βάθος πενταετίας, υπολογίζονται 10.000-12.000 περάσματα την ημέρα, τρία εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο, με μέση κατανάλωση 14 ευρώ έκαστος. Η όλη λειτουργία θα πατήσει στα χνάρια της επιτυχημένης προσπάθειας Eataly.

Το ιστορικό του Αρσακείου Μεγάρου

1842, αγορά οικοπέδου Πανεπιστημίου – Πεσμαζόγλου
1846, έναρξη ανέγερσης Αρσακείου (Κλεάνθης — Καυταντζόγλου)
1850, δωρεά Αποστόλου Αρσάκη
1851, αγορά οικίας Βούρου (Σταδίου – Πεσμαζόγλου)
1855, μεταφορά Αρσακείων Σχολείων στο Αρσάκειο Μέγαρο
1867, δωρεά Ελένης Τοσίτσα – Τοσίτσειο
1868, αγορά οικίας Βάμβα (Αρσάκη – Πανεπιστημίου). Ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο ανήκει πλέον στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία
1900 – 1925, ολοκλήρωση Αρσακείου Μεγάρου. Περιλαμβάνει σχολικά κτίρια, ισόγεια καταστήματα, γυάλινη στέγη, τρούλο. Διαμορφώνεται η Στοά Αρσακείου («Στοά Ορφέως»)
1933, μεταφορά Αρσακείου στο Ψυχικό. 1937, μεταφορά Τοσιτσείων στην Αχαρνών
1937, κινηματοθέατρο «Ορφεύς» και Θέατρο Τέχνης (στο υπόγειο)
1951 – 1980, δικαστήρια: Ειρηνοδικείο – Εισαγγελία – Εφετείο
1984 – 1993, απόφαση αποκατάστασης Αρσακείου Μεγάρου. Στέγαση ΣτΕ (1990), αποκατάσταση από ΔΕΠΟΣ (σχέδια Αλέξανδρου Καλλιγά — βραβείο Europa Νostra), κατεδάφιση «Ορφέως» και προσκτισμάτων Πεσμαζόγλου, μεταφορά Θεάτρου Τέχνης, δημιουργία νέας εσωτερικής Στοάς και αιθρίου
1996, ίδρυση «Στοάς του Βιβλίου». Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία γιορτάζει τα 160 χρόνια της